.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 22:39:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: silnik A3 8p 2.0 tdi
PostNapisane: 14.paź.2017 20:43:14 
Użytkownik

Witam, od mojego pierwszego postu minelo pare miesioecy i stalo sie! od dzis jestem szczesliwym posiadaczem a3 2.0 tdi z silnikiem podobno najtrwalszym w tej polce, BMM. Trase mialem 400km do domu, wszystko bylo idealnie lecz w pewnym momencie, na stacji zgasilem, zatankowalem i gdy chcialem odpalic przy samym momencie odpalenia jest takie "szarpanie" z strony silnika, czy to moze byc poduszka silnika?, lub jaka moze byc przyczyna. Puszczajac sprzeglo na luzie itd nie nie szarpie, nie ma tez zadnej zmiany w jezdzie. Mam jeszcze male pytanie, wyczytalem, ze roznica miedzy 140 a 170km w 2.0 to tylko kwestia innego turba - czy jest to prawda?, kolejne pytanie, czy mapowanie silnika na 170km nie ma zadnych negatywnych wplywow na podzespoly poloski sprzeglo i ich zywotnosc?Czy roznica w prowadzeniu i przyjemnosci z tego samochodu (a dzisiejsze 400km dalo mi tyle frajdy, ze micha sie bedzie cieszyc jeszcze dlugo). Przesiadlem sie z VW i jednak co audi to audi, komfort jest bardzo dobry! Dzieki za opdowiedzi i pozdrawiam!

Tytuł: Re: silnik A3 8p 2.0 tdi
PostNapisane: 16.paź.2017 08:57:29 
Moderator

Auto: Audi S4
nordddi napisał(a):
Mam jeszcze male pytanie, wyczytalem, ze roznica miedzy 140 a 170km w 2.0 to tylko kwestia innego turba - czy jest to prawda?,

Nie to nie prawda...

Zrob serwisówke, rozrząd, sosy ete etc. Zrob diagnostykę, zobacz co w logach.
Dopiero myśl o modyfikacji.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł: Re: silnik A3 8p 2.0 tdi
PostNapisane: 05.lis.2017 19:38:49 
Użytkownik

Opisz jeszcze raz dokładnie jak szarpie, bo z Twojej wypowiedzi w końcu nie wiem, czy przy ruszaniu, czy na postoju.

Jak telepie na postoju zaraz po odpaleniu, to może być najprędzej wtryskiwacz, który właśnie się kończy. Podłącz u kogoś VCDS'a i sprawdź korekcje wtrysków. Wstępnie będziesz mógł oszacować, czy któryś albo nie jest przytkany albo nie przelewa.

Poduszka może się objawić stukami przy jeździe - przyspieszaniu i puszczaniu nogi z gazu.

Zmiana mocy ze 140 na 170KM oczywiście ma wpływ na przyspieszone zużycie dwumasy, skrzyni, sprzęgła, turbosprężarki. Wtryski też po swojemu dostają, choć przypuszczam, że do 170KM wtryskiwacze już muszą iść z tej mocniejszej wersji (seryjne mogą nie mieć odpowiednio dużego przepływu).

Strefa czasowa: UTC + 1