wenmin1 napisał(a):
szczerze powiedziawszy nie stać nas ani trochę na tak poważne naprawy tego samochodu. też się tak właśnie zastanawiamy co jeszcze możemy w tym samochodzie znaleźć. Filtru odmy poprzedni właściciel prawdopodobnie nie wymieniał, wstawił za to nowy rozrząd, ale nie dbał chyba jednak za bardzo o samochód bo jak się okazało wymienił klocki hamulcowe ale tarcz już nie.
Rozmawiamy z nim na bieżąco o tym, co dzieje się z naszym samochodem i jak widać wyraźnie nie chce, żebyśmy odstapili od umowy, za to jest w stanie bez narzekania zgodzić się na poniesienie kosztów naprawy. Uważacie, że powinniśmy walczyć o rezygnacje z kupna samochodu? Na sądowne rozwiązywanie problemu też nie bardzo mamy czas i pieniądze.
Jutro porozmawiamy z mechanikiem dokładnie. jeszcze zapomniałam dodać, że w czasie kiedy powoli spadała temperatura zapaliła się kontrolka od świec, a jak już stanęliśmy to po włączeniu zapłonu wskaźnik temperatury przesunął się na 90st.
I jeszcze taka jedna sprawa, myslelismy, ze to moze drobiazg - wtryski paliwa były po lewej stronie silnika mokre i podobno samochod troche kopcil.
Sądzicie, że wymiana odmy po wymianie pompy coś pomoże?
I przede wszystkim, czy możemy zaufać mechanikowi, który po kilku dniach zmienia zdanie? Jak już pisałam mechanik to kolega kolegi, my nie mieliśmy tu nikogo zaufanego.
Witaj ponownie,
jeżeli podczas jazdy zapaliła się kontrolka świec to oznacza jakaś usterkę.
Podstawą sprawdzenia pompy jest podłączenie pod komputer - to dużo wyjaśni - poproś mechanika żeby przy Tobie to zrobił i pokazał błedy w zakładce "engine" - spisz je i wrzuć na forum.
Sprawdzenie pasków tak jak wcześniej napisałem - trzeba ściągnąć osłony i dokładnie to obejrzeć. Fachowiec zdejmuje przód w kilkanaście minut (trzeba uważać na zatrzaski, żeby ich nie uszkodzić)
Zalane wtryskiwacze - należy sprawdzić czy są dobrze dokręcone, prawdopodobnie wycieki są z przewodów przelewowych pomiędzy wtryskami. To nie jest duży problem ani kosztowny.
Odmę powinnaś wymienić - to bardzo ważna rzecz w tym silniku, koszt ok 200 PLN w ASO (za część, bez wymiany). Napewno po wymianie silnik odetchnie:)
Jeżeli masz rozrząd wymieniony - to dobrze, sporo zaoszczędzonych pieniążków. Poproś gościa o fakturę - żeby sprawdzić jakie elementy rozrządu zostały wymienione.
Pozdrawiam
Paweł