.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 22:38:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B7 1.9TDi BKE] - wahania temperatury na wskaźniku
PostNapisane: 29.sie.2017 10:33:14 
Użytkownik

Auto: A4B7 1.9TDI BKE 05'
Witam,
ostatnio zauważyłem, że po 2-3km jazdy po mieście (przy temp zewnętrznej ok. 20st. Celsjusza) wskazówka od temperatury płynu chłodzącego podnosi się mniej więcej do 65-70 stopni i momentalnie spada do nieco ponad 50, by pod kilkuset metrach jazdy znów podnieść się do poprzedniego poziomu. Sytuacja taka występuje dwu-krotnie po czym wskazówka podnosi się, osiąga 90 stopni i taka temperatura już potem się utrzymuje cały czas bez żadnych spadków nawet przy szybkiej jeździe. Czy to wina termostatu? Ostatni raz był wymieniany jakieś 70tys. km temu w 2012 roku.

Tytuł: Re: [A4 B7 1.9TDi BKE] - wahania temperatury na wskaźniku
PostNapisane: 29.sie.2017 14:40:36 
Użytkownik

Auto: A4B7 1.9TDI BKE 05'
Podłączyłem teraz na zimnym silniku komputer i przejechałem kilka kilometrów. Okazało się, że temperatura wskazywana przez komputer rośnie równomiernie (nie spada), a w okolicach 67-68 stopni jedynie wskazówka na desce rozdzielczej spada na 50 stopni po czym za chwilę się podnosi. Podczas takiej sytuacji komputer podaje cały czas ok 70 stopni Celsjusza, więc nie sądzę, że to termostat ani czujnik temperatury. Jak wyeliminować ten problem?

UPDATE: Zrobiłem test wskazówek i wszystkie poprawnie się wychylają na maxa, wracają na pozycję spoczynkową a potem idealnie zatrzymują się w połowie.

Strefa czasowa: UTC + 1