.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 16:11:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B5 - automatyczna skrzynia szarpanie
PostNapisane: 02.kwi.2017 20:15:02 
Użytkownik

Witam,
Mam problem z pracą mojej skrzyni biegów. Silnik 1.8 + 4 biegowy automat.
Szarpie przy zmianie, najgorzej jest z 2 na 3, czasami tez potrafi z 1 na 2 przeciągnać, z kolei 3-4 jest wlasciwie zawsze bezproblemowe i niewyczuwalne. Podobnie przy redukcji, najczesciej zbija te biegi dobrze, lecz czuć delikatnie "drgania" a raz na jakis czas potrafi ten bieg zmienic w taki sposob, ze jest halas jakby uderzenia o coś.

Byłem w ASB Długołęka, na początku na diagnostyce, podłączyli się, posprawdzali - diagnoza, skrzynia jest ok, zaproponowali wymianę sondy lambda, poniewaz byl blad (brak aktywnosci b1s1 bodajze) i jesli dalej bedzie szarpac to zmiana oleju.
Wymienilem lambde no i bez wiekszych rewelacji, umowilem sie u nich na zmiane oleju. Olej, ktory wylali byl czysty, bez opilkow, tylko zalany niewlasciwy kolor, wlali odpowiedni odebralem i no moze jest odrobinke lepiej, ale to nie jest to.
Panowie zapieraja sie, ze ze skrzynia jest wszystko w porzadku, wiec dlaczego do cholery szarpie?!

Co moge zrobic, cos wyczyscic? Przepustnica? Krokowiec? Co mi polecicie? Bledow w skrzyni nie ma, w silniku rowniez, silnik pracuje dobrze, a skrzynia mimo wszystko szarpie :( Czy w/w czesci moga wplywac na jej prace?
A moze jakis problem z kodowaniem, sterownikami? Z tego co wiem, skrzynia jest zakodowana na same jedynki, kombinowalem rozne opcje i bez zmian.

Tytuł: Re: A4 B5 - automatyczna skrzynia szarpanie
PostNapisane: 03.kwi.2017 07:07:29 
Użytkownik

Skoro silnik pracuje dobrze i skrzynia nie ma żadnych błędów, plus do tego zalany nowy i prawidłowy olej to proponowałbym wyczyścić przepustnice- nie zaszkodzi, a być może efekt szarpania na niższych biegach całkowicie ustąpi. Nie są to duże koszty.

Strefa czasowa: UTC + 1