.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 22:03:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4 1Z Tdi] znów coś stuka w silniku
PostNapisane: 21.maja.2013 16:44:14 
Użytkownik

Witam.Parę miesięcy temu miałem spory problem gdyż kupiłem jakiś trefny olej mobila przez który po przejechaniu ok 200km silnik zaczął stukać jak by chodził na sucho.Głosny metaliczny dźwięk.Okazało się że olej był jak woda.Wymieniłem olej na castrol 10W40 i teraz mam na nim przejechane ok 600km ale znów słyszę jak by lekko cykał popychacz.Co ciekawe cyka tylko gdy silnik przekroczy pewną temperaturę (na wskaźniku 90 stopni). Jeśli silnik utrzymuje te 85 stopni nic nie stuka.Zauważyłem również że stukanie bardzo często pojawia się gdy jadę ze stałą prędkością przy niskich obrotach ok 2tys.Wczoraj zaczęło lekko cykać więc parę razy przygazowałem go do 5tys i cykanie dość znacznie przycichło.Przed wymianą poprzedniego,trefnego oleju popychacze były sprawdzane i były ok.Zresztą cały komplet popychaczy był wymieniony ok 30tys km temu.Nie wiem czy popychacze mogą się tak zachowywać że raz stukają raz nie.Macie jakieś pomysł co może być nie tak bo ja już naprawdę nie mam pojęcia...

Tytuł: Re: [b4 1Z Tdi] znów coś stuka w silniku
PostNapisane: 21.maja.2013 18:10:23 
Użytkownik

Jak zacznie stukać to zamiast gazu naciśnij kilka razy hamulec i zobacz czy cichnie. Jak tak to vacum pompa a nie silnik.

PostNapisane: 23.maja.2013 17:01:30 
Użytkownik

To nie ma nic wspólnego z vacum.Stukot jest ewidentnie z silnika.Zastanawiam się tylko dlaczego prawie nowe popychacze znów stukają oraz dlaczego stukają tylko na ciepłym silniku.Dopóki silnik nie osiągnie 90 stopni to działa idealnie a po osiągnięciu tej temperatury zaczyna cykać.Co ciekawe nie zawsze cyka ale bardzo często...

PostNapisane: 23.maja.2013 17:12:03 
Użytkownik

Nie będę się upierał. Sprawdziłeś? U mnie w aucie kiedyś trzech fachowców stwierdziło 100% popychacze nawet ściągnęli dekiel i sprawdzali luzy i nasłuchiwali. Nie zgodziłem się wtedy na ich wymianę tylko na wymianę oleju. Po wymianie przez kilkaset kilometrów było ok później znowu to samo. U mnie wyszła vacum pompa. A też dałbym się pokroić, że to dźwięk z silnika.
P.S Vacum odzywała się tylko na rozgrzanym silniku na zimnym cisza.

Strefa czasowa: UTC + 1