.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 20:49:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 8l] 1.8t AGU padający dwumas?
PostNapisane: 14.lip.2019 21:22:24 
Użytkownik

Witam Wszystkich.
Mam pewien problem z którym nie mogę się uporać. Moje auto to Audi A3 8L 1.8t AGU 97r. 150km, wydaje mi się że kończy się dwumas, ale nie jestem 100% pewny.
Objawy i spostrzeżenia:
1. Na zimnym silniku przy odpalaniu słychać dziwne dźwięki(chociaż nie zawsze), stukanie, chrobotanie, dziwne szumienie i drżenie. Na rozgrzanym nie ma tego problemu.
2. Podczas jazdy od około 1.5k-2.5k obrotów te dźwięki słychać najbardziej. Co ciekawe przy skręcaniu w lewo dźwięk się znacznie nasila, można to odczuć zwłaszcza na rondach, a przy skręcaniu w prawo praktycznie całkowita cisza.
3. Gdy podczas jazdy rozłączę napęd(wciskam sprzęgło albo wrzucam na luz) dźwięki ustają.
4. Ogólnie wydaje mi się że dźwięk pracy silnika się zwiększył, chociaż nie jest to jakaś wielka różnica niż to co było kiedyś.
5. Ciężko wchodzą poszczególne biegi(chociaż od kiedy mam to auto to był z tym problem, nie wiem czy to ma związek). Poza tym pedał sprzęgła jest strasznie twardy, ale łapie dobrze, nie ma z nim problemu.
6. Na postoju na odpalonym zimnym silniku czuć że auto delikatnie drży(1.4k-2.2k obrotów wyczuwalne najbardziej), na wolnych obrotach prawie nic nie słychac i czuć, dopiero po wciśnięciu pedału gazu. Gdy silnik się rozgrzeje dźwięki cichną.

Te dzięki są ogólnie bardzo podobne do huczącego łożyska, na początku myślałem że to własnie wina łożysk, ale po wymianie dwóch jest nadal to samo.
Dodam jeszcze że to napewno nie żadne dźwięki z zawieszenia, miesiąc temu były wymieniane tulejki i sworznie, poduszki silnika i skrzyni też myślę że są w dobrym stanie(w marcu robiony rozrząd i wszystko było oglądane).
Ktoś potwierdzi moje objawy i obawy? Padający dwumas czy może coś innego? Jeśli tak to co to może być?
Chyba wszystko napisałem, jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopiszę. Proszę o komentowanie i pomoc w tym temacie. Pozdro

PS. Mam jeszcze parę pytań związanych z moim Audi, ale nie wiem czy pytać o to w tym temacie.

Tytuł: Re: [A3 8l] 1.8t AGU padający dwumas?
PostNapisane: 15.lip.2019 09:46:45 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Na moje oko do wymiany kpl sprzęgła.
Daj auto ogarniętemu w temacie skrzyń mechanikowi ...

Tytuł: Re: [A3 8l] 1.8t AGU padający dwumas?
PostNapisane: 15.lip.2019 21:36:21 
Użytkownik

a co sądzicie o zmianie na jednomas? Jest jakaś różnica? ktoś zmieniał w tym silniku?

Strefa czasowa: UTC + 1