.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 13:45:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [90 B3 2.3 NG] Falowanie obrotów na benzynie
PostNapisane: 20.lut.2011 01:11:45 
Użytkownik

Auto: Audi 90 2.3 quattro USA
Witam.
Mam taki problem z moim Audi. Niedawno kupiłem ten samochód, ale nie pamiętam czy wcześniej tak było czy nie. Ale do rzeczy.
Gdy odpalam samochód rano nie ma w ogóle wolnych obrotów na PB (na LPG nie sprawdzałem bo to się tylko dzieje przez pierwszą minutę pracy silnika), muszę sam kontrolować (odłączony krokowy). Gdy przełączam na LPG wszystko jest ok, obroty nie falują. Troszkę za wysokie, bo 1000-1200 obr/min ale to chyba przez to że jeżdżę z odłączonym silniczkiem krokowym.
Natomiast gdy silnik osiągnie temp. pracy silnik na benzynie zaczyna falować. Na gazie takiego czegoś nie ma. Od 33-46sek. na filmie widać.

W tle słychać pompę paliwa, działa ona dosyć głośno, nie wiem czy tak powinno być czy to wina pompy paliwa i jest ona do wymiany. Lekko odczuwalne jest "zamulenie" na obrotach od 1000-2000 obr/min w porównaniu do jazdy na gazie. Później wydaje mi się że silnik pracuje prawidłowo.

Umieszczam film mojego autorstwa: (nagrywane telefonem więc jakość nie ta, dzwięk przy końcu coś nie zlewa się z filmem :p )
http://www.youtube.com/watch?v=kwBKRdj4gLQ

Co temu silnikowi dolega?

PS.
Na ciepłym silniku czasami ciężko odpalić na benzynie. Nie ma zasady, czasami pali od razu, a czasem nawet do 5-6 sek trzeba kręcić. Na LPG zapala od "strzała".

Tytuł:
PostNapisane: 20.lut.2011 11:44:55 
Klubowicz

Auto: AUDI
Na temat falowania i problemów z tym silnikiem jest mnóstwo postów - szukaj i tyle.

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Strefa czasowa: UTC + 1