.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 23:39:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3 1,8S +LPG pm] Wymiana uszczelek po kolektorem ssacym.
PostNapisane: 27.lis.2006 10:02:28 
Użytkownik

A więc chciałbym poradzic sie kogos kto to robił aby ustrzedz sie przed niepotrzebnymi niespodziankami i demontowaniem niepotrzebnych elemtów.Własnie zakupiłem uszczelki i mam zamiar sie wziąśc do tego i mam pare pytań od czego zacząć??/
Czy ściagać wytrysk i wszystko co jest przyłaczone do kolektora czy raczej odkrecać sam kolektor?/
Czy uszczelke czyms smarować czy załozyć na sucho?/
Czy trzeba dokrecać kluczem dynanometrycznym czy tez normalniena krzyż??
I prosiłbym o wiele innych cennych uwag od ludzi któ[img]rzy%20związani%20sa%20z%20tym%20tematem.w%20koncu%20po%20to%20mamy%20te%20forum%20aby%20ułatwiać%20sobie%20życie%20[/img]

Tytuł:
PostNapisane: 05.gru.2006 09:33:56 
Użytkownik

A więc nikt nie napisał nic i musiałem zrobic sam.Poza rozwalonym palcen i troche nerwów poszło dobrze.Opisz epo krótce może komus sie przyda.A więc zaczełem od zdjęcia filtra i układu wtryskowego, nastepnoe odkeciłem 6 śrób mocujacych koektor a jest ich 8 .I tu zaczeły sie niespodzianki.Do pozostałych dwóch śrub wogóle nie było dostepu.Ale dałem rade.A wiec trzeba odrazu zaopatrzyc sie w długi imbus 6 mm ok 20 cm tylko ani dłuzszy ani krótszy bo nie włozy się ja popawałenm sobie z 3 sztuk.I teraz cały problem tkwi w tym aby trafic tym imbusem w srube a nie jest to proste bo naprawde pcha sie na slepo mo to zajeło ok 1 h.ale odkręciłem.Acha i kolektora wydechowego wcale nieb trzeba odkręcać bo i tak nie ma dostepu do 2 górnych śrub mocujacych go.Przy montażu ponownym nalezy pamietac aby do kolektora wpierw włozyc sruby a potem go zakładać bo póxniejsze włozenie .srub graniczy z cudem.

Strefa czasowa: UTC + 1