.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 21:32:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [1.8T AWT] Dziwne odglosy i gasnacy silnik przy rozgrzanym
PostNapisane: 26.lip.2012 08:15:59 
Użytkownik

Witam,
A6 mam ponad pol roku. Kiedy ja kupilem mialem dziwne zajscie w drodze powrotnej jecahalem 120-140km/h i po jakis 150km zapalila mi sie kontrolka oleju, potem zgasla i sie zapalala.
Olej byl a sprzedajacy zapewnial ze niedawno robiony byl serwis. Po do jechaniu do domu wszystko sie uspokoilo. Az do wczoraj.

Wczoraj zrobilem traske 600km w dwie strony.

Jadac tam troche ja przegazowalem (oczywiscie na rozgzranym motorze).
Najpierw jechalem 130-140 potem depnolem 200 na chwil potem jechalem 140-160 i nagle po dluzszej jezdzie zapalila sie kontrolka oleju. Zwolnilem az zgasla po jakis 10 min pojawilo sie cos dziwnego - rownomierny chalas. Jak dla mnie brzmi to jak lancuszek napinacza albo raczej jak lancuszek tracy rownomiernie o cos. Dziwne jest to ze puszczajac gaz czy go dodajac dzwiek sie praktycznei nie zmienial a na pewno nie znikal.... Znikal po wyrzuceniu na luz co jednak skutkowalo zgaszeniem silnika...

Zaobserwowalem ze caly proces sie zaczynal w momencie kiedy olej osiagal tem 90C.
Dzwiek nie mial wplywu na moc silnika..

W przyszlym tygodniu wymienie olej i zdejme pokrywe zaworow zobacze jak sie ma napinacz..

Ma ktos jakies pomysly? Podobne doswiadczenia?
NA codzien gdzie jezdze 98% po miescie nie zaobserwowalem zadnego z powyzszych...

- B3 Limo PM
- C5 Limo AWT

Tytuł: Re: [1.8T AWT] Dziwne odglosy i gasnacy silnik przy rozgrzan
PostNapisane: 16.sie.2012 14:15:19 
Użytkownik

Typowa przypadłość silnika 1.8T - niewystarczające ciśnienie oleju spowodowane najczęściej zapchaniem się sitka wielkości 1,5 cm w pompie oleju. Jak najszybciej udać się do mechanika, rozebrać dół silnika i wszystko przepłukać, przeczyścić i zalać dobrym syntetykiem - miałem podobną przypadłość - pzdr

Tytuł: Re: [1.8T AWT] Dziwne odglosy i gasnacy silnik przy rozgrzan
PostNapisane: 02.lut.2013 22:59:44 
Użytkownik

Mechanika moje auto nigdy nie uswiadczy - sam robie wszystko.

Mialem juz kupowac pompe ale zaryzykowalem i zalalem plukanke motula + motul 5w30 504 00 507 00
Wszystkie objawy zniknely i po temacie.

Niestety nowa uszczelka pokrywy zaworow (elring) okazala sie nie wystarczajaca i zaczelo sie lac. Do tego kolanko odpowietrzajace korbowod sie rozsypalo i tam zaczelo tez ciec... zabraklo mi motula (a ze go zamawialem online i nie bylo mniejszych baniek niz 5l) kupilem castrol o odpowiedniej specyfikacji.

2 dni pozniej pojawilo sie brzeczenie lancuszka........ Dodam ze dolalem 0.5l....

Zawsze bylem przeciwnikiem castrola a to mnei tylko utwierdzilo w pogladach....

- B3 Limo PM
- C5 Limo AWT

Strefa czasowa: UTC + 1