.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 22:58:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 b4 1.9 tdi 1Z nie "wchodzą biegi"
PostNapisane: 06.lis.2017 17:15:57 
Użytkownik

Auto: A3 Sportback BSE
Witam. Mój problem dotyczy dziwnej pracy skrzynie biegów w Audi 80 B4 1.9 tdi 1z.Od pewnego czasu mam kłopot z wbiciem jakiegokolwiek biegu, nie jest to notoryczne ale co jakiś czas pomaga wtedy zgaszenie silnika, wbicie biegu i wszystko wraca do normy biegi wchodzą gładko-wszystkie.
W momencie gdy próbuję wbić jakikolwiek bieg nie dochodzą do mnie żadne zgrzyty czy też inne dziwne odgłosy wygląda że jest ok ale nie da rady wbić żadnego nawet wstecznego.
Poczytałem trochę na forum o podobnych przypadkach ale ten przegub kulisty w mieszku pod spodem jest ok,mechanik powiedział że na wybieraku ( ten krzyżak przykręcany do wodzika ze skrzyni) są luzy więc zacząłem poszukiwania - niestety nowego nie znalazłem ale kupiłem używany ale o niebo lepszy od mojego.
W czasie oględzin skrzyni zauważyłem też nieduże wycieki ze skrzyni o strony jednej z półosi ale nie duży.
Po wymianie przez pierwszych parę kilometrów było dobrze niestety podczas manewrów pod domem znowu to samo,zgasiłem silnik- wbiłem bieg i biegi wróciły na jak długo nie wiem gdzie jest problem?

Tytuł: Re: Audi 80 b4 1.9 tdi 1Z
PostNapisane: 06.lis.2017 17:19:57 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Sprzęgło, albo łożysko "stoi" w kole zamachowym (tu gdzie wchodzi wałek sprzęgłowy). Przez złe wysprzęglanie nie wchodzą biegi. Wyciek Masz z dyferencjału, tam jest oddzielny wlew oleju.

Tytuł: Re: Audi 80 b4 1.9 tdi 1Z nie "wchodzą biegi"
PostNapisane: 06.lis.2017 17:38:46 
Użytkownik

To znaczy że czeka mnie wyciąganie skrzyni i nie ma to raczej związku z luzami na wybieraku,czy tak?
A to że przy próbach wbicia nic nie zgrzyta (wygląda jakby wysprzęglało)

PostNapisane: 06.lis.2017 18:19:01 
Użytkownik

Pomyśl: Wybierak podobnie by "haczył" na zgaszonym silniku. Zrób w innym aucie próbę, Spróbuj wbić jedynkę bez wciskania sprzęgła. Wystarczy odrobina momentu obrotowego przekazywana na skrzynię biegów a ta nie pozwoli wrzucić biegu. Sprzęgło delikatnie "ciągnie" i to wystarczy.

PostNapisane: 06.lis.2017 18:53:34 
Użytkownik

W przypadku problemów z pierwszym biegiem masz rację Energy ale jak to się ma do niemożliwości wbicia innych kolejnych biegów np. drugiego , trzeciego i reszty nawet wstecznego nie mogę włączyć. Jak pisałem wcześniej wystarczy zgasić silnik i wchodzą, parę razy już tak miałem.A co dziwne jak zaskoczy to wszystkie wchodzą jak należy.

PostNapisane: 06.lis.2017 19:05:33 
Użytkownik

Osobiście wiem z doświadczenia ze więcej kosztuje szukanie na ślepo niż wyjęcie skrzyni biegów i sprawdzenie sprzęgła. Skrzynię i resztę rzeczy też będzie łatwiej sprawdzić. Powiedzmy że przy idealnym wyczuciu obrotów względem prędkości samochodu powinno się dać zmienić bieg przy uszkodzonym sprzęgle, ale do tego trzeba mieć talent :)

PostNapisane: 06.lis.2017 19:09:59 
Użytkownik

Prawdę mówiąc masz rację tylko nie mam jak i nie mam czasu na zabawę z tym i chcę to dać mechanikowi tylko nie wiem czego mam się spodziewać. Dzięki Energy za zainteresowanie i chęć pomocy :D . Pozdrawiam. :)

Strefa czasowa: UTC + 1