.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 10:10:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4 1.9 TDI '94] szarpanie i drzenie
PostNapisane: 19.wrz.2006 10:40:29 
Użytkownik

Czesc, mam maly problem ze swoim autkiem. Kiedy zmieniam bieg, a potem dodaje gazu lub popuszczam moj samochod zaczyna szarpac, a drazek zmiany biegow bardzo drzy...(trzepie calym samochodem) :/ , prawie na kazdym biegu 2,3,4,5. Pomyslalam moze zly styl jazdy :| , bo z tego co sie dowiedzialam Audice diesle lubia dostac kopa nawet na niskim biegu.Ale nie, w miescie poruszam sie tylko na 2 i 3, bo 4 jak wlacze to zaczyna troche szarpac i wtedy musze przycisnac wiecej gazu. Niestety jednak taka jazda z szarapniem nie jest komfortowa. Poruszajac sie po miescie nie ma spokojnej jazdy (czesto trzeba zmieniac biegi,a wowaczas przy dodawaniu gazu lub zmniejszaniu szarpie autem i drazkiem zmiany biegow-po dodaniu wiecej gazu szarpanie mija lecz mam za duza predkosc np. po miescie) Poduszki sa sprawdzone wiec jest ok, inni mowia ze Audi b4 tego rocznika tak maja, ale nie chce mi sie wierzyc...nie wiem co moze byc przyczyna :(
Prosze pomozcie

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2006 10:46:50 
Użytkownik

grzebal Ci ktos przy pompie? imo za duzo dawka na pompie ustawiona

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2006 11:38:16 
Użytkownik

Drgania są często winą zmęczonego koła dwumasowego, ale zwykle pojawia się klekotanie na wolnych obrotach, i szarpanie przy ruszaniu przy obrotach tak do 1600.

Tylko czy w ogóle w tym modelu występuje takie koło?

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2006 11:46:05 
Klubowicz

dexterhouse napisał(a):

nie

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2006 07:05:38 
Użytkownik

dexterhouse napisał(a):
Drgania są często winą zmęczonego koła dwumasowego, ale zwykle pojawia się klekotanie na wolnych obrotach, i szarpanie przy ruszaniu przy obrotach tak do 1600.

W B4 nie ma dwumasówki. Miałem podobnie na 2 i 3, ale przy okazji małego remonciku :diabel: wymieniłem kompletne sprzęgło i właśnie ......koło zamachowe :diabel: bo dwóch ząbków już nie miało :diabel: teraz jest git :!!:
Wina szarpania leżała zatem po stronie albo sprzęgła (było cieniutkie) albo uszkodzonego wieńca.

Tytuł: Re: [b4 1.9 TDI '94] szarpanie i drzenie
PostNapisane: 20.wrz.2006 07:32:38 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
kalina_a napisał(a):
Czesc, mam maly problem ze swoim autkiem. Kiedy zmieniam bieg, a potem dodaje gazu lub popuszczam moj samochod zaczyna szarpac, a drazek zmiany biegow bardzo drzy...(trzepie calym samochodem) :/ , prawie na kazdym biegu 2,3,4,5. Pomyslalam moze zly styl jazdy :| , bo z tego co sie dowiedzialam Audice diesle lubia dostac kopa nawet na niskim biegu.Ale nie, w miescie poruszam sie tylko na 2 i 3, bo 4 jak wlacze to zaczyna troche szarpac i wtedy musze przycisnac wiecej gazu. Niestety jednak taka jazda z szarapniem nie jest komfortowa. Poruszajac sie po miescie nie ma spokojnej jazdy (czesto trzeba zmieniac biegi,a wowaczas przy dodawaniu gazu lub zmniejszaniu szarpie autem i drazkiem zmiany biegow-po dodaniu wiecej gazu szarpanie mija lecz mam za duza predkosc np. po miescie) Poduszki sa sprawdzone wiec jest ok, inni mowia ze Audi b4 tego rocznika tak maja, ale nie chce mi sie wierzyc...nie wiem co moze byc przyczyna :(
Prosze pomozcie

Zawieszenie, zawieszenie silnika, któraś z poduszek, lub zamulony silnik, który nie ma chęci ciągnąc jak potrzeba. Sugeruję na poczatek kontrolę zawieszenia silnika/skrzyni :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2006 19:01:24 
Użytkownik

z poduszkami jest wszystko ok, a samochodzik wciska w fotel wiec sie nie muli:), ale drgania i szarpania nadal sa, jutro idzie do mechanika, ktory go podlaczy pod komputer i mam nadziej (chociaz to troche glupio brzmi) cos wykaze

Tytuł: Re: [b4 1.9 TDI '94] szarpanie i drzenie
PostNapisane: 20.wrz.2006 19:55:25 
Użytkownik

kalina_a napisał(a):
Prosze pomozcie

Witam Kalina_a. W sprawie Twojej wiadomości a ja właśnie mam podobny problr=em z tym szarpaniem. Wszystko jest wymienione poduszki pod silnikiem i dalej szarpie w sposob identyczny jak u ciebie. Czy byleś na badaniu komputerowym i co to właściwie jest za usterka jak ją naprawić????Czy to napewno sugerowana zwiększona dawka paliwa przy pompie???Proszę o odpowiedź. Dzięki. B4 19 TDI 94r.

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2006 06:59:27 
Użytkownik

Znalezli prawdopodobna przyczyne tego szarpanie, okazalo sie ze w kiepskim stanie jest pompa wtryskowa.Niedlugo jade do goscia, ktory naprawia pompy. A przy okazji kontroli komputerowej wykazalo, ze rolki przy pasku rozrzadu tez nie za dobrze wygladaja i musza isc do wymiany:/ Takze wydatek mam spory
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 07:19:03 
Użytkownik

okazalo sie ze pompa jest do wymiany.Prawdopodobnie da sie wymienic w niej czesci ale to drozej wyniesie niz kupienie calej uzywanej. No i tu mam do was pytanie czy wiecie gdzie mozna taka pompe wymienic, moze w jakims dobrym serwisie i nie za droga. facet mi powiedzial, ze max do 1000 zł za nia zaplace. jestem z woj. łódzkiego,
Podobno gdzies jest serwis w Lublinie czy okolicach i w Kozi Glowach (chyab taka miejscowosc)
Za wszelkie informacje dziekuje:)

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 09:22:30 
Użytkownik

w Tomaszowie Maz. bodajrze na ul. Ujezdzkiej Andrzej Makuch. Jadąc z Tomaszowa na Łódź po lewej stronie.Jakieś 500m może więcej od Gierkówki.
Będę dziś lub jutro wymienił nastawnik koszt 600zł. Mam takie same objawy jak ty.
Jeżeli chodzi o Lublin to od strony Chełma jest przed Lublinem kilka kilometrów profesjonalny diesel service

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 09:34:09 
Użytkownik

Poloecam Diesel Se3rvis - Nadarzyn ul. Graniczna. Zrobili mi to samo w 1,5 ha. Cena 500 zł. Gwarancja na rok. Nastawinik pompy wtryskowej jest niesprawny - opiłki z pompy blokują elektromagnesy - trzeba to wszystko wyczyścić ( to nie sztuk ) sztuka to to wszystko złozyć do kupy i prawidłowo zamocować - nie podejmuj się tego sam tylko daj fachowcom. Przy okazji sprawdzą jak sie maja sprężyny w pompie wtryskowej ... Teraz pompe mam jak nową i auto ciągnie jek nowe.

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 14:52:08 
Użytkownik

Witam. Ja właśnie odebrałrm auto z wymienionym nastawnikiem. Szarpanie ustało. Mechanicy ustawili kont wtrysku i jest pięknie. zapłaciłem troszkę więcej niż moi przedmówcy bo aż 1300zł. Z zakladów w Lublinie proponuję wspomniany już na stronie " Auto Prfect Mulak" ul Turystyczna 114. Fachowcy:!: Teraz rozglądam się za wymianką łożysk przy a raczej nad amortyzatorami z przodu bo już wymieniłem wszystko co możliwe i dalej się tłucze. Geometria tylnej osi to ostatnio moja zmora.Strasznie "Zombkują" opony.
Mam więc pytanie. Czy skrzywione alusy mogą niszczyć w taki sposób opony czy jest to wina złej geometrii????
Za odpowiedzi dziękuję> Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2006 19:06:11 
Użytkownik

DZIEKUJE jak nie wiem co za informacje ;)
a tak przy okazji - to jestem dziewczyna jak widac po nicku, ale jak wiadomo roznie to bywa ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1