.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 17:00:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALLROAD C5 2.5TDI BAU] Stuki podczas jazdy na wprost
PostNapisane: 04.gru.2010 18:06:00 
Użytkownik

Witam.
Wczoraj po południu przejechałem sobie Allroadem przez zaspę, pojeździłem jeszcze troche, następnie zostawiłem auto pod domem, po 2 godzinkach pojechałem załatwić parę spraw na mieście i nagle dziwna przypadłość - gdzieś spod auta (każdemu pasażerowi wewnątrz wydaje się, że to gdzieś koło niego stuka) dochodzą stuki...
Nie występują na postoju.
Są one rytmiczne, ich częstość zwiększa się wraz ze wzrostem prędkości.
Gdy przyspieszam (naciskam gaz) stuki zanikają, gdy ~2500-3000rpm tiptronic zmienia bieg na wyższy, stuki się nasilają, jeśli znowu zacznę przyspieszać -> ponownie zanikają. Jeśli np. z 30 przyspieszę do 80, to stuki są o wiele częstsze. Dodatkowo dziś przy teście ~80-100km/h było czuć bicie na kierownicy.
Występują niezależnie czy to skręt czy jazda na wprost - jedynie zależne od prędkości.
Nie przywaliłem w żaden krawężnik.

Jakieś pomysły? Czy automatyczna skrzynia może wydawać takie dźwięki? Nie wydaje mi się jednak, gdyż zmienia biegi prawidłowo Czy może to być coś z wałem napędowym? Element zawieszenia - może sworznie zwrotnicy?
Wiem, że porada przez internet jest słabą opcją bo bez usłyszenia tego ciężko ocenić "co jest 5" jednak może ktoś z doświadczenia może mi podpowiedzieć od której strony w ogóle zabierać się za poszukiwania przyczyn usterki ;)
Znalazłem na forum jakiś temat - http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=43824 - gdzie kolega napisał, że to pęknięty podłużnie przegub. Tylko, że u niego objawy pojawiały się w innym momencie :)

Nagrałem filmik... kurczę słabo słychać, ale ok.4 sekundy pojawiają się te stuki...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EvmcUK3YToc[/youtube]

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2010 21:24:46 
Użytkownik

najprosciej kolego wjechac gdzies na kanal , lub pojechac do mechanika jakiegos aby sprawdził pod autem czy wszystko jest ok.Sadze ze fortuny nie zaplacisz za sprawdzenie .A bedziesz wiedzial czy to cos z zew czy moze cos gdzies indziej.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2010 21:57:10 
Użytkownik

Oglądałem dziś od spodu i sam już nie wiem...
Tam jest tyle plastików, że w sumie trzeba by wszystkie je ściągać, żeby coś więcej obejrzeć :(
ale tak chyba zrobię... pojadę do kogoś, kto może obczai co to za dźwięk... może doświadczenie pomoże szybciej ustalić skąd takie coś się może brać ;)
===========================
problem rozwiązany
poluzował się dystans... i wystarczyło dokręcić go do piasty. Najtrudniej o najprostsze diagnozy ;) a ja szukałem dziury w całym :)

Strefa czasowa: UTC + 1