bubi87 napisał(a):
Witam wszystkich. Mam takie pytanie czy do audi A6 c5 2.5 TDI można wstawić silnik Passata b5 1.9 AFN? Dodam że Passata mam całego na chodzie. Interesuje mnie czy ktoś to robił, czy jest taka techniczna możliwość?
techniczna taka mozliwosc jest bo w obu autach nawet tak samo wzdluznie silniki siedza
nie napisales czy to automat czy manual a to spora roznica moze sie okazac (obstawiam potencjalne klopoty jak to tiptronic)
Z tego co wiem jest jakas roznica z pomiarem predkosci (w 2,5 jest to na skrzyni chyba a w 1.9 na czujnikach abs'u - przynajmniej takie info mialem w kontekscie 1,9PDka)
Jest jeden taki na forum passata co ma w budzie B5 silnik 2,0TDI (nie wiem jaki w ori szedl tam - ale wiele rzeczy "sie da")
Namierzylem tez kogos na forum A4 (ale czy "club" czy "klub" to nie pamietam - a to 2 inne fora) co kupil nieswiadomy takie auto po swapie i pokapowal sie po czasie bo niepodokrecany ten silnik mial czy cos tam:)
Wydech jest do przerobki bo turbo w 1,9 jest "z boku" silnika a w 2,5 "na silniku" a a6 dluzszy od passata wiec nie przelozysz (jakies sztukowanie bedzie)... sa jakies roznice w przelozeniach skrzyni manualnej w wyzszych biegach chyba - to tak z pamieci mowie jak rozpoznawalem temat pod katem swapa silniak 2.5 BFC na 1,9tdi PD (ostatecznie kupilem inne auto) - ale chyba przelozysz ze skrzynia?
Nie wiem czy ten passat dawca jest Twoj czy dopiero rozpatrujesz kupno ale jezeli to drugie to moze jezeli a6 jest na chodzie to lepiej sprzedac taniej "kulejacy", dolozyc i kupic niekombinowany samochod?
Pozdrawiam,
Przemek