.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 11:44:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4 B5 1.8T] zapieka sie przewód olejowy
PostNapisane: 25.wrz.2006 09:20:43 
Użytkownik

witam
mam pewien problem poniewaz zapieka mi sie przewod olejowy doprowadzajacy olej do turbiny. juz dwie turbiny mi rozwalilo. w serwisie mowili ze ta rurka powinna byc w jakiejs oslonie ale ja nie mam na niej zadnej oslony. moze ktos ma jakies zdjecie jak to powinno wygladac. z gory wielkie dzieki za pomoc.
pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2006 14:45:32 
Klubowicz

A ktory to rocznik? Bo o ile pamietam, od ktoregos tam roku zaczeli stosowac inne rurki, wlasnie zeby zapobiec zapiekaniu sie oleju. Zainstaluj nowa rurke - chyba wyjdzie taniej niz kupowac kolejna turbine.

PS. Mam nadzieję, ze jezdzisz na syntetycznym oleju i nigdy nie gasisz silnika od razu po ostrej jeździe, tylko pozwalasz mu sie troche schlodzic. Co ile kkm wymieniasz olej?

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2006 09:49:45 
Użytkownik

rocznik mojego autka to 96 a olej to elf pelny syntetyk. z tym olejem to sam nie wiedzialem bo jedni mowia ze do turbo lac syntetyk drudzy ze za stare auto na syntetyk i nie wiadomo komu wierzyc. auto mam od paru miesiecy ale jezdzilem nim doslownie pare dni bo mi juz dwie turbiny rozwalilo wiec olej wymienilem dwa razy po przebiegu kilkuset kilometrow :) .a jeszcze jedno pytanie mam po regeneracji turbine. srodek caly nowy. jak mu dam wiecej gazu gdzies pod gorke to mi swiszczy ale jak juz nie ma takiego obciazenia to juz nie swiszczy. czy to jest normalne zachowanie bo w tej starej jakos nie slyszalem zeby tak swiszczala. moze przez to ze nie miala smarowania. :D

Strefa czasowa: UTC + 1