.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 11:50:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 19:57:33 
Użytkownik

ja nie napisalem nigdzie ze to jest CUD ani ze skonczony projekt,co nas jeszcze czeka to zdaje sobie sprawe,nie pojieli bysmy sie tego nie majac pojecia w jakims stopniu o robocie
to jest robione dla fun'u i zdobycia wiedzy,kazdy mowil ze nie warto uturbiac itp trzeba sie przekonac czy prawda czy nie a nie dowiemy sie jak nie sprubujemy
na razie pare rzeczy trzeba zmienic bo zle sa zamontowane i w zlych miejscach trzeba zamontowac mbc,ale od tygodnia smiga dzien w dzien i jest ok narazie afr na waskopasmowce jest ustawiony i jezdzi
co do bezyny jeszcze nie wiadomo co sie wyduma,napisze jak bedzie zrobione jest kilka pomyslow,taki projekt ma choroby wieku dzieciecego to wiadomo,ale juz jezdzi i to w miare dobrze
dzisiaj z Lukasikiem mielismy testa zrobic ale oscyloskop sie zje...al :D
i dopiero jak sie zalozy mbc to mozna bedzie konkretnie ustawic doladowanie i sklad

jezeli to bedzie ori ecu to z wystrojeniem tego nie bedzie problemu mam kolege ktory troche tuninguje sterowniki,wystroil np najmocniejsze scirocco w polsce,z bialegostoku chlopak sobie wydlubal :diabel:
tak czy siak troche jeszcze roboty jest,dzieki za wsparcie :peace:

Ostatnio edytowano 20.cze.2006 23:50:10 przez wariatquattro, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 21:08:29 
Klubowicz

wariatquattro napisał(a):
sirocco

SCIROCCO ;) Jako były posiadacz 4 szt. jestem wyczulony ;)

BTW: Jak ktos chce 3B to mam do sprzedania :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 00:11:41 
Użytkownik

poprawione :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 05:53:33 
Klubowicz

Spozo, respekta napisalem przeciez. Tylko niektorzy sie podniecaja i zaraz beda sami zakladac suszary i bedzie pelno sfajanych motor, Wy macie o tym pojecie, a niektorzy sie nie zdrowo rajcuja bo chyba im sie wydaje to takie proste mada faka - tylko o to mi chodzilo, nie robie juz OT, powodzonka i piszcie wszystko bo to chyba jeden z bardziej bogatych merytorycznie postow od w ostatnim czasie :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 07:19:45 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Na razie ustawilismy dawkowanie paliwka (elpegee), bo jak sie dorwalem to praktycznie w calym zakresie bylo ubogo.

Turbosprezarka K03 z tym silnikiem nie ma praktycznie laga, a prog zadzialania jest praktycznie od wolnych obrotow, wystarczy musnąć pedał gazu i jest juz full boost :D ...normalnie az ciezko spokojnie jezdzic bo po dotknieciu wyrywa od razu hehe.

Na razie jest problem ze spalaniem przy malych obrotach <2500 z pelnym doladowaniem na wysokich biegach, czyli np 3ka od 1000obr pelny gaz to potrafi szarpnac lekko zanim osiagnie ze 3kobr, a potem juz ciagnie rowno do 6000, wyzej nie cisnąłem.

Doładowanie na razie jest znikome, przy 4kobr moze 0,1-0,2 bara tylko, ale juz coś tam lepiej smiga :D

Jak bedzie MBC to bedziemy podkrecać powoli cisnienie i patrzeć co złego sie dzieje :D, tylko musze sprzęt pomiarowy doprowadzić do ładu ;) wezme takze knocksensora z mojego starego MC, bo nie wiem czy w tym NG jest sprawny, bo ma coś ukruszone.

...Na razie najlepsze jest pssssst przy zmianie biegu :D słychać z kilkuset metrów. Ciekawe co sobie ludzie myślą jak jedzie taki niepozorny sprzęcik bez przedniej atrapy i syczy hehe.

P.S. przydałoby się dostawić jakiś moduł do sterowania zapłonem, z wejsciem obciazenia silnika, temperatury, obrotow itp. Bo na razie to oryg komputer steruje tak na bolka oko i na pewno nie jest optymalnie.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 07:53:19 
Użytkownik

http://voila.pl/3jh9l/ :D
http://voila.pl/5spyn/
bov siedzi od propera dwu tloczkowy wczesniej byl u mnie ale nie wyrabial juz

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2006 19:08:39 
Użytkownik

kurde nagrajcie jakies lepsiejsze filmidla :)

respect dla projektu

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 19:31:41 
Użytkownik

gratuluje..
właśnie też zbieram graty do zaturbienia NG myśle ze na koniec sierpnia będziemy z Kefirem zabierać się do roboty i dam znać co z tego wyszło. Paliwem i zapłonem najprawdopodobniej będzie sterował megasqiurt ( ale to jeszcze nie jest pewne), ic od omegi 2,3d, podstawa filta oleju i chłodnica oleju od MC2, kolektor wydechowy razem z turbinką ,wastegatem i downpipem od MC2 a dolot sie zreza z nierdzewki. planujemy na początek stroić na max 0,3bar, jeżeli będzie ok to się pomyśli o odprężeniu. Jak gdzieś coś wybuchnie to jest na szczęście zapasowy silnik.
Wszystko to będzie siedziało w audi coupe 2,3 89r. powinno być nieżle. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 22:23:06 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
A już miałem pisać na zapowiedzi bez Ciebie :P Dzisiaj zebrałem już wszystkie graty w jedną skrzynkę. Jest kolektor dwuczęściowy, K26, wastegate z regulacją, wężyki i rurki wodne do chłodzenia turbawki oraz komplecik olejowych, jest króciec wodny na czujniki ten do głowicy i podstawa filtra. Komplecik uszczelek również. Dodam, że jest też chłodnica oleju ale nie MCkowa. Rurki na dolot również są.

Opcja z MegaSquirt'em jak najbardziej. Dzisiaj zacząłem lutować drugą płytkę do Coupe. Brakuje mi kilku dupereli z grosze, ale najważniejsze są. Moja do b2 też już na wykończeniu. Dzisiaj już bawiłem się na mojej laptopkiem i stymulatorem. Są już gotowe płytki do przekaźników i bezpieczników (relay board). Plan napięty jak baranie kulki, ale jak dobrze pójdzie, to razem z Coupe wyjedzie moje b2 z MC swapem i MegaSquirtem ale w trzech kolorach nadwozia jednocześnie + korozja i dziura w progu i będziemy stroić oba auta jednocześnie...
:)

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 10:21:48 
Użytkownik

temat z uturbieniem ng troche sie rozwinął. K03 poszło juz w odkos, bo za bardzo blokowała spaliny i samochod praktycznie powyzej 4tus nie chcial jechać.

Zostal zamontowany kolektor od MC i K24. Po tym zabiegu samochod zwijał się... masakrycznie, 4ry kapcie mielily przy strzale z 3 tys :D :D ustawione zostało 0,7 bar doładowania i trzymał to do 7 tys :D dodatkowo miał fajną pracę, bo powrót spalin z WG był puszczony... pod samochod :D jak sie uchylał to robił się fajny dźwięk... pozostawiam to waszej wyobrazni :D

Niestety driver nie podpiął IC i po 30 minutach jazdy skończyło się to uszkodzeniem jednego tłoka (prawdopodobnie zrobilo sie gorąco i knoki waliły i przewaliło pomiedzy tłokiem i cyl). > także bez IC'ka ani rusz. Dodatkowo wartoby, wkręcić knocka np z MC i do kabiny podciągnąć jakiś sygnalizator (jakis prosty układzik) zeby jakas dioda migała jak występuje spalanie detonacyjne. kontrola spalin, co najmniej poprzez lambde mile widziana.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 10:39:44 
Użytkownik

O kurcze...przy tym stopniu sprężania i taki doładowaniu musiało się tak skończyć. Masz może jakiś schemat układy do kontroli stuku?

W tym przypadku będzie cały aluminiowy ICek. I niższe doładowanie na początek. Tak jak jobu pisał jest też drugi silnik w zapasie i nie wykluczone, że powalczymy z odprężonymi tłokami.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 10:48:27 
Użytkownik

sprezanie wysokie ... niby 10:1 . Ale czytalem o uturbionych wózkach z takim sprezaniem i dwa razy wiekszym doladowaniem
Zresztą nowe 2.0 TFSI mają 10:1.

mysle, ze przyczyną był wlasnie brak ICka. przez to powietrze mialo pewnie ponad 100st i to grubo. Bardzo wysokie ryzyko spalania det.

Nie mam schematu, jeszcze.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 11:11:52 
Użytkownik

Wiesz...3B ma też stosunkowo wysokie sprężanie. Ale na to ma też wpływ wiele innych czynników, np. ilość paliwa, kąt zapłonu, kształt komory spalania...

Jestem pewien, że przy normalnym wtrysku (k-jet jest moim zdaniem wybitnie nienormalny) uda się to wysterować bez stuku.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 11:55:44 
Użytkownik

ja myśle ze nawet kjeta da sie zestroic tak zeby nie było stuku przeciez takie auta jezdzą i jest ok właśnie na kjecie. Nikt nie lubi tego wtrysku bo niby jest skomplikowany a ja uwazam ze jest bardzo prosty i przyjemny w strojeniu. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 11:58:48 
Użytkownik

Hehe...masz już z nim niezłe doświadczenie... Ja nie lubie go za to, że jest niepotrzebnie paliwożerny. Przy wtrysku elektronicznym można przy tej samej dawce paliwa uzyskać lepsze osiągi.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 12:24:06 
Użytkownik

hehe no mam doświadczenie :D sam wiesz. wiem ze jest niepotrzebnie paliwożerny ale ładnie wygląda te błyszczące rureczki, piękny rozdzielacz i naprawialny młotkiem przepływomierz ;). zero komplikacji a ja lubie prostote. :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 13:27:22 
Użytkownik

tez mysle ze na k-jet da sie to zrobic. Tylko bedzie problem z puszczeniem powietrza przeplywka-turbo (ciasno).

jak bedzie IC to mysle, że bez odprezania mozna dmuchnąć.

Bez IC to lipa bo mieszanka na wlocie do cyl ma wysoką temp pewnie 100+ i to grubo. Z IC-kiem np w S4 przy doładowaniu 1,3-1,4 bar przy temp otoczenia powietrze za ickiem mialo niewiele ponad 40st.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 14:53:18 
Użytkownik

ciasno ciasno. ale nie az tak ciasno. da się wepchać wszystko tylko kombinować ostro trzeba. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 07:25:16 
Użytkownik

z powodu przypalonego tłoka w NG, zmieni sie troszke baza do tuningu. Wczoraj znajomy kupil silnik 2.2 20V turbo 3B :D

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 08:50:58 
Użytkownik

Oj tam taka mała zmiana :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1