.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 04:53:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 D4 3.0tdi] wymiana oleju i serwis.
PostNapisane: 01.mar.2018 11:05:11 
Użytkownik

Auto: A8 3.0TDI 250KM 2011
Witam. Przepraszam za brak kodu silnika w tytule, ale strona którą podaliście nie znalazła takowego.
Jako, że kilka miesięcy temu kupiłem moje pierwsze audi a za razem pierwszy tak młody samochód w moim życiu (2011) wolałbym zapytać szpeców zanim coś zrobię.
Potrzebuję niedługo zrobić serwis i tu nasuwają się pytania (mieszkam w UK).
1) Czy jechać z tym do polskiego do mechanika, do którego jeździłem ze starym samochodem czy umówić się w audi (i pewnie zapłacić dużo więcej)? Lokalnych mechaników raczej się wystrzegam, bo jak w każdej dziedzinie w tym kraju są specjalistami na ćwierć gwizdka - wiedzą coś tam więcej niż Kowalski, ale nie dość dużo, żeby mieć pewność, że nic nie spartolą. Fakt, że klient jest obcokrajowcem wcale ich dodatkowo nie motywuje do rzetelnego wykonania pracy, mówiąc delikatnie.
Chodzi mi o to, czy przy serwisie takiego auta potrzeba więcej wiedzy, innych/dodatkowych procedur, innego postępowania niż przy starszych samochodach, którymi głównie się on zajmuje na co dzień. Nie chcę sytuacji, że coś nieumyślnie zrobi źle, a potem będę musiał się z nim przepychać czy to on zepsuł, bo w takiej wymianie zdań zawsze mechanik jest górą nad klientem, który nie ma pojęcia o mechanice. Przykładowo nie wiedział że i jak trzeba ustawić pneumatyczne zawieszenie przy wymianie hamulców, ale z drugiej strony pneumat nie jest wyposażeniem standardowym w dużej grupie samochodów.
1a) jeśli dobrym rozwiązaniem będzie wymiana u polskiego mechanika, to mam mu powiedzieć dokładnie który chcę olej tudzież powiedzieć, że mam i kupić go sam?
jeśli tak to jaki chcę i ile go może wejść?
1b) Krótko po zakupie samochodu wyskoczył komunikat abym dolał max 1l oleju, kupiłem litr 5w-30, longlife III (taki zalecał sprzedawca w sklepie, podobno sprawdził) marki nie pamiętam, (ale znajomy elektryk samochodowy ma audi a5 długo i polecił tę markę), podobno lepszy niz castrol. Dziś komunikat wyskoczył ponownie. Czy takie "zużycie oleju" jest ok? Samochód jest na rocznej gwarancji od komisu. Jeśli to zwiastun usterki obecnej już w trakcie zakupu to chcę jak najszybciej wiedzieć.
2) Olej w skrzyni. Skrzynia to 8-stopniowy tiptronic. Wg instrukcji i tabelki zawartej w serwis schedule model a8 nie klasyfikuje się do wymiany oleju skrzyni ( w ogóle to chyba multitronici jedynie są w tej tabeli, ale nie mam pewności). Googlując spotkałem się z opiniami róznorakimi, jedni twierdzą, że nie trzeba, inni że jednak tak, natrafiłem też na pojęcie "chwytak/filtr cząsteczek stałych", domniemam, że chodzi o jakiś magnesik przyciągający ew opiłki metaliczne. Znalazłem też, że w multitronicu wymiana taka musi zachodzić ciśnieniowo. Nie znalazłem konkretów o tiptronicu zatem pytam:
Czy trzeba wymieniać ten olej?
Czy musi to być ciśnieniowe?
Liczę się z tym, że jak pojadę do audi zapytac o wymianę tego oleju to będą się upierali, że nie robią tego, bo nie trzeba (jeśli takie są zalecenia producenta). Ja bym wolał jednak zapłacić za olej niż remont skrzyni lub co gorsza nową.
Przydatną informacją może być jak jeżdżę:
Wiekszość drogi (ale nie czasu) spędzam na autostradzie. jazda 100-150km/h. Często dojeżdżanie do samochodu, przyhamowanie do 100, przyspieszenie (niestety w UK aby ktoś Ci zjechał z prawego pasa musi Cie dokładnie widzieć w lusterku przez parę sekund, bo inaczej nie zjedzie i nie wyprzedzisz- nie lubię tak jeździć).
Mniej drogi ale połowę czasu po mieście (rano w miarę pusto, po południu w korkach).
2-3 razy dziennie średnio dynamiczne ruszanie spod świateł (1 raz dziennie but w podłogę do 100km/h rano po rozgrzaniu silnika, ot podwójne światła i aby na drugich nie złapało czerwone to tak muszę).
Zatem mój styl jazdy to połączenie spokojnego, sredniego i dynamicznego.

Za wszelkie dodatkowe uwagi na temat eksploatacji, serwisowania oraz jakiekolwiek przydatne info będę bardzo wdzięczny.

P.S. samochód kupiłem w Lipscu ub.r. miał przejechal 72k mil (ok 110tys km) a teraz ma 78k mil (ok 120tys km). Przebieg jest raczej rzetelny, tutaj na MOT jest rejestrowany przebieg. Nie zdarza się podobno przekręcanie na taką skalę jak w w naszym pięknym kraju.

Tytuł: Re: [A8 D4 3.0tdi] wymiana oleju i serwis.
PostNapisane: 01.mar.2018 15:45:54 
Użytkownik

A rodacy w okolicy nie bawią się w mechanikę?
Wymień olej w skrzyni - to nigdy nie zaszkodzi, a olej silnikowy zmień na normalny - nie LL. Stosuj standardowy interwał wymiany oleju - ok 15kkm i będzie żył :)

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 02.mar.2018 18:45:56 
Użytkownik

Auto: A8 3.0TDI 250KM 2011
No właśnie polak ma tu swój warsztat, stąd pierwsza połowa mojego posta (1, 1a,1b ). Na nie głównie potrzebuję odpowiedzi.
A co do skrzyni to musi być ciśnieniowo wymieniany?(czyli w audi)
PS. olej jaki mi doradzono to Liqui moly 5w-30 4200.

PostNapisane: 02.mar.2018 20:48:13 
Użytkownik

Do ymiany oleju nie potrzeba wiedzy z zakresu mechaniki kwantowej, więc każdy mechanik to ogarnie.
Co do oleju w skrzyni: techniki są różne. Najlepiej ciśnieniowo, ale wymieniają też sprzętem własnej konstrukcji i skrzynie żyją... I tak najlepiej wypłukać skrzynię, zdjąć miskę i ją wyczyścić.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

Strefa czasowa: UTC + 1