.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 00:36:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 1.9 TDI] Pedał sprzęgła nie odbija do końca
PostNapisane: 16.sie.2011 09:55:11 
Użytkownik

Witam,

Pedał sprzęgła nie odbijał mi do końca( trzeba było sobie pomóc nogą)do początku czyli od zakupienia tego samochodu, czyli jakieś 2 lata jeździłam sobie z takim sprzegłem( czasem było to codziennie, kiedy indziej raz w tyg. Nie odbijał przy końcu słychać było taki leciutki dźwięk odbicia).
Ostatnio zaczął ciężko wchodzić wsteczny, 2 razy musiałam wsadzać bieg żeby wszedł, ponieważ wybieram się nad morze postanowiłam się za to wziąć i naprawić.
Sprzęgło zostało odpowietrzone płyny uzupełnione ( płyn hamulcowy i jakiś płyn do sprzęgła), to pomogło na chwilkę ale sprzęgło na drugi dzień ponownie nie odbijało. Po sugestiach na forum, przeanalizowaniu objawów została wymieniona pompka sprzęgła na nową oryginalna i sprzęgło ponownie odpowietrzone.
Minęły 2 dni i problem powrócił, sprzęgło znowu nie wraca trzeba sobie pomóc nogą. Biegi wchodzą lepiej szczególnie ten wsteczny, ładnie wchodzi nie ma już z nim problemów.

Sprzęgło nigdy nie ślizgało, łapała ładnie u dołu, poprawiło się ten wsteczny ładnie chodzi ale jeśli chodzi o to nie odbijanie to jest jeszcze gorzej wcześniej nie odbijało sporadycznie teraz odpowietrze parę km jest ok., ładnie chodzi chociaż słychać taki dźwięk przy końcu, ale może tak ma być ( jestem już trochę przeczulona), a potem jak już raz nie odbije to ciągle nie odbija, i trzeba pomóc sobie noga!

Co mam teraz robić?? Jestem kobieta trochę się nie orientuje w tych sprawach! Trochę pisze chaotycznie ale mam nadziej, że jest wszytko jasne.

Wysprzęglik wykluczam, bo jest okres ze chodzi dobrze i ładnie odskakuje do końca.

Jak sadzicie co to może być.

Jeszcze taka uwaga: Sprzęgło było odpowietrzane takim domowym sposobem, wiecie tak jak się robi koło domu samemu! Może trzeba to zrobić u mechanika, żeby było wdmuchane ciśnienie przez aparaturę? Pomóżcie coś!!!

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2011 13:47:09 
Użytkownik

Wydaje mi sie, ze jest to problem związany z podpora wałka sprzęgłowego i jednocześnie prowadzeniem łożyska sprzęgłowego. Jeśli jest brudne i zatarte objaw będzie identyczny. Wiąże się to z wyjęciem skrzyni biegów jednakże i chęciami mechanika by zrobić coś dobrze;]

Audi Coupe QUATTRO B2 2.2 10V
Audi 200 2.2 20V Turbo Quattro Avant
Audi 200 2.1 10V Turbo Quattro

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2011 17:26:57 
Użytkownik

co do wysprzeglika to
--- jesli jest mozliwosc to go podmien na inny wtedy wykluczysz go na pewno
jesli sie zapowietrza to sa jeszcze przewody ktore moga wygladac ladnie ale nie musza byc sprawne
--- nim wyciagniesz skrzynie i poniesiesz koszty to te rzeczy powyzej sa tansze

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2011 18:43:35 
Użytkownik

Płynu hamulcowego Ci nie ubywa?

Tytuł:
PostNapisane: 19.sie.2011 11:27:38 
Użytkownik

Krzycho napisał(a):
Płynu hamulcowego Ci nie ubywa?

Płynu nie ubywa, gumki na wysprzęgliku suche, dlatego wykluczyłam wysprzęglik

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2011 00:14:05 
Użytkownik

Witam,
Miałem to samo sprzęgło samo nie odbijało. Wymieniłem siłownik sprzęgła i 2 x pompkę sprzęgła.
Sprawdzane było też samo sprzęgło (skrzynia wyciągana) i nic.
Kulałem się z tym przez 2 lata.
Przyczyną była pompka - inny typ i coś jej nie pasowało .

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2011 10:06:56 
Użytkownik

Witam,
kolejny raz ja, pojechałam odpowietrzyć samochód na serwis i wymienili mi jeszcze siłownik(pompkę) do skrzyni biegów( faktycznie coś tam sie rozwalała)nie wiem czy po wymianie tej pompki od sprzęgła nie dostało jakiegoś ciśnienia i jej nie rozwaliło

i niby wszytko juz było ok czasem nie odbijało jak na światłach stałam dłużej z wciśniętym pedałem ale w miarę było ok przez 1,5 tys km( samochód naprawiałam przed samym wyjazdem nad morze), wiec w trasie sprawował sie ok ale po powrocie nie jest juz tak dobrze kiedy jeżdżę po mieście, nie odbija częściej ale coooo jest najgorsze biegi mi nie wchodzą albo znowu nie mogę wrócić na luz, wiec kiedy mam na luzie i nie mogę wsadzić żadnego biegu, nawet na siłę zatrzymuje sie ruszam sprzęgłem parę razy tak delikatnie sprzęgło ładnie odbija iii bieg po chwili wchodzi, kiedy znowu mam na biegu zatrzymuje sie musze zgasić auto poruszać sprzęgłem na zgaszonym silniku, odpalić i dopiero mogę cokolwiek zrobić z biegami( czyli odciągnąć go na luz)

jakaś masakra nie wiem co juz robić, czy np jeszcze raz odpowietrzyć na serwisie słyszałam ze nie raz trzeba to zdobić nawet 3 razy,

czy robić całe sprzęgło? tarcze np sa ok, mechanik nie wyciagał całej skrzyni, moze coś nie tak jest tam? coo radzicie?

po tych całych doświadczeniach wymianach stwierdzam ze lepiej było nic nie ruszać, sprzęgło niby czasem nie odbijało ale inne jaja sie nie działy

co sadzicie i co mi radzicie?

help me :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2011 10:44:38 
Użytkownik

wappen napisał(a):
Witam,
Miałem to samo sprzęgło samo nie odbijało. Wymieniłem siłownik sprzęgła i 2 x pompkę sprzęgła.
Sprawdzane było też samo sprzęgło (skrzynia wyciągana) i nic.
Kulałem się z tym przez 2 lata.
Przyczyną była pompka - inny typ i coś jej nie pasowało .

widzisz ja wymieniłam to samo pompe i siłownik, z tym ze wysztko kupywalam orginalne w salonie audi, wszytkie nr wszytko sie zgadzało wiec powinno grać?

a ty kupowałeś zamienniki czy orginały?

Strefa czasowa: UTC + 1