.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 23:57:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 11:09:39 
Użytkownik

zuru napisał(a):
Nie wiem czemu warczycie na kolege. Ja tam tez sie ucze o turbo i faktycznie czasem ciezko jest uzyskac odpowiedz pomagajaca ZROZUMIEC pewne zagadnienie...ale niewazne.
Odlaczony miales wezyk podcisnieniowy do N75, wiec tak faktycznie nie byla to dziura w dolocie - ten waz jest podlaczony przed turbina, tam gdzie pucha z filtrem. Gdybys mial odlaczony wezyk nadcisnieniowy (za turbo) to byloby gorzej tak mysle - doladowanie rosloby gwaltownie a WG pozostawalby zamkniety - byloby ostre odciecie zaplonu i walilbys glowa w kiere :) .

Lukasik napisał(a):
a tutaj masz bezposredni link do opisu dzialania kontroli cisnienia w 20V turbo:
http://www.sjmautotechnik.com/trouble_s ... wgcnt.html

zuru kuknij sobie na obrazeczek z linku i zobacz ze odpięty wezyk
N75 -- WG to dziura w dolocie

kolega na rady stwierdzil ze duza (piorunujące wręcz) moc jest stad ze
on to wie bo od 20lat coś tam... doładowanie też lepiej wie jakie
jest niz manometr... a po tym jak miał pisane że auto dalej nie jedzie
napisał co go ma to obchodzić bo on wszystko poskładał i nic więcej
nie musi robić... i że taka moc mu wystarcza... taniej byłoby kupić
2.6 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 12:13:44 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
hehehe masakra :diabel:

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 16:44:59 
Użytkownik

maciu napisał(a):
kolega na rady stwierdzil ze duza (piorunujące wręcz) moc jest stad ze on to wie bo od 20lat coś tam... doładowanie też lepiej wie jakie
jest niz manometr... a po tym jak miał pisane że auto dalej nie jedzie
napisał co go ma to obchodzić bo on wszystko poskładał i nic więcej
nie musi robić... i że taka moc mu wystarcza... taniej byłoby kupić
2.6 ;)

Hej maciu, cos widze ze sie troche uwziales na mnie i docinasz ale sie nie dam :peace:, jak ci ulzylo to ok.

moze od poczatku, cos w tym jest co napisal lukasik

lukasik napisał(a):
Gdybys mial odlaczony wezyk nadcisnieniowy (za turbo) to byloby gorzej tak mysle - doladowanie rosloby gwaltownie a WG pozostawalby zamkniety - byloby ostre odciecie zaplonu i walilbys glowa w kiere

otos to wlasnie chcialem powiedziec i chyba caly czas mowilem ze przyrost mocy byl straszny i szarpanie takie przy okolo 3 tys ze rzeczywiscie mozna by zeby powybijac. I ten wezyk co byl niewpiety to jest w turbinie po stronie zimnej i wchodzi do N75. i taki byl wlasnie efekt. Pisalem maciu ze taka moc mi wystarczy poniewaz od poczatku jak mialem to auto to na wyswietlaczu nie pokazalo mi sie wiecej jak 1,6 bara, a skoro po zrobieniu glowicy i po wlozeniu wezyka za turbina zrobilo sie 1,7-1,8 bara wiec i tak bylem szczesliwy. moze masz i racje, byc moze czasem lepsze porzadne 2.6 jak 2.2 padniete. No ale w dzisiejszym dniu doznalem nastepnego olsnienia po regulacji silnika w serwisie boscha. jak sie okazalo w komputerze bylo zapisane ze jest 5 bledow, miedzy innymi jedno z bledow to zbyt duze cisniene doladowania turbiny, co zapewne nastapilo wowczas przy odpietym wezyku do N75, i jeszcze pare tam jak klima(brak czynnika),wolne obroty, i cos tam jeszcze. W kazdym badz razie dalo sie skasowac te bledy. nabilem klime i dziala (jest zimno ;)), no teraz to co mnie bolalo najbardziej czyli doladowanie na wzkazniku. POstanowilem sprawdzic jak teraz bedzie z tym doladowaniem. jadac na 3 biegu tak jak radziliscie rozpedzam auto, widze na wskazniku doladowania 1,2....1,4....1,6...1,7...1,8...2,0....2,1..... i musialem juz zwolnic niestety, ale moze jeszcze do 2,2 by doszlo :064:
No i wszystko sie wyjasnilo, tak wlasnie komputer dziala jak jest wszystko ok, poprostu teraz jest prawdziwe doladowanie. Az nie chce sie z auta wysiadac. No ale niestety nic za darmo i wiem tez dlaczego wtedy mniej palil samochod. Teraz jest trudno zejsc ponizej 12l/100 km, a wtedy na trasie pokazywal 9-10 l/100 km. Cos za cos. Bardzo duzo mi pomogliscie, maciu troche dogryzl, no ale ok, zycze wszystkim rownie szybko rozwiazanych problemow z autem jak stalo sie to u mnie.

jedyne co mi jeszcze w aucie nie dziala to tempomat ktory przestal sobie dzialac jak kiedys mechanik wymienil mi rozrzad, no i nie dziala podgrzewanie foteli, ale z tym poradze sobie w przyszlosci, pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 18:35:51 
Użytkownik

nie uwziąłem tylko napisałem jak było - przecież to twoje słowa ;)

na 2.2 to trzeba sobie zasłużyć, kwestię spalania pominę :):

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 22:45:32 
Użytkownik

maciu napisał(a):
na 2.2 to trzeba sobie zasłużyć

to chyba za to co przeszedlem z moja niunia to zasluzylem na wiecej niz 2.2 ;) , ale jak juz zobaczylem 2 z przodu jest pieknie. i czego chciec wiecej? Ciekawe co w jetroniku zaproponuja? :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 07:00:56 
Klubowicz

Spoko, zasluzyles na pelnego overboosta przez 15 sekund bo starasz sie przynajmniej sam rozkminic co tam piszczy i dobrze ! W Polsce to jedyna szansa, zeby nie dac sie zrobic w bambuko :) :): Powodzenia :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 07:45:50 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
ts66 napisał(a):
lukasik napisał(a):
Gdybys mial odlaczony wezyk nadcisnieniowy (za turbo) to byloby gorzej tak mysle - doladowanie rosloby gwaltownie a WG pozostawalby zamkniety - byloby ostre odciecie zaplonu i walilbys glowa w kiere

to nie ja :) to zuru napisal ;)

w kazdym razie dobrze, ze bryczka smiga tak jak trzeba. spalanie masz w normie, a nawet powiedzialbym, ze pali malo.

A co do tego, ze np z odlaczonym tym, czy tamtym wezykiem i przeladowaniem bryczka smigala lepiej to moze byc racja, ale... to nie jest dobre na dluzsza mete. ECU ma powpisywane w siebie pewne dane odnosnie ilosci podawania paliwa przy danej ilosci powietrza zasysanej przez silnik i odpowiedniego do danej sytuacji zaplonu. To sa bardzo wazne sprawy i musza byc zgrane, bo silnik moze sie wysrac w kilka sekund.
I w tej sytuacji, gdy miales niekontrolowane doladowanie mogla zaistniec taka sytuacja, gdzie brakowaloby paliwa i moglo nastapic spalanie detonacyjne. Wystarczyloby, ze dodalbys tak gazu, ze doladowaloby ci np 1,5 bar (2,5 bar na wskazniku) przy powiedzmy 6500obr, gdzie w normalnych warunkach jest 0,7bar doladowania (1,7 na wsk). Seryjne wtryskiwacze w takiej sytuacji juz sa daleko poza swoja wydajnoscia i masz uboga mieszanke, a to juz duza koopa. knock sensory moga to wykryc i uklad moze opoznic zaplon, ale dzialaja ze zwloka i zdazy nastapic kilkadziesiat zaplonow ;)

Czyli takie chwilowe lepsze smiganie moze byc niebezpieczne dla silnika.

P.S. przy doladowaniu 1,5 bara przy 6500obr przy odpowiednich ilosciach paliwa i odpowiednim zaplonie mialby w granicach 400-450KM :galy: ale to da sie dopiero osiagnac po sporej przerobce i wymianie osprzetu na "wydajniejszy" a nie po odplaczeniu wezyka ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2007 08:18:00 
Użytkownik

dobrze ze szybko usunalem ta usterke, ale i tak auto dostalo troche niepotrzebnie jak wracalem od mechanika,kilka szarpniec bylo.

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2007 22:28:40 
Użytkownik

prosze jeszcze o pomoc w kilku kwestach.
otoz czasami lubi wariowac sobie wskaznik temperatury cieczy chlodzacej, np jak jest zimny silnik i podczas jazdy dochodzi do 70-80st, potrafi sobie powoli spadac do 60, potem za jakis czas wraca do 90 i tak juz zostaje. podczas jazdy np spadnie do 80 i zostaje tak przez jakis czas i potem wraca znowu do 90. termostat mam nowy Wahlera i nowa chlodnice BEHR. w tym przypadku podejrzewam uszkodzony czujnik temperatury ktory idzie do wskaznika, jak mozna to prosze powiedzcie gdzie on jest dokladnie bo musze to wymienic.

i jeszcze cos: inny czujnik ktory ma uruchomic maly wiatrak elektryczny i pompke elektryczna do obiegu plynu w glowicy i turbinie (PO WYLACZENIU ZAPLONU), przy jakiej temperaturze cieczy chlodzacej ma sie uruchomic? jak zewre te kabelki przy czujniku po wylaczeniu kluczyka to wlacza sie ten maly wentylator i pompka tez, tylko kwestia tej temperatury. pytam bo jak wiadomo mam swiezo robiona glowice, i jeszcze tego mi brakuje zeby przez glupote ja przegrzac, bo jak wiadomo po wylaczeniu silnika gdzie temperatura cieczy jest okolo 93-95 stopni, to ta temperatura jeszcze wzrasta i od tego jest ten czujnik aby uruchomic ten wentylator i pompke, tylko przy jakiej temperaturze? nie wiem czy wymieniac te czujniki czy nie. prosze o wyjasnienia. dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2007 23:25:13 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
czujnik czteropinowy na pokaźnik temp. masz przy tym dwupinowym który zwierałeś,
co do czujnika afterrun to on się aktywuje przy 102st. temp cieczy na krućcu wodnym.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2007 00:00:23 
Użytkownik

Mauzer napisał(a):
czujnik czteropinowy na pokaźnik temp. masz przy tym dwupinowym który zwierałeś,
co do czujnika afterrun to on się aktywuje przy 102st. temp cieczy na krućcu wodnym.

dzieku Mauzer, te wiadomosci o 102 st to sprawdzone i poparte jakas ksiazka serwisowa? fakt ze jak przed remontem glowicy temperatura silnika byla powiedzmy 97 st i po wylaczeniu po chwili slyszalem wentylator i pewnie chodzila tez pompka, z tym ze u mnie nie dosc ze jak sie okazalo to kompresja walila do plynu chlodzacego to jeszcze w tej pompce byly wylamane lopatki, dlatego glowice szlak trafil, i teraz wole sie upewnic co i jak, bo juz nawet myslalem o zamontowaniu przez siebie takiego wlacznika czasowego wewnatrz auta, i poprostu samemu ingerowac w to wlaczanie sie tego wentylatora z pompka. owszem byloby to troche klopotliwe, ale mialbym 100 % pewnosci ze chodzi, a nie liczyc na czujnik (zadziala o moze nie zadziala?),mysle ze to nieglupi pomysl, co wy na to? przed wyjsciem z auta naciskam przycisk, wlaczam wentylator i pompke powiedzmy na 5 minut, a pozniej wylacznik sam wylaczy, a jeszcze lepiej zeby taki wlacznik uruchamial sie automatycznie zawsze po wylaczeniu kluczyka przy temperaturze 90 st na wskazniku. pomyslowy dobromir ze mnie :peace:, sorry moze za bardzo sie tym przejmuje, ale dla mnie teraz to priorytet.........

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1