Jak odpiąłem ten czujnik to wyskoczył mi błąd Intake air sensor. Więc to na pewno ten czujnik. Zawyża temperaturę i silnik dostaje za małą dawkę paliwa.
Tak mi się wydaje. Po odłączeniu pokazuje -49st.
---------------------------------------------------------------
Kurcze, chyba masz rację. Teraz nie chciał mi odpalić przy dołączonym czujniku.
Muszę sprawdzić regulator ciśnienia paliwa.
Masz chyba rację, ten czujnik raczej nie ma większego wpływu na samo odpalanie.
Ale jest postęp i światło w tunelu!!
Dziś przyszedł używany zawór odpowietrzania zbiornika paliwa ( oryginał bosch od anglika) i po jego zamontowaniu nie pojawił się już błąd EVAP. Po dłuższej trasie auto odpaliło!!
Jutro będę testował i poinformuję, czy problem zażegnany.
Błąd EVAP nie wyskoczył, ale niestety auto po trasie nie chciało odpalić. Odpaliło za drugim razem.
Pojeżdżę z odkręconym wlewem paliwa, może drugi zawór nie działa ( i wytwarza się podciśnienie w zbiorniku).
----------------------------------------------------------------
Regulator ciśnienia paliwa był w idealnym stanie, zakupiłem jednak używany i wymieniłem go.
Niestety usterka dalej się pojawia.
Może pozostaje pompa paliwa?
11.09.2010r.
Czyżby kolejne światło w tunelu?
Odebrałem auto od elektryka. Wymieniłem przewody na NGK i świece NGK ( ze względu na LPG), została wyczyszczona przepustnica.
Auto podczas odbioru nie chciało odpalić, więc poprosiłem szybko o pomiar iskry itd.
Okazało się, że nie było iskry a po długim kręceniu wyskoczył błąd czujnika G28 - prędkość obrotowa silnika - położenie wału korbowego).
W tygodniu go wymienię i dam znać.
Z tego co się dowiedziałem, aby wyskoczył błąd któregoś z czujników czasami trzeba kręcić rozrusznikiem do 6sekund, aby komputer zapisał jako błąd.
------------------------------------------------------------------------------
Czujnik wymieniony a problemy z odpalaniem są dalej. Nawet z rana ciężko teraz odpala. Ale odpala za pierwszym razem, tylko muszę długo kręcić. Tuż po zgaszeniu pali na dotyk, po paru minutach już nie. Sprawdzę czy jest iskra od początku.