.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.lut.2025 18:33:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.5TDI] Słynny problem z mocą... (logi)
PostNapisane: 05.maja.2011 21:52:02 
Użytkownik

Witam was już kiedyś pisałem że jakoś moje auto nie idzie jak powinno.... W zakresie od 1400-2100 auto zawsze ciągnie bardzo ładnie A powyżej 2200obr to już zależy od niego raz idzie ładnie ostatnio nawet mam ciągle moc a raz tak jakby go przymula i trudno mu się wkręcić na obrotu i nie czuć tego kopa.. Przepływomierz był czyszczony wałki rozrządu z hydrauliką są ok Sterownik z pompy był regenerowany kiedyś i działa jak powinien. Zero błędów wykazuje na kompie. Więc dla tego postanowiłem się wzionść za moją niunie Aby zlikwidować ten problem z czasami brakiem mocy. Podkreślam że nie pomaga mu gaszenie silnika i na nowo załączanie jak ma muła to już tak jeździ. Silnik nie bierze ani grama oleju od wymiany do wymiany co mnie dziwi ponieważ w innych dislach zawsze dolewam Na mrozach zapalał od razu tylko chce abyście zerkneli na moje logi nie wiem czy dobrze zrobione ale starałem się. I wyczytali co jest nie tak w moim V6 zanim zaczne od wymiany częsci kosztownych. Silnik to AFB z przednim napędem manual 240tys
Grupy: 000,001 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42834.html
Grupy: 003,004 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42835.html
Grupy: 007,011 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42837.html
Grupy: 013,014 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42838.html
Grupy: 018,005 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42839.html

Grupy: 003 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42840.html
Grupy: 004 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42841.html
Grupy: 011 - http://vaglog.rtnet.pl/yamahaneos_42842.html

Tytuł: Re: [A6 C5 2.5TDI] Słynny problem z mocą... (logi)
PostNapisane: 06.maja.2011 10:05:27 
Użytkownik

a ten slynny probem z moca masz na wolnych obrotach czy w czasie jazdy... jezeli to drugie to jakby brakuje logow dynamicznych...
czy ta regenereacja sterownika vp44 to byla wymiana tranzystorka czy wymiana elektroniki + kalibracja? - pytam, bo z logu 001S wynika, ze Twoja pompa ma juz lata swietnosci dawno za soba - ale po wymianie samego tranzystorka komus tam falszowalo odczyty w 001 (pewnie zalezy od tego jaki akurat elektronik tranzysto wzial) mimo, ze auto jezdzilo (wg wlasciela) dobrze
Masz kat wtrysku na granicy akceptowalnosci ale to bez znaczenia dla Twoich problemow
pozdrawiam i zycze powodzenia w robieniu logow dynamicznych - najlepiej w momencie gdy akurat nie idzie!
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2011 19:14:30 
Użytkownik

nie wiem o co kaman z tymi ze na wolnych obrotach nie ma mocy Bo na postoju nie wiem czy ma moc czy nie bo wkręca sie ładnie do max obr i w czasie jazdy tak samo tylko czasem wkreca sie na obroty i nie czuc tej mocy kopa. Narazie z logami będzie ciężko Nie wiem co było robione tylko mam ogólnie na fakturze naprawa pompy i są śruby pomalowane czym na sterowniku A co do tego konta wtrysku auto ostatnio mi głośniej chodzi tak bardziej twardziej. Chce w najbliższym czasie kupić gruszkę od turbo bo mam z 1.9 chyba bo mam z góry wejście na wężyk i chce czyścić turbinę sztanga podciśnieniem chodzi ale ustami lub palcem nie da sie jej ruszyć tylko śrubokrętem

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2011 20:17:35 
Użytkownik

Neos97 napisał(a):
nie wiem o co kaman z tymi ze na wolnych obrotach nie ma mocy Bo na postoju nie wiem czy ma moc czy nie bo wkręca sie ładnie do max obr

to byla mala ironiozlosliwosc :peace: - chodzi o to ze masz logi dajace obraz pracy silnika na idle a chcesz znac przyczyne dlaczego czasem przy bucie.... oczywiscie musisz zrobic logi dynamiczne takie, najlepiej z momentem jak auto dostaje dola...

co do tej regeneracji sterownika.... jezeli sa slady ciecia kabli od elektroniki do elektrozaworow (takie 2 kable wychodzace z puchy elektroniki wchodzace gdzies w "blok" pompy) to poszli na latwizne i wymieniali tranzystor (wtedy log 001 moze byc niemiarodajny)... jezeli wymieniali elektronike i robili "kalibracje" (jakies 2 kola) to log 001 jest miarodajny i generalnie wierze ze swoja robote wykonali poprawnie ale to oznacza ze kompletnie dla Ciebie bez sensu bo do slabej mechanicznie juz pompy nietanio przeciez reanimowali elektronike (lepiej byloby wziac druga na swapa za doplata) - ale to juz musztarda po obiedzie....
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2011 20:29:35 
Użytkownik

A powiedz mi przemku Czy moja pompa jest tragiczna??? bo kłopotu z zapalaniem nie mam itp i spalanie mam fajne czyli tak ok 9L w mieście do 9,5L na niedogrzanym silniku. Pompa była robiona w serwisie nie zauważyłem jakiś tam kabelków itp Zapomniałem powiedzieć że poci mi się koło zaworów trochę ale nie wiem czy to one czy te wężyki co są koło nich. Ściągałem wężyk ten co idzie do odmy i odkręciłem wlew oleju i szło luźno dmucha do tego węża A i przy zapalonym silniku żadek korek mi nie podskakuje ani nie ma jakiegos syczenia przy odkręcaniu

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2011 20:41:28 
Użytkownik

moza za bardzo Ciebie nastraszylem...
zerknij na log 001S
w kolumnie Injected quantity napisali ze norma to okolo 3-8 a u Ciebie wartosci skacza w okolicy 3,1-3.8... przy granicy ale w normie? no moze... tylko, ze ogolnie jak pompa siada to ta dawka (widziana a nie faktyczna) "siada" - wszystko moze byc jeszcze ok przez wiele km (bez odniesienia dla zapalania i osiagow)... to po prostu jak 65 latek facet
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2011 09:45:28 
Użytkownik

witam pozwole sie wtrącic , mam audi a4 1.8t AEB . na cieplym silniku cos stuka tylko słychac to w kabinie na zewnatrz nic kompletnie , czy ktos moze wie co to moze byc>>?

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2011 09:53:43 
Użytkownik

Szymon audi napisał(a):
witam pozwole sie wtrącic , mam audi a4 1.8t AEB . na cieplym silniku cos stuka tylko słychac to w kabinie na zewnatrz nic kompletnie , czy ktos moze wie co to moze byc>>?

pozwole sie wtracic.... mam taki problrm ze jak dlugo poleze na kanapie na lewym boku to mi noga cierpnie - czy ktos wie co to moze byc?

Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
czy to watek pt "problemow kilka wrobla cwirka" czy konkretnie nazwany watek?
Nie robic burdelu z forum!

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2011 10:21:08 
Użytkownik

Ja sie grzecznie zapytałem o porade ...

Simpson: jeszcze jedna wycieczka słowna i sie pożegnamy.
Tak trudno nacisnąć guzik "nowy wątek" i zapytać o konkretny problem, a nie wpierniczać sie z dupy w dowolny wątek?!

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2011 14:51:13 
Użytkownik

Szymon audi napisał(a):
Ja sie grzecznie zapytałem o porade ...

(...)

Nie dość, ze robisz tak jak napisał Przemek BURDEL to jeszcze zachowujesz się jak typowy prymitywny polak. Niestety większość naszego społeczeństwa nie zna słowa przepraszam tylko odrazu wali słowami obraźliwymi.

PS: Ten kraj i ludzie w nim mieszkający to jakaś paranoja...

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Strefa czasowa: UTC + 1