.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 23:19:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 ANB 1,8T] Odpowietrzenie silnika
PostNapisane: 26.cze.2013 15:57:19 
Użytkownik

Witam
Mam problem polegający na tym, że z silnika bardzo szybko wycieka olej poprzez uszczelki, uszczelniacze.
Problem objawia się w momencie gdy silnik utrzymuje na dość wysokich obrotach, gdy jeżdżę normalnie (obroty około 2tys.) olej nie znika tak szybko. Wyciągałem bagnet (coś pomagało) , lecz nie jest to żadne rozwiązanie. Grzybek odmy wymyłem i działa ok.
Zastanawia mnie co się może dziać, czy jest to wina przytkanego przewodu odmy, pomiędzy grzybkiem odmy a silnikiem czy może głowica lub coś innego uszkodzonego.
Sprawdzając działanie odmy podczas pracy silnika nie zauważyłem by jakoś specjalnie wydmuchiwało powietrze co mnie troszkę zaniepokoiło. Przy dieslu jest to dość mocne dmuchanie, tutaj ciężko było taki objaw zauważyć.
Pomóżcie co z tym robić.
Zastanawiam się czy nie podłączyć sprężarki pod przewód odmy i spróbować przetkać ją pod ciśnieniem dmuchając w stronę silnika (oczywiście przy otwartym korku wlewu oleju oraz wyciągniętym bagnecie).

Strefa czasowa: UTC + 1