Witam, jak w temacie przy sprawdzaniu błędów polskim vagiem ukazał się błąd 553 "czujnik przepływu powietrza G70 - działanie niedozwolone (lub nieprawidłowe - nie pamiętam dokładnie)". Nie daje się wykasować. W bloku pomiarowym nr 3 wartość zadana dla lmm wynosiła 2002 jednostek natomiast aktualna 5495 jednostek i nie reagowała na pedał gazu. Po wyczyszczeniu lmm błąd zniknął i wartość aktualna plasowała się na poziomie 600 - 700 jednostek (pływała). Po dodaniu gazu spadła do 160 jednostek i wzrosła momentalnie do 5495 jednostek, po czym się już nie zmieniała. Zauważyłem jeszcze, że chwilowe spalanie wskazywane na FIS'ie nie jest takie jak kiedyś. Teraz przy przyspieszaniu na 4 biegu i wyższym przy wciśniętym pedale gazu w podłogę wskazuje spalanie od 13 l/100 km i rośnie co 0,1l. Auto oczywiście zachowuje się jakby zdławione. Wymieniłem wężyki vaccu, zawór n75 podmieniałem na sprawny, kierownica turbiny wyczyszczona, sztanga lekko pracuje, nie przycina się, nie słychać nigdzie nieszczelności w układzie dolotowym. Nie mam możliwości zrobienia logów dynamicznych ze względu na słabą baterię w laptopie. Moje pytanie jest następujące: czy takie objawy wskazują na uszkodzenie lmm? Dodam jeszcze, że nie ma katalizatora w aucie...
|