.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 23:21:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 1.9 TDI 2003] Multitronic - przeskakuje sam na sportowy
PostNapisane: 27.lip.2014 20:52:02 
Użytkownik

Auto: A4 1.9 TDI AVF
witam,

wczoraj podczas jazdy standardowo na D zauważyłem, że na wyświetlaczu w trakcie jazdy podświetliło się położenie S. Zmieniły się też obroty i wygląda na to, że skrzynia samoczynnie przeszła w tryb sportowy. Po chwilowym postoju wszystko wróciło do normy, jednak gdy się rozpędziłem, znowu wskoczył tryb S. Stanąłem na światłach i zmieniłem położenie kilka razy co skutkowało trybem awaryjnym. Przy wrzuceniu wstecznego zdarzyło się, że w trakcie wycofywania samoczynnie wskoczył 'luz'. Dźwignia jest zawsze sztywno w dobrym położeniu. Odczytałem dziś błędy VAG:

17090 - Transmission Range Sensor (F125): Implausible Signal
18149 - Clutch Pressure Adaptation: Limit Reached

Naprawiałem w tej skrzyni inny czujnik niewiele ponad rok temu. Zdążyłem przejechać 15tys i znowu do naprawy? Ostatnim razem kosztowało mnie to 1500zł... Jakieś pomysły?

Tytuł: Re: [A4 1.9 TDI 2003] Multitronic - przeskakuje sam na sport
PostNapisane: 28.lip.2014 12:38:24 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B7 2.0 TDI Multitronic
A nie jest to czasami kwestia wykonania adaptacji skrzyni ?
W tym temacie jest taki dział jak adaptacja :
Cytuj:
Procedura adaptacji
Na początek trzeba rozgrzać skrzynię do temperatury roboczej (ok. 70 stopni). W tym celu najlepiej wykonywać adaptację po trasie lub zrobić kilka km po mieście.
Zaczniemy od znalezienia równej i mało uczęszczanej drogi (jakiś większy parking przy supermarkecie nocną porą będzie idealny). Zatrzymujemy auto – drążek w pozycji D i noga na hamulcu. Puszczamy hamulec, naciskamy gaz (jakieś 30% zupełnie wystarczy) – przejeżdżamy odległość ok 50m i zatrzymujemy się (drążek zostaje w pozycji D, trzymamy hamulec). Następnie wybieramy R, puszczamy hamulec i wracamy 50m do tyłu. Po przejechaniu tego dystansu znów zatrzymujemy się (drążek zostaje w pozycji R, noga na hamulcu). Procedurę powtarzamy do momentu gdy adaptacja zostanie zapisana – jeśli nie dysponujemy VAGiem powtórzenie operacji 10 razy (D+R = 1x) powinno wystarczyć. Jeśli mamy interfejs – w blokach wartości mierzonych możemy zweryfikować poprawność wykonania adaptacji (grupa 10 – biegi do przodu, grupa 11 – bieg wsteczny). Przy adaptacji biegu wstecznego ostrożnie z pedałem przyśpieszenia - wciskanie do dechy przy braku adaptacji w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do zerwania łańcucha.

Strefa czasowa: UTC + 1