.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 00:30:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 AAH] Brak oleju w prawej głowicy?
PostNapisane: 20.gru.2014 09:44:25 
Użytkownik

Auto: AUDI 100 C4 2.8 V6 quattro
Koledzy, podejrzewam brak oleju w prawej głowicy bo od jakiegoś czasu coś w niej trzeszczy, piszczy, jakby tarło metal o metal - nie jest to klepanie jak diesel co też juz kiedyś miałem na drugiej głowicy. Poziom oleju w normie, bliżej nawet maxa. Olej Mobil 10w40 od zawsze taki był.

Na wszelki wypadek wymieniłem zaworek 078 103 363P na górze tuż pod pokrywą ale jedynie poprawiło się ciśnienie na 5 i 2.5 na wolnych obrotach (dawniej było stałe 2.5 na zimnym i 2 na ciepłym). Dodatkowo jak zdjąłem pokrywę to było tam dość sucho, wiem że olej mógł ścieknąć na dół ale ta suchość była dość znaczna. Nie sprawdzałem czy z zaworka leci olej bo nie miałem odpowiedniego miejsca (przy poprzednim sprawdzaniu w drugiej głowicy zostawiłem po sobie sporą plamę oleju).

No i świszczy dalej, co ciekawe jak odpalę zimny to tak z 5 sekund jest cisza a potem się zaczyna. Na ciepłym czy zimnym nie ma większej różnicy, choć na zimnym jakby głośniej. Miejsce jakie słychać to góra, może gdzieś bliżej czujnika halla albo to takie złudzenie.

No i tak myślę że to albo kanał zatkany albo zaworek zwrotny 078 103 175D. Już jeden kupiłem ale nie wiem jak się dobrać do starego aby go wymienić. Nie wiem też jak się zabrać do przedmuchania kanałów.

Tytuł: Re: [C4 AAH] Brak oleju w prawej głowicy?
PostNapisane: 30.gru.2014 09:41:48 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Warto zdjac pokrywe zaworow aby sprawdzic stan walka i krzywek. Moze byc wytarty. Druga sprawa to popychacze lub zawor. Ten ostatni moze byc krzywy lub lekko zapieczony w prowadnicy.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

PostNapisane: 01.sty.2015 13:20:48 
Użytkownik

Auto: Audi Cabrio 2,8 '94r.
Jesteś pewny ze to w głowicy ci klepie ?
Może klapki dogorywaja w kolektorze ssacym ?

Audi A4 B5 2,5TDI Avant model S4 S-line-było
Audi 80 B4 1,9 TDI 1Z Avant wirus by Digtronik - było :/
"moja Audica budzi emocje niczym dobra szpryca"

PostNapisane: 27.kwi.2015 12:56:27 
Użytkownik

Auto: AUDI 100 C4 2.8 V6 quattro
Dzięki koledzy za rady. Dobrze mi się wydawało że to okolice czujnika Halla ale jeździłem w myśl zasady że jak nie wiadomo co się dzieje to w końcu wyjedzie i wyszło - wyszło dopiero jak ostatnio wcale Niunia nie odpaliła. Zdjąłem standardowo kopułkę czujnika położenia wału a w środku całkowicie "zmielony Hall" heheh :):
Miałem go z alledrogo jako nówkę ale to była jakaś podróbka (chińska?), teraz założyłem używany oryginał audi i jak na razie elegancko odpala i już nie słychać obcierania metal-metal. Więc ostrzegam przed nieoryginalnymi czujnikami Halla, pomimo że nówki to jest to rozlatujący się szmelc po kilku/kilkunastu tysiącach km.

PS. Niestety znów problem z zaworkami lub kanalikami się pojawił, po rozgrzaniu mam błąd niskiego ciśnienia oleju. Założyłem nowy post: viewtopic.php?f=27&t=133584

Strefa czasowa: UTC + 1