Przymierzam się do wymiany wszystkich olejów i płynów w mojej bejbe.Jako że posiadam instrukcje ale w języku niemieckim którego nigdy się nie uczyłem, ciężko mi cokolwiek zrozumieć, a przepisywanie tekstu niemieckiego do translatora zajmuje mi wieki. Chciałbym zakupić wcześniej wszystko żeby tylko przekazać odpowiednim osobom do wymiany. Szukajke obowiązkowo zwiedziłem ale potrzebuję takich informacji: (ponumeruję pytania żeby łatwiej wam się odpowiadało)
1. Olej silnikowy, nie mam informacji jaki lał poprzedni właściciel.Do 200 tyś przebiegu auto było jeszcze serwisowane w Audi w niemczech, potem był tylko jeden właściciel w Polsce przez 80tyś ale nie serwisował w ASO, jakby ktoś mnie pouczył jaki olej zalać, może być drogi byle dobry.Wiem że należy zakupić około 9,5 litra
2. Olej skrzyni biegów, jest to manual 6 biegowy i w instrukcji znalazłem taką informacje po przetłumaczeniu
[ Manual, przedni i centralny mechanizm różnicowy ; olej przekładniowy G50, SAE 75W90 ]
Pod tą informacją następuje
[ Tylny mechanizm różnicowy ; olej przekładniowy API-GL 5, SAE 90 ]
Proszę kogoś żeby mi objaśnił te informacje i skróty.I nie rozumiem, są 3 mechanizmy, myślałem że są 2 ?
3. Płyn hydrauliczny, wiem że leje się zielony Febi, ma on jakieś specjalne oznaczenie?? Ile ??
4. Płyn hamulcowy, jaki i ile kupić ?
5. Płyn chłodniczy, jaki byłby najlepszy, bo ile to już wiem ?
5. Czy są jakieś inne płyny/oleje które należałoby wymienić dla spokojnej głowy i czy razem z wymianą tych wszystkich płynów zakupić jakieś filtry, uszczelki żeby wymienili ??
Mam wrażenie że strasznie was męcze swoją niewiedzą, ale pomęczycie małolata jak dotrze w końcu na jakiegoś spota czy zlocik to może odpokutuje
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
Przepraszam