Lotus napisał(a):
A ja wam coś powiem i jak zawsze wprowadzę troche zamieszania kilkoma pytaniami
Czy macie świadomośc tego że nigdy nie wiadomo na jakich olejach jeżdziło auto ?
Czy macie świadomość że mamy tak dużo olejów podrabianych na rynku i tak dużo amatorów niskiej ceny że silniki pracują na byle czym ?
Czy macie świadomość że bardzo czesto silniki przejeżdzją wiecej niż powinny na danym oleju ?
Czy macie świadomosć że powszechnie przyjęte stosowanie filtrów oleju innych niż markowe to gorsze skutki niż jakość oleju ?
Tak więc gdy czytam o przejściach z nie syn na synnn... to zastanaiwam się czy nie jesteście aby z innej planety i gdzie sie podziewa kontakt z rzecywistosćia. Chyba że chodzi tylko o samo swiadomość i auto sugestie tyle że to już bardziej psychologia niż motoryzacja
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
Skoro quiz jest dla wszystkich - czemu nie ...
Jedziemy:
1) Nie, bo co to ma do rzeczy w TDI`kach. Kupując auto zapoznaję się przez chwil kilka z jego stanem a w międzyczasie widzę ile auto konsumuje oleju.
Teraz zagwozdka: Audi chleje od 1 do 1,5 litra od wymiany do wymiany co 10 kkm. Styl jazdy - po mojemu czyli 0-1. Motor po mocnym koksie. Po zmianie z (chyba) półsyntetyka na 5W50 pije tyle samo oleju co przez zmianą. Pracuje ciszej, kręci się > 5000 rpm , turbo wytrzymało 350 kkm i zostało przerobione na hybrydkę z ARL`em jako dawcą wirnika.
Tak auto przejeździło prawie 100 kkm. Nic się nie dzieje, jest ok.
Caddy: od urodzenia lano w niego Valvoline 10W40 i wszystko jest odnotowane w knidze.
Chwilę czasu lałem Mobil1 z pewnego źródła w bańce do czasu jak i Caddy dostał koks + hybrydkę ...
Oleju prawie nie brał (motor miał w chwili kupna tylko 185 kkm) , teraz bierze ciut więcej (max 1l. /10 kkm). Styl jazdy ... cóż 0-1, tyle że buda stawia opór i v-max to niestety jedyne 180 km/h ...
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
Oczywiście w tej chwili jeździ na Mobil1 5W50.
Golf ... to ciekawostka. Parch kupiony na tyranie na dojazdach. W/g mnie motor w nim jest ok, chyba najsłabszy z całej trójki, ale ... grama oleju nie bierze. 10W40 Valvoline.
W najbliższym czasie przed zimą dostanie 5W40 z racji tego iż silnik jest seryjny i taki pozostanie.
2) Mamy świadomość podrabianych olejów, dlatego kupuję tylko w opakowaniach z pewnego źródła płacąc jak za "zboże".
3) Moje silniki jeżdzą max 10 kkm. Później olej z filtrem jest wymieniany. Istnieje coś takiego jak inspekcja olejowa i możliwość jej ustawienia. Przestrzegam tego bezwzględnie.
4) Tak mam świadomość i dlatego tylko Mann lub Knecht.
@Sebolec ... a wiesz że niezależne badania pokazały iż większość olejów po 7 tys km nadaje się do zlania w kanał ?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)