.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 18:08:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 3.2 FSI falujące obroty na ciepłym silniku
PostNapisane: 27.lut.2014 20:05:51 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3.2 FSI 256KM AUK
Witam
Mam taki problem ze swoim autem, nie równo pracuje przeważnie na rozgrzanym silniku, błąd jaki wpada po podłączeniu pod komputer to:

P1141 Odczyt obciążenia
Wartość nieprawdopodobna

Z tego co się dowiedziałem dotyczy on czujnika ciśnienia powietrza w kolektorze (jeśli się mylę proszę o poprawienie) wykręciłem ten czujnik, nie był za czysty, wyczyściłem wszystko ładnie, usunąłem błędy, przejechałem 2-3km bardzo dynamiczną jazdą i błędu nie było... Po powrocie do domu 15km te same znowu objawy, obroty falujące 800-900... Nie mam czym podłączyć auta w domu ale spróbowałem odpiąć kostkę od tego czujnika, obroty przestały falować ale troszeczkę telepało całym silnikiem, po podpięciu kostki ponownie telepania nie ma ale obroty falują i tak kilka razy spróbowałem za każdym razem identycznie i moje pytanie brzmi czy ten czujnik jest uszkodzony na 100%? Nie chciałbym go kupować i żeby później się nie okazało że jednak był dobry... Spotkał się ktoś z takim problemem? Bardzo proszę o pomoc i fachową radę...

Koledzy a do czego służy ten zaworek co dołączam zdjęcie w załączniku?
Bardzo proszę powiedzieć bo wydaje mi się że on raz pracuje a raz nie, wtedy jak go słychać że chodzi to tak jakby obroty są w porządku i nie falują a jak go nie słychać to tak jakby nie pracował i wtedy problem jest z obrotami? Czy on powinien pracować cały czas czy poprostu załącza się czasami?

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1