.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 23:01:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 1.8T ANB] Szarpanie przy puszczeniu gazu/telepie budą
PostNapisane: 25.wrz.2017 14:15:22 
Użytkownik

Auto: A6 C5
Witam, mam problem, a właściwie kilka problemów z moim heblem i może są one ze sobą powiązane. Gdzie nie pojadę, to mówią mi, że wszystko jest dobrze i nie wiedzą co może być.
Mianowicie, od dłuższego czasu mam problem ze stukiem przy zmianie biegów od 1 do 3 (skrzynia manual 5 biegów). Ruszam, jedynka i gdy mam 2-3 tysiące obrotów, to słychać jakby silnik wpadał w jakiś rezonans. Wciskam sprzęgło, wrzucam bieg, puszczam (nieważne czy delikatnie, czy normalnie) słychać głuche puknięcie, jakby coś przeskoczyło, czasem jest lekkie szarpnięcie. Cały czas czuję wibracje na kierownicy i drążku zmiany biegów. Drążek przy dodawaniu i puszczaniu gazu chodzi przód/tył. Jechałem 120-140 km/h autostradą i strasznie telepało samochodem, jakby felga była krzywa, a są sprawdzone i proste. Przy niższych prędkościach nie czuć tego telepania, ale im bardziej nierówna i dziurawa droga, tym bardziej to czuć. Przy puszczaniu gazu na prędkościach ponad 100 km/h potrafi mocno szarpnąć.
Samochód posiadam rok i na początku tego nie było. Fakt, że drążek drżał tak jak teraz, ale nie było takiego mocnego telepania budą i puknięcia przy zmianie biegów. Walczę z tym od dawna, każdy mi mówi, że jest w porządku, ale jeżdżę tym autem codziennie i miałem okazję sprawdzić inne C5tki i jest różnica, moja jeździ jak wóz drabiniasty. Jeździłem na trzepaki i niby wszystko w porządku, a byłem na kilku stacjach diagnostycznych.
Nie liczę na cuda, że ktoś mi naprawi samochód przez internet czy coś wywróży. Proszę tylko o rady, co sprawdzić, jak sprawdzić, co może powodować w/w problemy. Może ktoś miał podobne problemy i sobie z nimi poradził, może ktoś też walczy z tym jak ja. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!

Tytuł: Re: [A6 C5 1.8T ANB] Szarpanie przy puszczeniu gazu/telepie
PostNapisane: 26.wrz.2017 15:43:27 
Użytkownik

przeguby sprawdzone?

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 26.wrz.2017 20:55:19 
Użytkownik

https://www.youtube.com/watch?v=AUCCxF4-0-g
popatrz sobie na filmiki w playliscie, jest tego dużo. Mówię o przegubach.

PostNapisane: 27.wrz.2017 16:10:12 
Użytkownik

Auto: A6 C5
dziękuję, jutro zbieram się do sprawdzania, będę informował jak wygląda sytuacja

@edit
zawiecha sprawdzona na trzepakach i żadnych luzów, półosie też, amortyzatory w miarę, 50-65% sprawności. Zauważyłem, że np. na rondzie przy prędkości 20-30 km/h mocno telepie, jakby karby poprzeczne były na całej jezdni. Winę po stronie opon/felg eliminuję, bo na 16" zimówkach jest to samo.
Jechałem na nowej drodze, więc teoretycznie jeszcze równa i przy turlaniu się do świateł lekko podbijało budą. Bicia te różnie występują. Raz czuć mocniej, raz ledwo, ale czuć.
Co do stuków, to są dwie wersje: sprzęgło lub mechanizm różnicowy.
Jakieś dalsze sugestie?

Ostatnio edytowano 29.wrz.2017 13:58:10 przez bagietov, łącznie edytowano 1 raz

Strefa czasowa: UTC + 1