.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 23:17:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B5 1.9 TDI 1 Z Pompa wtryskowa jak kupić,Skrzynia biegów
PostNapisane: 28.gru.2012 21:10:16 
Użytkownik

Witam!
Mam problem a w sumie to dwa ( mówią że nieszczęscia chodzą parami)
POMPA WTRYSKOWA

A mianowicie mechanik powiedział mi że jest do wymiany. Koszt regeneracji podał na 2000 -3000zł. Polecił też znalezienie innej - bo to się bardziej opłaca. Wiec rozpoczęłam poszukiwania - kolega spisał mi numer tej pompy 028130109L - tyle tylko że jak wpisuję na Allegro to wyskakuje ze to pompa do Audi 80 , a do Audi A4 sa pompy z tym samym numerem i na końcu literka H.
Proszę o pomoc, bo ja już nie wiem co mam robić i jaka pompę kupić. A że jestem kobietą i totalnie się na tym nie znam to pytam znajomych tylko że każdy mówi co innego. Więc pomocy szukam tu.
Auto jeździło, objawy były takie tylko że szarpało przy 4 i 5 i dopiero jak załapało wysokie obroty to szło względnie płynnie.

Ale moje martwienie się tylko pompą nie trwało za długo, gdyż szczeliła mi jeszcze SKRZYNIA BIEGÓW.
I tu również mam problem. Auto widział tylko kolega - do mechanika już nie miałam jak dojechać. Podczas jazdy był trzask (tak jakbym w dziure wjechała) a potem jak chciałam wbić 3 to już się nie dało bo trzeszczało. Powoli powoli jechałam dalej i się okazało że 5 też się już nie da wbić. I tu kolega poradził mi również zakup nowej skrzyni - tylko też powiedział że ma jakieś numery - gdzie mam je sprawdzić i jak kupić dobra skrzynię?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość, przepraszam ze piszę tak niefachowym językiem, ale naprawdę totalnie się na tym nie znam - więc pytam... i czekam na odpowiedz.

Tytuł: Re: A4 B5 1.9 TDI 1 Z Pompa wtryskowa jak kupić,Skrzynia bi
PostNapisane: 28.gru.2012 22:47:45 
Moderator

Auto: Audi S4
Skrzynia to dla mnie zrozumiale - padla i koniec.
Ale pompa.... to szwabski mechnizm nie do zabicia. Potrafi wytrzymac 600-700 tys km.
Na jakiej podstawie mechanik stwierdzil ze pompa jest do regeneracji/wymiany ?

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 29.gru.2012 08:59:03 
Użytkownik

Auto: Audi Cabrio 2,8 '94r.
skrzynie trzeba kupić 5 biegową do silnika 1,9 tdi ułożonego wzdlużnie czyli od samochodu audi a4 b5 , a6 c4 , audi 80
co do pompy najlepiej jakby po zmianie skrzyni udała sie Pani do dobrego diagnosty który dysponuje komputerem do aut grupy VAG czyli VW , Audi , Skoda i wtedy ewentualnie wymienic pompe ,ale moze sie okazac ze nie bedzie potrzeba tylko np trzeba wymineić juz wtrysk sterujący ,lub zregenerowac koncówki wtrysków ew. nastwanik na pompie do wymiany a nie cała pompa , mysle ze to bedzie lepsza opcja dla Pani kieszeni

Audi A4 B5 2,5TDI Avant model S4 S-line-było
Audi 80 B4 1,9 TDI 1Z Avant wirus by Digtronik - było :/
"moja Audica budzi emocje niczym dobra szpryca"

PostNapisane: 29.gru.2012 10:52:48 
Użytkownik

A czy ta skrzynia to ona ma jakies oznaczenie czy nie ma bo wkoncu nie wiem. I czy to jest ważne czy nie?
Ile może kosztować taka diagnoza pod tymi urządzeniami czy ta pompa jest zepsuta czy tylko te czesci trzeba robić w niej?

PostNapisane: 29.gru.2012 13:32:42 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
aizdaj napisał(a):
Witam!
Mam problem a w sumie to dwa ( mówią że nieszczęscia chodzą parami)
POMPA WTRYSKOWA

A mianowicie mechanik powiedział mi że jest do wymiany. Koszt regeneracji podał na 2000 -3000zł. Polecił też znalezienie innej - bo to się bardziej opłaca. Wiec rozpoczęłam poszukiwania - kolega spisał mi numer tej pompy 028130109L - tyle tylko że jak wpisuję na Allegro to wyskakuje ze to pompa do Audi 80 , a do Audi A4 sa pompy z tym samym numerem i na końcu literka H.
Proszę o pomoc, bo ja już nie wiem co mam robić i jaka pompę kupić. A że jestem kobietą i totalnie się na tym nie znam to pytam znajomych tylko że każdy mówi co innego. Więc pomocy szukam tu.
Auto jeździło, objawy były takie tylko że szarpało przy 4 i 5 i dopiero jak załapało wysokie obroty to szło względnie płynnie.

Ale moje martwienie się tylko pompą nie trwało za długo, gdyż szczeliła mi jeszcze SKRZYNIA BIEGÓW.
I tu również mam problem. Auto widział tylko kolega - do mechanika już nie miałam jak dojechać. Podczas jazdy był trzask (tak jakbym w dziure wjechała) a potem jak chciałam wbić 3 to już się nie dało bo trzeszczało. Powoli powoli jechałam dalej i się okazało że 5 też się już nie da wbić. I tu kolega poradził mi również zakup nowej skrzyni - tylko też powiedział że ma jakieś numery - gdzie mam je sprawdzić i jak kupić dobra skrzynię?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość, przepraszam ze piszę tak niefachowym językiem, ale naprawdę totalnie się na tym nie znam - więc pytam... i czekam na odpowiedz.

Oplułem się ze śmiechu czytając o 3 tysiącach za naprawę twojej VP. :D
Konkrety: używana pompa wtryskowa w dobrym stanie to wydatek ok 800-1000 zł i tutaj od razu szukaj pompy o większym wydatku, np z silnika AFN (110-konnego). Pasuje plug and play. Inna sprawa że wypadałoby zajrzeć do nastawnika bo być może wystarczy wyczyszczenie go za kwotę rzędu 200 zł. ;)
Skrzynię tak czy siak trzeba wyjąć bo naprawa może okazać się banalna, niemniej przy okazji zapewne wymienisz sprzęgło i parę drobiazgów. Możliwym jest że podobnie jak kiedyś u mnie pęknięty synchronizator zakleszczył skrzynię. Kosztowało mnie to ze sprzęgłem i robocizną ~1000 zł.

PostNapisane: 29.gru.2012 16:21:01 
Użytkownik

Auto: a4 b5 1,9tdi
tak jak koledzy pisza za kwote 3 tys to kupisz pompe skrzynie i sprzeglo a nie sama pompe.
mechanik troche chce cie naciagnac nie daj sie
ja nie dawno tez robilem skrzynie zakleszczylo mi biegi
poszedl synchronizator 3 biegu i padlo sprzeglo za naprawe skrzyni wymiane sprzegla nowy synchronizator i robocizne dalem 1300zl
razem z czesciami takze juz masz poglad
skrzynie moze da sie naprawic przynalmniej bedzieszb wiedziec co masz a "nowa" stara skrzynia to znow duzo?????????????????

PostNapisane: 13.lip.2014 14:22:29 
Użytkownik

cześć jestem nowy. Witam wszystkich mam problem z pompą wtryskową (b4 tdi 1993 rok). konkretnie z nastawnikiem. jest to już moja druga pompa z górnym powrotem i nie chciałbym kupować trzeciej (bo druga wytrzymała pół roku). Chciałbym kupic teraz pompe mocniejsza 110 z bocznym powrotem paliwa, którą prawdopodobnie można wyczyscic. czy oprócz tej pompy potrzebne sa jeszcze jakieś inne części na jej podłączenie? jaką wybrać pompę i na co szczególnie zwrócić uwagę?

PostNapisane: 16.lip.2014 08:35:48 
Moderator

Auto: Audi S4
Czyli mowiąc wprost chcesz zmienic pompe ktora ma nastawnik potencjometryczny na taką co ma nastawnik indukcyjny. Nie pamietam juz dokladnie ale kiedys stałem przed podobnym dylematem i slyszałem ze to jest troche roboty. Na pewno trzeba zmienic ECU i chyba wiązke.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Strefa czasowa: UTC + 1