.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 22:44:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana rozrządu a6 allroad 2,7 bi turbo
PostNapisane: 27.maja.2013 09:00:14 
Użytkownik

Auto: BYŁ FORD SCORPIO/JEST A6 C5 ALLROAD 2,7
Witam.muszę wymienić rozrząd i najważniejsze jaka firmę polecacie patrzyłem troszkę na allegro za zestawami najdroższe są na rolkach i napinaczach firmy RUVILLE paski przeważnie CONTINENTAL lub GATES.proszę o poradę czym się sugerować i co dobrego wybrać żeby było ok a i czy w gorzowie i okolicach polecany jest jakiś warsztat lub mechanik znający markę audi

Tytuł: Re: Wymiana rozrządu a6 allroad 2,7 bi turbo
PostNapisane: 27.maja.2013 11:26:05 
Użytkownik

Co do Gorzowa i okolic to Ci nie pomogę gdyż jestem ze śląska. Na pewno trzeba tu kumatego mechanika bo jest to silnik w układzie V czyli z dwoma głowicami więc zsynchronizować trzeba dokładnie. Co do części to te które wymieniłeś są bardzo dobre i raczej w inne badziewie typu MAXGEAR , TOPRAN i inną chińszczyznę bym się nie bawił . Rozrząd to nie tłumik i konsekwencje oszczędzania w tym temacie mogą być bardzo przykre a w przypadku silników V podwójnie przykre . Nie zapomnij przy wymianie rozrządu o pompie wody najlepiej z metalowym wirnikiem.

Obrazek

PostNapisane: 27.maja.2013 13:46:04 
Użytkownik

Auto: s4 c4 mtm
żadnych czarodziejów nie trzeba do tego rozrządu, rozrząd jak rozrząd, filozofii wielkiej nie ma, jak kręcisz coś od czasu do czasu i masz pojęcie jako takie to sam możesz zrobić. ruville, continental i gates sa jak najbardziej godne polecenia

coupe quattro 7a
90 quattro 7a
b4 quattro ack
b4 abt
s4 c4 2.2t

A6 c5 2.8 quattro
Jest allroad c6 asb

PostNapisane: 27.maja.2013 14:19:10 
Użytkownik

Auto: BYŁ FORD SCORPIO/JEST A6 C5 ALLROAD 2,7
a tak pompę tez będę wymieniał tylko zapomniałem napisać:)to tak jak myślałem na części do wymiany rozrządu około 700zł muszę liczyć.a co do wymiany to boje się samemu wymieniać dotychczas jeździłem fordem scorpio 92-94 model przejściowy silnik 2.0DOHC 125km.na podwójnym wałku rozrządu na łańcuszku to tego się tam nie wymieniało:)i forda w 99%sam naprawiałem w garażu nawet jednego co do podkładki rozebrałem ale to był inny samochód teraz jest inny wyższa szkoła jazdy jak na razie na początek:)

PostNapisane: 27.maja.2013 17:44:54 
Użytkownik

kuba2955 napisał(a):
żadnych czarodziejów nie trzeba do tego rozrządu, rozrząd jak rozrząd, filozofii wielkiej nie ma, jak kręcisz coś od czasu do czasu i masz pojęcie jako takie to sam możesz zrobić. ruville, continental i gates sa jak najbardziej godne polecenia

Kolego nie uproszczaj sprawy bo ktoś Cię posłucha i narobi sobie problemów. Oczywiście że nie trzeba tutaj żadnych czarodziei ale do wymiany tego rozrządu nie wystarczy jak to napisałeś coś od czasu do czasu pokręcić. Nie problem się tutaj dupnąć o ząbek na którejś głowicy zwłaszcza bez blokad wałków. I samo walnięcie o ząbek czy nawet o dwa to jeszcze nie tragedia ale jest jeszcze kilka innych pierdół które można spieprzyć nie mając wiedzy. A z tego co autor pisał wynika że nie miał styczności jeszcze z takim silnikiem więc nie ma co go namawiać i co gorsza narażać na niepotrzebne koszty. To tyle.

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1