.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 00:05:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a3 1.8 125KM Rozprogramowany komputer i uszkodzona czes
PostNapisane: 07.cze.2012 08:18:26 
Użytkownik

Obrazek

Na załączonym obrazku jest pokazane w którym miejscu jest uszkodzona membrana proszę mi powiedzieć czy jest to czesc wymienna czy musowo wymieniac ją całą z kolektorem? jesli wymienna to pod jaką nazwą tego szukać bo nie wiem jak to sie nazywa.
Sprawa Druga poprzez jakis lipny gaz rozprogramował mi sie komputer i na gazie chodzi średnio a na benzynie porażka byłem z tym u elektryka i powiedział żebym jezdził na samej benzynie on się ma sam zaprogramować czy jest to prawda? czy jest możliwossc przywrócenia stanu poprzedniego żeby nie wariował bo teraz szarpie za sduża dawka paliwa itd jedynie na jedynce jest dynamiczny a reszta biegów szarpie.

Kupiłem ten samochód miał być tylko rozrząd i przepływka a teraz wychodzą jakieś dziwne rzeczy proszę o rade

Tytuł: Re: Audi a3 1.8 125KM Rozprogramowany komputer i uszkodzona
PostNapisane: 07.cze.2012 13:54:24 
wodnik szuwarek

Nim zaczniesz ogarniać LPG zrób porządek na PB. Odłącz akumulator na ponad 1h, później jeździj tylko na benzynie - komputer ustawi prawidłowo mapy benzyny. Pamiętaj, że jak odłączysz akumulator będziesz musiał ustawić kod do radia.

Co do szarpania na LPG to szukałbym przyczyny w świecach i przewody wysokiego napięcia, przerabiałem to u siebie. Dopiero po wymianie auto zaczęło jeździć tak, jak powinno i nie było czuć róźniczy miedzy LPG i PB. LPG jest bardziej czuły na przebicia. Aby nie generować nieporzebnych kosztów wykręć świece i sprawdź ich stan (na forum były gdzieś zdjęcia jak wyglądają świece do wymiany). Jeśli po wymianie świec nadal będzie Ci szarpać warto sprawdzić przewody domowymi sposobami czy nie ma przebić:
- "pomacaj" przewdy w trakcie pracy, jak masz przebicie to poczujesz mocne kopnięcie (nic przyjemnego),
- odpal auto w nocy, po ciemku widać jak przeskakują iskry
Najlepszym sposobem jest podmiana przewodów, ale przy ściąganiu i zakładaniu łatwo je uszkodzić, wiec nie każdy będzie chciał Ci pomóc.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

Tytuł: Re: Audi a3 1.8 125KM Rozprogramowany komputer i uszkodzona
PostNapisane: 07.cze.2012 21:42:28 
Użytkownik

ok żeby było więcej jak godzina to wyjąłem aku na całą noc zobaczymy jutro a jak się nazywa ta czesc na obrazku co reguluje chyba dopływ powietrza tymi łapkami tam gdzie jet to okrągłe tam jest membrana i ona jest uszkodzona u mnie proszę o nazwe tego

Strefa czasowa: UTC + 1