HashMan napisał(a):
Witam, chciałbym zasięgnąć rady osób znających sie na diagnostyce.
Pozwolę sobie najpierw przybliżyć historię auta.
Jak w temacie jest to VW Passat 2,5 Tdi V6 Tiptronic 150KM Silnik AFB 98'.
Auto zakupiłem z przebiegiem 180 tys.
Przez poprzedniego właściela mialem udokumentowane:
kompletna wymiana rozrządu, oleje, filtry, akumulator, komplet wahaczy.
auto po kilku miesiacach od zakupu zaczęło słabnąć na mocy, po wizycie w warsztacie został tylko wymieniony przepływomierz, poźniej mechanik polecił mi wymiane wałków, stwierdził ze drgania na to wskazują i zapewniał mnie że przy takim przebiegu są to częste choć kosztowne naprawy. Wymieniłem wałki (wraz z dodatkami- pestki, dzwigienki, popychacze). Auto jakby troche ożyło. Przed zimą zdecydowałem sie na wymiane oleju (+filtr oleju i paliwa), filtra kabinowego, dodatkowo wymienione zostały wszystkie tarcze i klocki, oraz olej skrzyni biegów (filtr, uszczelki). Po zimie auto zaczęło mieć problem z odpaleniem. Początkowo myślalem ze to typowe dolegliwości w zimie, lecz w cieplejszych miesiącach również mam problem z odpaleniem na zimnym silniku. Trwa to kilka sekund, nieraz musze pokręcić dłużej. Na ciepłym silniku problem ten znika. Co do jazdy, to auto nie ma praktycznie mocy, a przy wcisnietym kick downie zostawia za sobą czarną mgłę.
Teraz prosiłbym o pomoc!
Co do logow to staram sie jak mogę, ale u mnie nikt nie potrafi ich zrobic. Ja sam mam tylko dostęp do Mega Macs 42 Gutmann'a, zapewne kazdy wie jakie wskaźniki mogę w nim sprawdzic.
Witam ,tu masz link do diagnostyki
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752
jeżeli zrobisz logi ,to gwarantuje Ci że forum uleczy twój ból
Napisz chociaż skąd jesteś ,moze jakiś forumowicz mieszka w twoim mieście i jest skłonny pomóż Ci ....