.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.lut.2025 12:48:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b3 1.8 RU+lpg]nie chodzi na benzynie.Pomocy!!!
PostNapisane: 19.wrz.2010 18:37:45 
Użytkownik

Witam serdecznie forumowiczów,jestem nowy więc niewiem za bardzo czy w dobrym miejscu "wpakowałem" się ze swoim problemem ale do rzeczy:
Posiadam audi 80 jak w opisie problem polega na tym że moja niunia nie chce chodzic na PB, na gazie jest wszystko w jak najlepszym porządku,jak byłem wymienic oleje w silniku i skrzyni to w filtrze powietrza znalazłem szmatę blokującą dopływ powietrza.Po powrocie do domu zrobiłem eksperyment i wyjąłem tą szmate ale wtedy autko nie chodzi nawet na lpg :059: .Tu moje pytanie do szanownych forumowiczów, co za cholera jest tym paliwem?I po co ta szmata?Dodam że pompa paliwa jest nowiutka...Bardzo mi zależy żeby naprawic to przed zimą bo wiadomo że odpalanie zimą na PB jest zdrowsze dla autka.
Czekam na odzew:)

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 18:58:56 
Klubowicz

Auto: AUDI
Szmata to patent gazowników-partaczy, którym nie chce się ogarniać problemu. Ma ona za zadanie zdusić ilość doprowadzanego powietrza do silnika i wzbogacić mieszankę w gaz. Możliwe, że auto silnik gasł przy dojeżdżaniu do skrzyżowania itp. Ile to pali LPG?

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 19.wrz.2010 20:15:15 
Użytkownik

Hmmm co do spalania to dokładnie nie wiem dokładnie ale mieści sie w granicach 10-12 w cyklu mieszanym.Co do gaśnięcia to nic z tych rzeczy, na lpg śmiga aż miło... .Nawet w zimę przy 25-cio stopniowym mrozie paliła za pierwszym strzałem co mnie zdziwiło.. :zdziw: .poprzedni właściciel zapewniał mnie że na paliwie też chodzi a okazało sie inaczej zalałem PB i dupa..pompa paliwa wymieniona i dalej dupsko.Co prawda ona odpali na PB lecz pochodzi 5-10 sekund i gaśnie a przy próbie dodania gazu silnik się dusi i gaśnie od razu,jedynie przy szybkim i płytkim dodawaniu gazu lekko wchodzi na obroty ale nie dużo....Aha i jeszcze jedno,kiedy już dotarło do mnie że audi nie bedzie gadać na PB to dałem spokój i zostawiłem paliwo w zbiorniku,tego samego dnia wskaźnik paliwa wskazywał poziom na trzecią czerwoną kreskę.Po jakimś czasie,dokładnie niewiem jakim, zerknąłem na niego ponownie i okazało sie że zbiornik jest pusty pomimo jazdy TYLKO na lpg!!!! o czym to świadczy??Ostatnio czytałem że to że nie chodzi na Pb może mieć problem z mixerem....to prawda??niestety nie jestem w stanie podać jego średnicy ponieważ jestem za granicą i teraz staram sie zebrac odpowiednią wiedzę żeby na urlopie w polsce wiedzieć gdzie uderzyć...

Tytuł: Re: [b3 1.8 RU+lpg]nie chodzi na benzynie.Pomocy!!!
PostNapisane: 19.wrz.2010 20:29:10 
Klubowicz

Auto: AUDI
czarek20 napisał(a):
Hmmm co do spalania to dokładnie nie wiem dokładnie ale mieści sie w granicach 10-12 w cyklu mieszanym.Co do gaśnięcia to nic z tych rzeczy, na lpg śmiga aż miło... .Nawet w zimę przy 25-cio stopniowym mrozie paliła za pierwszym strzałem co mnie zdziwiło.. :zdziw: .poprzedni właściciel zapewniał mnie że na paliwie też chodzi a okazało sie inaczej zalałem PB i dupa..pompa paliwa wymieniona i dalej dupsko.Co prawda ona odpali na PB lecz pochodzi 5-10 sekund i gaśnie a przy próbie dodania gazu silnik się dusi i gaśnie od razu,jedynie przy szybkim i płytkim dodawaniu gazu lekko wchodzi na obroty ale nie dużo....Aha i jeszcze jedno,kiedy już dotarło do mnie że audi nie bedzie gadać na PB to dałem spokój i zostawiłem paliwo w zbiorniku,tego samego dnia wskaźnik paliwa wskazywał poziom na trzecią czerwoną kreskę.Po jakimś czasie,dokładnie niewiem jakim, zerknąłem na niego ponownie i okazało sie że zbiornik jest pusty pomimo jazdy TYLKO na lpg!!!! o czym to świadczy??Ostatnio czytałem że to że nie chodzi na Pb może mieć problem z mixerem....to prawda??niestety nie jestem w stanie podać jego średnicy ponieważ jestem za granicą i teraz staram sie zebrac odpowiednią wiedzę żeby na urlopie w polsce wiedzieć gdzie uderzyć...

Nie gaśnie jak w filtrze jest szmata? Bez niej auto nie pali jak napisałeś. Można pokusić się o regulację parownika lub jego wymianę - ewidentnie zalewa silnik. Co do paliwa to sprawdź czy jest ono podawane do "przodu" w okolice silnika i później szukaj gdzie przestaje być "widoczne" i tam szukaj przyczyny. Możliwe, że jakaś rurka się zagięła, dysza zatkała, filtr paliwa brudny itp.

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 20.wrz.2010 08:32:54 
Użytkownik

Filterek paliwa też mam nowy a paliwo dociera do silnika bo sprawdzałem... .O regulacji parownika myślałem ale niestety nie wiem jak sie za to zabrać... .A jak z tym "znikającym" paliwem??jakiś pomysł bo ja żadnego nie mam... :(

Strefa czasowa: UTC + 1