.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 21:51:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 AAH 2.8 V6] Gdzie czujnik ciśnienia oleju? niskie
PostNapisane: 27.kwi.2015 13:30:54 
Użytkownik

Auto: AUDI 100 C4 2.8 V6 quattro
Koledzy czy wiecie gdzie w "Audi 100 C4 2.8 AAH Q Sedan, rocznik 1991", znajduje się czujnik ciśnienia oleju? Czy jest on jeden czy dwa czy więcej? Wiem że w wersjach z 91 i 92 mogły się różnić miejscami montażu ale nie doszedłem gdzie on jest/one są.

Podejrzewam że padł mi właśnie jakiś czujnik ciśnienia oleju a może nie?
Objaw mam taki że czujnik(i) działają poprawnie na zimnym silniku, wskazówkowy pokazuje coś około 4/4.5 bara. Wraz ze wzrostem temperatury ciśnienie spada, aż spadnie do około 0.3 na wolnych obrotach, poniżej 1/0.8 włącza się error z symbolem oleju na AC, innej kontrolki oprócz wskaźnika nie widać. Jak dodaje gazu to ciśnienie rośnie do około 0.5-1.5 (gdy na wolnych obrotach ma 0.3).

Zaworki w głowicach 363P są prawie nowe, na wszelki je sprawdziłem i poruszałem, nie są zawieszone. Olej w pokrywach jest, tzn. po wyłączeniu widać że był ale spłynął. Wymieniłem olej, filtr i nie pomogło. Silnik pracuje cicho i równo, nie stracił w żadnym przypadku mocy - po prostu jak się zagrzeje to włącza się błąd ciśnienia oleju na AC i na wskaźniku faktycznie jest on niski. Temperatura oleju jakoś bardzo nie rośnie.

PS. Jak przełączę na sam zapłon na gorącym silniku to świecą mi się tylko lampki od akumulatora i abs, po uruchomieniu gasną - a chyba też gdzieś powinien od oleju świecić po zapłonie czy mi się pomyliło? nie wiem jak na zimnym bo przeoczyłem i trzeba poczekać.

EDIT

PS 2. A może być zatkany kanalik olejowy? Jak odkręciłem prawy zaworek 363P (od strony pasażera) to miał pod sobą sporo oleju który nie ściekł niżej kanalikami, a w lewej głowicy (od strony kierowcy) pod zaworkiem było tylko troszkę oleju na dnie kanalika. Ten jak mi się wydawało przytkany, dmuchnąłem pompką rowerową z wężykiem gumowym (niestety nie miałem kompresora) i puścił powietrze dalej w kanał ale tak po około 1 sekundzie ale całkiem olej nie zszedł - nie wiem czy to ja źle trzymałem czy faktycznie jednak wtedy coś puściło. Niestety objaw dalej taki jaki był. Co myślicie o płukance Engine Flushem? W sumie olej wczoraj wymieniłem, ale biorąc pod uwagę koszty to stówka z ewentualnym odetkaniem kanałów to można ponieść jeszcze raz. Tylko pytanie czy jest sens i czy to może być to?

Tytuł: Re: [C4 AAH 2.8 V6] Gdzie czujnik ciśnienia oleju? niskie
PostNapisane: 07.maja.2015 22:03:02 
Użytkownik

dolna miska olejowa do ściągnięcia smok do oczyszczenia jeśli syfu nie dużo przyjrzeć się pompie oleju w elsie były chyba podane dane do weryfikacji jeśli pompa ok i oringi na rurkach pompy ok a ciśnienia brak to sciągnąć stopy i przyjrzeć się panewkom
jeśli będziesz dalej tak jeżdzić to czeka cię włąśnie ta ostatnia opcja (jeśli nie jest już za póżno)
0.3 na gorąco na wolnych to agonia przy sprawnym nie powinno spaść w AAH poniżęj 2.0 bara na gorąco
wszelkie płukanki są dobre ale do płukania portfela i zapychania smoka i kanałów rozpuszczonymi osadami

Strefa czasowa: UTC + 1