.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 10:55:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 C4 2.5TDI AAT Dziwny objaw silnika i brak klimy
PostNapisane: 30.lis.2014 15:46:52 
Użytkownik

Witam Forumowiczów z góry przepraszam jeśli temat się powtarza lecz nie mogłem go znaleźć a sprawa jest dość pilna i uciążliwa.Nie będę miał zastrzeżeń jeśli zostanie później usunięty,lecz proszę o pomoc.

W dniu wczorajszym po 1 dniowej przerwie w użytkowaniu mojej audi wypadł nagły wyjazd pod wieczór temperatura -2 stopnie.Autko odpaliło jak zawsze za 1 razem chodziło sobie na biegu jałowym po czym dochodząc do 50*C silnik nagle zgasł...po czym kręcił chwilę i odpalił dość ciężko ale odpalił,chodził normalnie zgasiłem ją i od razu odpaliłem i cisza silnik pracuje jak lala.
Natomiast dziś po całej nocy gdzie temperatura była -6 stopni autko zapaliło bez problemu za 1 razem i zostawiłem ją żeby się nagrzała chcą sprawdzić czy zdarzy się ta sama sytuacja co wczoraj,na całe szczęście nic się nie działo,silniczek pracował i pracuje bez problemów nawet kilkakrotnie ją gasząc i zapalając,nie wiem co mogło się wydarzyć...że tak się zachowała
Po czym jadąc w trasę w dniu wczorajszym zauważyłem że klima automatycznie się wyłączyła i od razu zrobiły mi się "mleczne szyby" tak jak za każdym razem gdy nią jeżdżę i nie mam włączonej klimy i stąd to że muszę jeździć cały czas,sorry nie cały czas tylko wieczorami na klimie.Następnie chcąc włączyć klimę niestety nie załączyła się,naciskając śnieżynkę wyłączała się samoistnie po czym po upływie 3 min włączyła się na chwilkę i zaś sama wyłączyła.Nie wiem czy to jest powód braku czynnika klimy,może nagłe uszkodzenie przewodów lub sprężarki? Piszę ten post gdyż jest to moje 1 auto z klimatyzacją.Proszę o pomoc od czego zacząć,sprawa jasna jechać do warsztatu,sprawdzić szczelność,uzupełnić itp.Lecz głównie chodzi mi o przyczynę tych 2 sytuacji i co mogło je spowodować.

Tytuł: Re: Audi A6 C4 2.5TDI AAT Dziwny objaw silnika i brak klimy
PostNapisane: 30.lis.2014 16:49:25 
Użytkownik

Auto: A6 C4 1,8 ADR
Mi klima działa do + 4,poniżej tej temp. nie działa :D Zabezpieczenie parownika przed lodem-czy jakoś tak. Może koledzy potwierdzą? ;)

PostNapisane: 30.lis.2014 17:03:33 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Poniżej 5 stopni klima juz sie nie powinna włączać.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 30.lis.2014 17:24:47 
Użytkownik

Auto: AFN, BPP, BDN
Ustaw nawiew na szybę i powinna się włączyć

PostNapisane: 01.gru.2014 21:58:40 
Użytkownik

Auto: A6 C4 Avant
Probe041 napisał(a):
Ustaw nawiew na szybę i powinna się włączyć

Jak będzie za zimno to i nawiew na szybę jej nie włączy. Co do parowania szyb - sprawdź filtr przeciwpyłkowy i działanie klap - może masz np. cały czas obieg zamknięty włączony (chociażby w taki sposób, czy nie masz w sterowniku klimy zapisanych jakichś błędów tego dotyczących - można nawet z panela).

PostNapisane: 01.gru.2014 23:14:15 
Użytkownik

W sprawie klimy koledzy już podpowiedzieli. W sprawie nagłego zgaśnięcia to póki co przychodzi mi do głowy nagły brak paliwa. Sprawdź przewód na glowiczce przy pomie wtryskowej. Tam jest elektrozawór paliwa. Może jest luźny albo zaśniedziały przewód zasilający. Jeśli to nie to to trzeba obserwować. Kiedy był zmieniany filtr paliwa?

Strefa czasowa: UTC + 1