.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.lut.2025 22:53:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ 80 B4] Wymiania rozrządu i popychacze?
PostNapisane: 06.kwi.2011 18:54:05 
Użytkownik

Witam,

mam zamiar wymienić rozrząd w audi 80 ABT 8V i mam pytanie odn. wymiany Czym naprężyć napinacz i czym zablokowac kółko wałka rozrządu gdym chciał je odkręcić. Poza tym kwestia popychaczy. Audi jeździ od czasu do czasu i po dłuższym postoju spływa olej cały do miski i jest pod max. Poza tym jak przejade wieksza trasą i silnik jest pożądnie rozgrzany to tak samo oleju jest na maksimum. Ale przy spokojnej jeździe jest stan 3/4 miarki. Benzyna sie nie dostaje ale wyglada to jakby popychacze nie trzymały Na gorącym nic nie stuka chodzi cicho na zimnym też nic nie klepie Wobec czego mam pytanie czy przy wyminie rozrządu zabierać się za popychacze też?

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2011 21:25:34 
Użytkownik

mi by byly nie potrzebne blokady:P ustawiasz najpierw na znaki i dopiero sciagasz stary pas i zakladasz nowy. A jak nie to namaluj sobie nowe znaki tip-ex'em badz lakierem do paznokci i jazda. Co do popychaczy, hmm w tych sinikach mowi sie na to szklanki a nie popychacze, popychacze byly ale to w maluchach czy garbusach :) Jesli szklanki nie stukaja na zimnym ani nic, po dluzszym staniu ladnie odpala i w ogole to ja bym ich nie ruszal. Co najwyzej mozna zmienic olej na rzadszy :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2011 21:51:16 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź. Popychacze hydrauliczne to chyba oficjalna nazwa ;) Czym naciągasz rolkę napinacza W przypadku gdybym chciał odkręcić kółko rozrządu (pytam ogólnie ) to jak je zablokować bezinwazyjnie? Z tym olejem to rzadszego już raczej nie wleje bo mam syntetyk 5W/40 ciśnienie trzyma prawidłowo A z tym spływaniem oleju to w drugim samochodzie choćby stał miesiąc nie jeżdżony to nic nie spłynie stan ten sam a tutaj albo dłużej postoi albo trochę ostrzejsza jazda i już jest stan pod maxa nawet lekko za

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 17:02:22 
Użytkownik

Koło zębate rozrządu najlepiej zablokować wiertłem włożonym w stworzoną do tego dziurę ( w położeniu pokrywającym jej położenie z dziurą w bloku ).

Strefa czasowa: UTC + 1