meszrum napisał(a):
Piotr,
żebyś zadał mi największy ból z możliwych, to powtórzę to, co napisałem.
Mesz - tak "na dzień dobbry" to miałbym prośbę, żebyś odpuścił sobie te dramatyczne (i niestety - co gorzej - sugestywne) porównania. Mój post w żadnym razie nie miał Cię zaboleć (w jakimkolwiek wymiarze) ani polaryzować relacji między nami ...
![n :/](./images/smilies/005.gif)
. Bardzo to smutne, że widzisz we mnie wroga / oprawcę / sadystę (?) ... .
meszrum napisał(a):
są granice narzutów. HEX jest tańszy nawet w D.
jeżeli kupujesz za 250 a sprzedajesz za 700, to... wybacz.
1. Fakt - marża godna "pozazdroszczenia".
2. Myślę, że z kosztami transportu / logistyki będzie tego jednak > 250 $.
3. Myślę, że pomimo wszystko - wysokość marży zależy jednak od granicy popytu / podaży i jedyne co możemy - to pozgrzytać sobie zębami albo dokonać zakupów w innym kraju.
Wolny wybór ... .
meszrum napisał(a):
zauważ także, że mówimy wyłącznie o w pełni konsumenckim użytkowaniu KKL/HEX'a. 99% forumowiczów to tylko użytkownicy.
To trochę jak z dobrymi narzędziami. Można kupić cały zestaw za 50 zł, można kupić jedną nasadkę też za 50 zł. . Nie ma znaczenia kto kupuje: majsterkowicz do użytku domowego, czy specjalistyczny serwis samochodowy dla celów komercyjnych.
meszrum napisał(a):
co do mojej natury złodzieja własności intelektualnej,
Kolejny przykład - IMHO zupełnie zbędnego - "dramatyzmu" ...
![n :/](./images/smilies/005.gif)
.
meszrum napisał(a):
nawet w topiku z diagnostyką napisałem, że brzydzę się piractwa. nigdy nikogo do niego nie namawiałem.
PL system prawny dopuszcza wejście w posiadanie oprogramowania poprzez pobranie go ze strony producenta. użycie aplikacji odblokowujących funkcje dodatkowe programu jest prawnie indyferentne [czyli obojętne]. nawet, jeżeli wszyscy na forum używają aktywowany 311.2, to nie łamią żadnego przepisu [chyba, że kupią to na rynku].
Dzięki za wyjaśnienie - myślałem, że jest "trochę" inaczej.
meszrum napisał(a):
co do druciarstwa diagnosty i jego laptopa,
spędziłem wiele godzin w autach różnych osób [w zimę, lato, deszcz, śnieg etc] z laptopem na kolanach nie biorąc za to nawet złotówki.
A ciekawe, nawet bardzo ciekawe
![n ->](./images/smilies/013.gif)
co byś powiedział, gdyby np. podczas ostrego hamowania laptop wysunał Ci się z rąk i połamałoby wtyczkę albo rozdupcyło ekran ... ??
W mniej drastycznym przykładzie - "skończyłaby się" bateria w laptoku albo gniazdko zapalniczki byłoby nieczynne. Jeszcze inny przykład - zmuszony do wykonania diagnostyki musiałbyś jedną ręką prowadzić samochód, a drugą obsługiwać touch-pad'a ... .
Dzięki ale ja wymiękam. Normalnym VAGiem można rzucać, nadepnąć go, obsługiwać typowymi przyciskami, a pobrudzonego łapami ze smaru - zwyczajnie umyć ... .
Co najważniejsze - nie trzeba pamiętać o naładowaniu baterii.
Z wyżej wymienionych powodów uważam, że korzystanie z laptoka w użyciu warsztatowym (amatorskim i profesjonalnym) - to jedno wielkie nieporozumienie. Bez względu na profesjonalizm diagnosty... .
W razie jakiegoś "zdarzenia losowego"
koszty mogą przerosnąć cenę zakupu używanego VAGa ... .
meszrum napisał(a):
nie jestem mechanikiem, członkiem ASO, zakładu tuningowego - lecz odnoszę wrażenie, że kilku osobom pomogłem. i nie obchodzi mnie, czy na kolanach trzymam VAS'a czy pełen desktop z monitorem '17. liczy się efekt.
No właśnie - liczy się efekt a szlag by mnie trafił na miejscu, gdybym nie mógł czegoś zrobić bez pełnej wersji oprogramowania diagnostycznego ... .
Ponadto
przy moich nerwach
gdybym za każdym razem musiał umyć ręce przed dotknięciem klawiatury laptopa - końcowy efekt naprawy też zapewne by ucierpiał ... .
meszrum napisał(a):
to prawda, połączenie się z 08 wymaga zmiany latency - HEX-USB też wymaga, co potwierdza producent i sam Sebastian Stange.
VAS z ASO nie łączy się za to z 35... [bo wymaga to... zmiany latency]
Możesz wierzyć lub nie - z żadnym z wyżej opisanych problemów nigdy się nie zetknąłem (gdybym się zetknął, to ori-fejs RTech'a wylądowałby poprostu w koszu i na 100% w kilku kawałkach). Zresztą VAG (w którym chyba wcale nie da się ingerować w jakieś latency) tak samo.
Zarówno z 08 jak i 35 łączę się identycznie szybko jak z wszystkimi innymi sterownikami.
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)