smootas napisał(a):
Witam Wszystkich
Wiem juz kiedys pisalem o moim problemie ale nikt nie udzielil mi odpowiedzi dlatego prosze o pomoc po raz drugi....
Auto zapala na 3 sec i gasnie kolejne proby odpalenia nie zdaja rezultatu, postoi z godzine i znowu odpali na 3 sec:(
Mialem je juz u 3 mechanikow w tym specjaliste od Audi ktory zajmuje sie pompami i tez nic:(
Wymienione zostaly juz: przewody paliwowe, filtry paliwa, zawór odciecia paliwa,
Sprawdzona pompa, wtryski i glowica.
Czy mozna sprawdzic cos wiecej?;/
Prosze o jakakolwiek pomoc
Kamil
1,6 td jest prosty jak konstrukcja cepa .podłacz na krótko + z akumulatora na zawór pompy ma kliknąc i sie nie wyłaczyc !!! mozna go wyjac i sprawdzic czy sie nie zacina .zawór musi byc otwarty !!! upewnij sie ze tak jest .moze byc na nim napiecie a cewka i tak nie uniesie iglicy i dupa zbita .zaworek kosztuje niewiele i mozna go wymienic byle nie wstawiac taniego szajsu .jak to nie pomoze to podłacz jeszcze oddzielnie paliwo z osobnego zbiorniczka umieszczonego nad silnikiem tak by spływało grawitacyjnie i ma palic .wyeliminujesz w ten sposób niedroznosc miedzy pompą a zbiornikiem .jak nie zagada zwalona pompa bez względu na to co mówił mechanik .zobacz czy po popuszczeniu nakretki wtryskiwacza jest jakies cisnienie .jesli jest małe to zawór puscił paliwo lecz pompa go nie spreza i nie ma jak uniesc iglicy wtryskiwaczy. wtryski wszystkie na raz sie nie zepsuły ,zapłon tez nie ma jak sie przestawic sam ,kompresja jest bo zapala. gasnie ewidentnie z braku paliwa zrób jak napisałem i problem z głowy a jak nie to napisz bo to niecodzienny przypadek....
miałem 7 lat golfa 1,6 tdi i to jedyny niezawodny samochód który cenie najbardziej .tani ,prosty ,bezawaryjny,nie traci na wartosci ,lac opał i walic setki tysiecy kilometrów .wspólczesne samochody nie dorównują mu do pięt bezawaryjnoscia i kosztami utrzymania .stare audi jest jeszcze lepsze bo mniej koroduje. teraz mam a6 2,5tdi 99r i kur..miesiac jezdze a tydzien leze pod autem i tysiac za tysiacem wkładam .chyle czoła przed starym poczciwym 1,6 tdi !!!