.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.lut.2025 18:03:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 tdi 1.9]Ubywa płynu chłodniczego .
PostNapisane: 06.cze.2011 15:26:09 
Użytkownik

Panowie mam od dłuższego czasu problem z układem chłodniczym . Co jakiś czas pęka mi kolejny przewód układu i teraz nie bardzo wiem co zamówić ponieważ nie mam schematu układu z tego modelu a dziennie ładuje litry do zbiornika aby przejechać z miejsca na miejsce. ze schematu z B3 to przewód "3" (nazwy już na jpg nie było ) z etki ale w b4 tdi nie bardzo wiem który . Prosił bym między innymi o schemat aby wiedzieć co zamówić bo już mi ręce opadają od tego ciągłego rozbierania i chciał bym wymienić komplecik tych które mi jeszcze ze starych zostały w układzie. Z góry dzięki.

Ostatnio edytowano 07.cze.2011 10:52:22 przez deny81, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2011 20:55:15 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Powoli, przewody nie powinny tak pękać, obstawiam, na wywaloną uszczelką pod głowicą i pompuje ciśnienie do układu chłodzenia. Wypadało by to zmierzyć gdzieś w zakładzie specjalną gruszką.

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2011 10:31:14 
Użytkownik

Wydaje mi się że to jednak problem samych przewodów ponieważ od kąd go mam to był uszkodzony czujnik temperatury a i tylko około 2 litrów płynu było w przewodach. Po mojej modernizacji wymieniłem przecieki ale z pewnością woda się w nim gotowała nie raz bez oznak na wskaźnikach . Ostatecznie rocznik 12.94r. więc prawie 17 lat wozik i jego części po przejściach mają prawo usterki.Te wężyki które wymieniłem to nie ulegają pękaniu a tylko te stare oryginalne co jakiś czas inny strzeli . Widzę że jesteś specem tego modelu więc prosił bym cię o schemacik poglądowy z numerami części np. z ETKI do tego układu.

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2011 10:36:09 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Mały ma rację ... przewody nie mają prawa pękać i powinieneś zacząć od sprawdzenia czy w płynie chłodniczym nie znajdują się spaliny. (Podejrzenie uszkodzenia uszczelki pod głowicą).
Takim przyrządem dysponują dobrze wyposażone warsztaty.
Po naprawie uszczelki pod głowicą (bo wszystko wskazuje właśnie na nią) problem powinien ustąpić.
Sprawdź również króciec z tworzywa zamontowany na bloku (stojąc przodem do silnika po jego prawej stronie) , ponieważ one lubią się rozszczelniać w R4 TDI.
Przebieg i wiek nie ma tutaj nic do rzeczy. Podobne przypadki przerabiałem na własnej skórze - niezależnie od wieku i przebiegu auta.

Powodzenia.

PS: nie propaguj własnych teorii, skoro prosisz o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2011 10:48:00 
Użytkownik

PS. Prosiłem o pomoc głównie z powodu schematu ponieważ nie miałem pojęcia co zamówić o jakie numery servisowe pytać.
@Baskecior Dlaczego piszesz że mam nie propagować teori własnych a raczej (przypuszczeń ) w końcu to dyskusja a ja też mam mózg jak i wy więc chyba mogę dedukować?? czy raczej jak już o coś pytam to znaczy że jestem ograniczony???
Mimo wszystko dzięki za podpowiedzi z tą uszczelką dobrze sprawdzić.

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2011 10:53:15 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Napiszę wprost: nie masz racji. Oczywiście bez cienia złośliwości.
Objawy jakie przedstawiasz są jednoznaczne i wskazują na uszkodzenie uszczelki pod głowicą.
Sam w moim ex B4 1Z miałem identyczny przypadek, ostatnio w A3 ASV ...
Przed autorytatywną podpowiedzią "zwal czapkę i zmień uszczelkę" powstrzymuje mnie fakt iż to nie moje auto i diagnoza na odległość.
Stąd sugestia abyś poddał testom płyn chłodniczy na obecność spalin.
Kolejna sprawa - nie jeździj tym autem, ponieważ ryzykujesz zniszczenie głowicy i przegrzanie silnika.

Co do węży ... to drogi temat i sugeruję wycieczkę po szrotach, tam dostaniesz zamiennik za kilkadziesiąt złotych.

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2011 11:11:58 
Użytkownik

No i w końcu konkretnie bez szczypania tylko prosto w twarz ...
O cenę węży mi nie chodzi bo to nie setki tylko parę złotych więc i nowe kupię aby już mieć problem z główki (przynajmniej ten) a będę pewny że złomu nie zamieniłem na złom.
Odnośnie płynu to tylko oględziny wzrokowe zrobione ,że jest czyściutki jak wlany tak w zbiorniku wygląda po kilku set kilometrach ale jeśli mówisz z doświadczenia ze to nie wystarczy to dlaczego miał bym tobie nie uwierzyć.
Reasumując tymczasem mam do wymiany węża i sprawdzenie uszczelki.

Uszkodzony wąż to nr 5.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d54 ... 79e33.html

Strefa czasowa: UTC + 1