Witam Wszystkich na forum. Jestem zupełnie nowym użytkownikiem forum. W . całkiem niedługim czasie planuję zacząć swoją przygodę z audi . Bardzo zastanawia mnie jedna rzecz o którą chciałem zapytać bardziej doświadczonych posiadaczy audi. Przeglądając ogłoszenia na allegro dotyczące audi a3 pierwszej generacji kilkakrotnie natknąłem się na sprzedających , którzy twierdzą że posiadają w swoich audi silnik 1,6 benz 16.zaworowy. W wykazie silników zamieszczonym na stronie nie znalazłem silnika 1.6 o czterech zaworach na cylinder.
Planuję kupić a3 1.6 od znajomego ( igiełka 140 kkm , przywieziona od helmutów 2 lata temu, oponki wylizane, garażowana) , który również twierdzi że posiada 4 zawory na cylinder. Chciałbym zapytać czy takie silniki istnieje a jedynie nie widnieją w wykazie umieszczonym na stronie czy po prostu niektórzy właściciele to kretyni którzy zwyczajnie nie wiedzą czym jeżdżą
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)
.
Czy silniki akl 1.6 8v to te same jednostki które w vw , skodach i seatach nazwane są SR?
W zamian za informacje dotyczące spraw technicznych ręczę pomocą w sprawach lakierniczych. jestem lakiernikiem pracującym w zakładzie cieszącym się dużą renomą i słynącym z jakości usług więc moje porady w kwestii lakieru moga okazać się bardzo cenne
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
Pozdrawiam