Witam wszystkich Niedawno kupiłem swoje pierwsze AUDI S6 c5 z 2003 r. automat 5 biegów TIPTRONIK Przed zakupem pojechałem do serwisu na sprawdzenie czy nie była bita co z silnikiem i ze skrzynią. Serwis nie zauważył większych problemów ani w mechanice ani w elektronice. Na komputerze pojawiło się 6 błędów: - błąd komunikacji radia z komputerem - błąd I i II rzędu na katalizatorach ( ma wycięte ) - sporadycznie pojawiał się błąd pomiaru prędkości obrotowej silnika - a resztę już usunąłem Po zakupie zmieniłem wszystkie płyny, filtry, świece i rozrząd
Mój problem pojawił się nie dawno a mianowicie Podczas jazdy ze stałą prędkością gdzie pedał gazu jest w stałym położeniu obroty silnika na obrotomierzu skaczą / wahają się o 100 nawet 250 obrotów a na kołach pojawiają się wibracje / drgania zwłaszcza przy skręcaniu. Pojawia się to tylko w tedy gdy silnik jest rozgrzany "woda" na 90 i olej powyżej 60, a jak już wszystko jest na optymalnych temperaturach to przy próbie przyspieszenia porostu depnięciu jest dziura przez jakąś sekundę czasami nawet dwie Jest to widoczne tylko przy próbie jazdy ze stałą prędkością i rozgrzanym silnikiem a przy przyspieszaniu czy zwalnianiu skrzynia zmienia biegi płynnie i bez szarpnięć zarówno przy spokojnej jeździe jak i przy deptaniu.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z bardziej doświadczonych posiadaczy Audi spotkał się z podobnymi objawami u swojej niuni i może ma jakieś rady
Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem pcho2
|