pablo72 napisał(a):
Witam
i w związku z tym mam pytanie do szanownego grona klubowiczów czy ma to wpływ na prawidłową pracę tiptronika ponieważ w moim audi jest szarpnięcie w momencie kiedy skrzynia redukuje biegi z 5 na 4 przy rozpędzaniu wrzuca gładko wszystkie biegi wsteczny też bez problemów ale kiedy wbijam D też lekko szarpie i dzieje się tak tylko na rozgrzanym silniku.Po wyłączeniu auta na kilka minut i ponownym zapaleniu D wchodzi gładko.Sterownik skrzyni nie wykazuje błędów.Czy może mieć to związek z tymi oponkami?????Proszę o pomoc w temacie????Może ktoś miał podobne objawy????
Ja mam identyczne objawy (A6 C5 AKE Tip Q). Dodam tylko, że szarpnięcie przy redukcji 5/4 występuje w momencie kiedy hamuję silnikiem. Gdy (nawet bardzo lekko) dodaje gazu, redukcja przeprowadzana jest płynnie. Wygląda to tak, jakby oprogramowanie skrzyni "zapomniało" podnieść obroty silnika przed redukcją.
Miałem rozbieraną skrzynię (wymiana sprzęgła hydr.) i zarówno przed jak i po naprawie jest tak samo, a skrzynia jest podobno w bardzo dobrym stanie.
Zrób mały eksperyment: podczas jazdy zdejmij noge z gazu i zredukuj ręcznie z 5->4, a podem zrób to samo ale podczas dodawania gazu (wystarczy lekko). W tym drugim przypadku nie powinno być szarpnięcia.
A i jeszcze zapomniałem: koła mam identyczne na obu osiach.