.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.lut.2025 22:59:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: a4 b6 1.9 niepokojące dźwięki pod maską --nagranie
PostNapisane: 02.kwi.2011 15:42:36 
Użytkownik

Witam, ostatnio coraz bardziej niepokoją mnie dźwięki pod maską mojego autka, nagrania nie są najwyższej jakości bo nagrywane telefonem...
Pierwszy niepokojący obaw to hałas przy puszczaniu sprzęgła oraz hałas gdy są za małe obroty i za duży bieg wrzucony(przy gaszeniu też jest lekko słyszalny), wskazuje chyba na 2mas ale sam nie wiem bo po przeczytaniu wielu wątków na forum mam wątpliwości, sami posłuchajcie http://w483.wrzuta.pl/film/781kSRmZySA/sprzeglo głośniejszy hałas jest wtedy jak popuszczam sprzęgło
Drugi niepokojący hałas to dziwne stukanie na wolnych obrotach http://w483.wrzuta.pl/film/2vdNg5Soz8s/pod_maska i http://w483.wrzuta.pl/film/1WW6SfjTQxO/pod_maska_2 filmiki maja kiepski dźwięk ale jak się wsłuchacie to słychać jak klekocze i jeszcze jeden filmik przy zamkniętej masce jak dźwięk silnika jest troszkę tłumiony http://w483.wrzuta.pl/film/2EicqOvsr5C/zamknieta_maska dźwięk jest podobny do tego jakby jakieś łożysko się rozsypało
Pomóżcie bo już nie wiem co o tym myśleć, ale coś mi się widzi że tanio nie będzie ......

Ostatnio edytowano 02.kwi.2011 19:51:12 przez pietrekk84, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2011 16:40:39 
Użytkownik

Auto: Zawsze Fajne :)
Co do pierwszego brzydkiego dzwieku to stawiam na zespół dwu-mas, łozysko oporowe.

Drugi brzydki dzwiek to na 99% sprzegiełko alternatora ;) Miałem to u siebie tez w B6 i tez w 1.9 TDI, po wymianie cisza.

Jest tez jeszcze jedna mozliwosć, sprawdź czy drugi dzwiek znika po włączeniu klimy. U mnie hałasuje kompresor klimy ale tylko jak jest klima off i jak wszystko zimne z rana. Po włączeniu klimy cisza i po rozgrzaniu równiez cisza.

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2011 16:46:25 
Użytkownik

Pawlo napisał(a):
Co do pierwszego brzydkiego dzwieku to stawiam na zespół dwu-mas, łozysko oporowe.

Drugi brzydki dzwiek to na 99% sprzegiełko alternatora ;) Miałem to u siebie tez w B6 i tez w 1.9 TDI, po wymianie cisza.

Jest tez jeszcze jedna mozliwosć, sprawdź czy drugi dzwiek znika po włączeniu klimy. U mnie hałasuje kompresor klimy ale tylko jak jest klima off i jak wszystko zimne z rana. Po włączeniu klimy cisza i po rozgrzaniu równiez cisza.

no właśnie klime miałem wylączoną ale sprawdze jutro, ale z tego co pamietam to caly czas taki jest, mogę jeszcze pare dni z tym jeżdzić?? czy raczej szybko to wymienić?

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2011 13:48:49 
Użytkownik

Dzis rano sprawdzalem jak zachowuje sie auto wlaczajac i wylaczajac klime, raz dzwiek sie troszke zmienial raz nie, sprzegielko na alternatorze jest chyba dobre poniewaz po zgaszeniu silnika wirnik jeszcze chwilke sie kreci, jak chcialem jechac na sprzegle to dalej halasowalo

Zdziwilo mnie jedno pojedzilem dzis troche po czym zatrzymalem sie i chcialem skontrolowac jak zachowuje sie auto na rozgrzanym silniku, nie bylo halasu ani ze sprzegla ani z okolica alkternatora, kompresora.... :/ cisza zadnego klekotania tylko normalna praca, jest to mozliwe ze jak sie rozgrzeje to dzwieki ustapia???i co to moze byc, najprawdopodobniej w srode jade odwiedzic mechanika

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 17:04:31 
Użytkownik

Możliwe że powodem stukania są szklanki.

Strefa czasowa: UTC + 1