.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.gru.2024 04:07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 b5 1.6 AHL] Z dławione obroty na zimnym silniku. POMOCY!
PostNapisane: 14.wrz.2011 16:25:39 
Użytkownik

Od blisko 3 miesięcy szukam przyczyny wyżej wymienionego problemu. Choć temat na pierwszy rzut oka wydaje się być prosty, wcale nim jest.

Ok. 2 tyg. po założeniu sekwencyjnej instalacji gazowej (IV generacji) zauważyłem, że ok 1-2 min. po odpaleniu auta (np. rano, po nocy) silnik nie reaguje na dynamiczne wciśnięcie pedału gazu, czasem lżej, czasem mocniej się przydusi i jeśli nie zgaśnie to po chwili obroty idą normalnie do góry. Natomiast gdy pedał gazu wciskam nieco wolniej niż np. przy normalnym ruszaniu z miejsca, wszystko jest ok. Gdy przejadę ok. 3km. objawy czasem ustają, a czasem są nadal, ale na tyle słabe, iż nie przeszkadza to w jeździe tylko widać przy dynamicznym wciskaniu gazu, że obroty nie idą od razu do góry, tylko z sekundową dziurą. Problem występuje bez różnicy czy jadę na gazie czy benzynie.

Rzecz jasna, kiedy tylko to zauważyłem, od razu zawitałem ponownie do gazowników. Po kilkugodzinnej diagnostyce zapewniają, że z ich strony wszystko jest ok. To było ok. 2 miesiące temu. Tydzień temu byłem u swojego magika i ten nie znalazł nic budzącego podejrzeń. Wczoraj natomiast samochód maglował mi komputerem diagnostyk.. zgadnijcie......... nic nie znalazł:)

Przepustnica była czyszczona rok temu. Filtr paliwa też był wymieniany rok temu.Ostatnio wymieniłem: przewody, świece, czujnik temperatury.

I O CO KAMAN???

Strefa czasowa: UTC + 1