Witam,
mam nowy nabytek tzn A4 1.9 TDI [AVF 131KM 6bieg.] z 2003r, jest to moj pierwszy diesel.
Do konca byl co prawda serwisowany w ASO AUDI tzn. 4.06.2009r - przebieg 208tys km.
Obecnie [czyli w chwili zakupu] jest 215tys km, na bagnecie poziom oleju jest mozna powiedziec na minimum, a przeciez od serwisu minelo 7tys km. Podobno pompowtryski maja to do siebie, że "ubywa" oleju nawet 0.5L na 1000km jesli dobrze pamietam, czy to faktycznie prawda?
No i glowny cel tego tematu: jaki mam stosowac olej silnikowy bo w ksiazce serwisowej ani nigdzie nie jest napisane jaki byl stosowany. Szwagier mowil ze on stosuje: Mobil Synt S Special V 5W-40 (specjalny do pompowtrysków), tyle ze szukalem takiego na allegro i w necie i nidzie takiego nie moge dostac.
Jest ale Mobil Synt S Special V
5W-30, na jednej z aukcji wyczytalem ze zastepuje on wlasnie 5W-40 ktory zostal wycofany w kwietniu 2008r przez Mobila.
1. CZy to prawda ze Mobil Synt S Special V 5W-40 zostal wycofany? i moge w tym wypadku zalac 5W-30 ? Nie chce zeby silnik zuzyl sie szybciej czy cos
2. Kupilem auto kilka dni temu, do nastepnej inspekcji zostalo 8tys km, ale oleju jest na minimum, czy moge dolac wyzej wymieniony olej 5W-30 do tego co jest teraz w silniku-oczywiscie czy tak wolno i nie zaszkodze silnikowi ? CZy moze spuscic i wymienic caly ?
3. CZy to normalne ze po takim przebiegu od ostatniego serwisu tzn 7tys km tyle ubylo oleju? Dodam ze silnik jest czysciutki i nigdzie nie widac narazie wyciekow oleju ani przy turbinie ani silniku.
OFF TOP:
4) PS: Ma ktos dostep do serwisu..., zeby sprawdzic autentycznosc przebiegu po VINie? i ile taka przyjemnosc kosztuje?
Niby wszystko wyglada OK i mam nadzieje ze nie jest nic podrabiane, ale ciekawi mnie czy aby napewno byl ten serwis 2 2009roku, wczesniej w 2008roku [jakos pod koniec roku] nie bylo wpisu do ksiazki serwisowej tylko wydruk jakis z DEKRY przy przebiegu 187tys km. Pozostale sa w ksiazce serwisowej tzn co roku od 2003 do 2007, potem przerwa w 2008, ale za to wydruki jakies z DEKRY bodazje TUV byl to robiony w2008 i przebieg 187tys km, no i w 06.2009r znow wpis w ksiazce serwisowej z przebiegiem 208tys km.
Wg ksiazki serwisowej i naklejek pod maska rozrzad byl wymieniany w ASO AUDI przy przebiegu 92tys km i 179tys km.