Witam, Ja w swoim aucie mam dwa problemy:
1. Wyraźne drżenie auta, najbardziej wyczuwalne przy kierownicy i gałce zmiany biegów, które ujawnia się przy +/- 55-80 km/h. Powyżej tej prędkości objawy ustają. To co mi się udało zaobserwować, to że drżenia nie zależą od obrotów silnika (nie ma znaczenia bieg, po przekroczeniu 55-60km/h auto drży i przestaje powyżej 80km/h). Mechanik wskazuje, że może to być wina przegubów - czy jest jeszcze coś, co mogłoby mieć znaczenie?
2. Karoseria auta stojąc na luzie lekko drży (od razu napiszę, że to BDV 170HP manual). Na samym silniku nie czuć drgań - mechanik twierdzi, że poduszki pod silnikiem i skrzynią są ok. Mogę wyeliminować świecie, bo są świeżo po wymianie. Mam przebieg ok. 250 tyś km. Sprawdziłem auto VAGiem i wyskakują mi błędy katalizatorów - po za tym nic się nie dzieje. Jako dodatkowy objaw, podczas gaszenia silnika autem potrafi zabujać (nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny). Czy macie pomysł gdzie zacząć szukać? Dodam, że jak kupowałem auto 3 lata temu, nie miałem tego problemu. Chwilę po zakupie wymieniłem u mechanika rozrząd i szczerze powiedziawszy nie wiem czy krótko po tym nie zaczęły się moje problemy (tak mi się wydaje jak zaczynam analizować kiedy te objawy zaczęły się pojawiać).
Od jakiegoś czasu mnie to męczy, bo wychodzę z założenia, że auto powinno być w stanie perfekcyjnym. Najgorsze jest w tym wszystkim, że jako laik muszę jechać do mechaników i wskazywać im gdzie należy szukać problemów. Drażniące jest bowiem to, że mechanicy chcą szukać przyczyn awarii metodą prób i błędów, kosztem mojej kieszeni. Byłbym więc też wdzięczny, jeśli moglibyście polecić jakiegoś specjalistę od "naszych oczek w głowie", w obrębie województwa kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, łódzkiego, pomorskiego, który mógłby moje problemy rozwiązać.
|