.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 00:53:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 c5 1.8T] problem z obrotami, dodane logi
PostNapisane: 20.lip.2010 23:33:42 
Użytkownik

Witam
Autko rano po odpaleniu ma problem z wkrecaniem sie na obroty.dosc wolno wkreca sie na ok 3 tys obr. popracuje nierowno na nich przez chwile i dalej sie wkreca.po parokrotnej takiej przegazowce zaczyna chodzic normalnie.nie robil bym tego na zimnym silniku ale inaczej auto wogole nie przyspiesza.dzisiaj opalilem, bez dotykania gazu pozwolilem sie silnikowi nagrzac.przelaczyl sie na gaz ale i tak musialem pare razy przegazowac zeby silnik zaczal normalnie przyspieszac.cieply czy zimny i tak zaczyna normalnie sie wkrecac po parokrotnym przegazowaniu.w czasie jazdy juz jest wszystko ok.od czasu do czasu lubi szarpnac po odjeciu i natychmiastowym dodaniu gazu.
niedawno wyskoczyl blad przepustnicy-wolne obroty wyzsze od zamierzonych.przepustnica wyczyszczona i po adaptacji.zauwazylem ze jak lekko nia potrzasne to cos w niej w srodku lata.
czy ktos ma pomysl co to moze byc?problem pojawia sie tylko po parogodzinnym postoju.
dzieki

Ostatnio edytowano 24.lip.2010 20:28:55 przez lukt5, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2010 00:05:05 
Użytkownik

nikt nic nie zasugeruje?autem prawie wogole nie da sie juz jezdzic.nie wiem jak sie za to zabrac bo nawet zaden blad nie wyskakuje

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2010 11:05:39 
Klubowicz

Sprawdzałeś układ zapłonowy?

Spróbuj po odpaleniu, kiedy nierówno chodzi, odpinać po kolei przewody cewek zapłonowych. Jeżeli zauważysz, że po odpięciu któregoś cylindra praca silnika nie uległa dalszemu pogorszeniu, to znalazłeś winowajcę. Następnie analizujesz czy to świeca, cewka czy wzmacniacz zapłonu.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2010 12:23:55 
Użytkownik

Sprawdź świece zapłonowe, oraz wtyczki do wtrysków.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2010 13:45:10 
Użytkownik

no wlasnie chce zaczac od swiec.auto ogolnie rowno chodzi nawet po odpaleniu ale jak wcisne gaz do dechy wkreca sie powoli na 3 tys obr zatrzymuje sie na chwile tak jak by nie mialo sily i za moment dalej sie wkreca.chce sprobowac podmienic przepustnice bo w mojej jak p[otrzasne nia to cos lata.nie wiem czy tak ma byc.sprawdze tez przeplywke.
dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2010 19:39:22 
Użytkownik

Słuchaj nawet na odpiętej przepływce powinien się wkręcać na obroty. Ale przecież sprawdzałeś vagiem i przepływka była ok. Może rzeczywiście to przepustnica. Ale na początku sprawdź układ zapłonowy. Powiedz mi czy jak próbujesz go wkręcać na obroty to silnik lekko kuleje, czy raczej pracuje równo? Zobacz także po nagrzaniu silnika i zwykłej jeździe jak wyglądają świece, najłatwiej można poznać czy na wszystkich garkach pracuje dobrze.

EDIT - Doczytałem że jak wkręcasz na obroty to pracuje nie równo... czyli albo paliwa nie ma albo iskry. Chociaż na gazie masz to samo. Obstawiam układ zapłonowy, obadaj go i te świece.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2010 20:28:13 
Użytkownik

swiece sprawdzone i wygladaja ok.wymieniane byly jakies 15 tys km temu.cewki tez wygladaja ok.auto dalej slabo przyspiesza i zaraz po odpaleniu slabo wkreca sie na obroty.zrobilem logi .mam nadzieje ze sa w miare czytelne i ze dobrze je wstawilem bo przyznam ze komputer to troche czarna magia dla mnie.
linki od logow:
031
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a72e9.html
002
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... fe081.html
115
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 23244.html
117
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4ca7d.html
czy na podstawie tych logow mozna cos powiedziec?
dzieki wielkie

Strefa czasowa: UTC + 1