.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 21:42:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a4 2.8 quattro swap skrzyni z automatu na manual
PostNapisane: 29.kwi.2015 14:38:59 
Użytkownik

Auto: Audi a4 2.8 quattro
Witam jestem świerzak na forum i prosze o wyrozumiałość

Wiem że są podobne tematy mogłem się podpiąć do jakiegoś ale mam takie wrażenie że będzie później dla innych lepiej dostępny, łatwiej będzie go można znaleść dlatego postanowiłem założyć nowy.
Ogólnie pytań będzie pewnie troche wiecej przy robocie lecz trzeba postanowić coś

A więc tak w mojej audi siadła skrzynia automatyczna wyciekał olej z połączenia silnika ze skrzynią po wyjęcia okazało się że łożysko zatarło się w taki sposób że nawet się nie obkręcała aż wyparło obudowe tak powiedział mi mechanik i kazał szukać skrzyni. Ja poszłem dalej i właśnie myślę o włożeniu manuala ponieważ jest z nim mniej problemów, mniej pali owszem jest strasznie wygodny automat ale oczywiście to nie wszystko. Dobra do rzeczy: :d

wiec tak potrzebuje konkretnej odpowiedzi :
- dokładnie co jest potrzebne do przeróbki na manual ?
z innych wątkach niektóre elementu można wyczytać ale nie mam pewności czy to napewno starczy ( 1. to skrzynia manual 5-biegową, 2. dwie sztuki półośki, 3. trzy sztuki pedałów komplet najlepiej pewnie, 4. pompkę sprzęgła, 5. Przewody od pompki do wysprzęglika, 6. kompletne sprzegło z dwumasą, 7. kasetkę zmiany biegów wraz z mieszkiem i gałkiem.
- ile może to kosztować łącznie ? oczywiście ogólnie bo co w danym modelu wyjdzie to odzielna historia :)
-
Ogólne informacje o aucie :P
Audi a4 2.8 142kW/193KM quattro
ogólnie nie mogę stwierdzić kodu silnika z powodu że auto zostało wyprodukowane w niemczech ale zostało skierowane na rynek Stanów Zjednoczonych. Nie jestem do końca stwierdzić kodu silnika wiem tyle że skrzynia jaka była to tip-tronik 5hp 19
- jeszcze jedno jaka skrzynie dopasuje żeby pasowała, ewentualnie z jakich modeli aut

Tytuł: Re: Audi a4 2.8 quattro swap skrzyni z automatu na manual
PostNapisane: 29.kwi.2015 19:02:51 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Zarówno naprawa twojej skrzyni nie stanowi problemu, jak i kupno drugiego automatu. Wyjdzie taniej i lepiej. Zmieniając na manual wpakujesz się w serię problemów i kosztów które nie są tego warte.

PostNapisane: 29.kwi.2015 23:34:37 
Użytkownik

Mówisz z doświadczenia?
Miałeś przypadek czy jak bo puste opinie nie są mi ani nikomu na tym forum nie potrzebne mija się z celem. Proszę o uzasadnienie jakie problemy
Bo sama nowa skrzynia min. 1000zl w nie wiadomo w jakim stanistanie
Wiec moim zdaniem nie jest to tak jak napisałeś

PostNapisane: 30.kwi.2015 01:38:43 
Moderator

Auto: S6 C4
Taki SWAP to nie tylko skrzynia. Przy przekładce napotkasz więcej problemów niż tylko zakup skrzyni i upakowanie wszystkiego do auta. Bez grubszych modów się nie obejdzie. Również jestem zdania, że taniej wyjdzie zakup drugiej skrzyni a nawet naprawa obecnej. Ale jak jesteś tak zdeterminowany i masz zasobny portfel albo sam to ogarniesz to działaj :)

+
CFFB

PostNapisane: 30.kwi.2015 05:22:47 
Użytkownik

Nie jestem zdecydowany dlatego też pisze na forum żeby podjąć jakaś decyzję i żeby był jakiś żywy przykład dla ludzi mających podobny problem jak ja bo nie oszukujmy się ale nasze autka mają już lata a co za tym idzie i przebiegi wiec normalna koleją rzeczy jest ze niektóre części się zużywają
Wiem i rozumiem ze dobra eksploatacja przetrwa dużo ale jak by nie było stało się jak mi wiadomo automat jest bardziej kłopotliwym rozwiązaniem jak się zaczyna psuć to to bardzo drogo kosztuje, a manualna skrzynia jest mniej kłopotliwa i problematyczna.
Wiec moje pytanie do bardziej doświadczonych i pewniejszych kolegów odemnie nie
- Jakie konkretnie mogę napotkać problemy? Oczywiście przykładowe bo rozumiem ze egzemplarzy od modelu auta jest różny a nie nie wejdzie i nie prześwietli mojego egzemplarza
- Jaki może być koszt naprawy mojej skrzyni?
Ponieważ doszły mnie słuchy że regeneracja automatu takiego to koszt rzędu 5tysiecy zł, a są nawet na allegro aukcje ze przełożenie właśnie na manual wraz z częściami nawet mniej niż tysiąc można znaleźć max do 1500zl
Tak że zrozumcie moja dociekliwosc tego tematu i proszę o rzetelną odpowiedz i pomoc BO PRZECIEZ PO TO SA FORA :-D

PostNapisane: 30.kwi.2015 05:26:39 
Użytkownik

Mam audi w automacie. Na początku chciałem zrobić taki myk ze zmianą skrzyni na manual. Pomimo tego że skrzynia pracowała i pracuje dobrze. Mam dwa zaprzyjaźnione warsztaty z których jeden jest naprawdę profesjonalny. Gdy siadłem z kolegą do obliczeń, ile to wymaga kosztów i pracy... Da się to zrobić, ale cięcie dziur w samochodzie, kupowanie sprzęgła, dwumasy, półosi, wału, (często i tylnego mostu jak przełożenie nie gra w przypadku quattro), pedały, masa przeróbek w elektryce... Później ciągłe niespodzianki. Doszliśmy do wniosku że lepiej sprawne auto sprzedać i kupić drugie w manualu. Nie piszę tego złośliwie, ale to będzie taka "syzyfowa praca".

W moim przypadku doszliśmy do prostego wniosku: Jest masa aut które są do rozbiórki, te auta są na chodzie, można przetestować skrzynię i kupić. Wyjdzie do 1000 zł.

Kolejna sprawa to jest to, że nasi fachowcy uważają skrzynię automatyczną za takie TABU do którego się nie zagląda. Nawet gdy awaria dotyczy zatartego łożyska szyjki konwertera, albo niedomagań pompy oleju w skrzyni. To się naprawia.

Nie chcę Cię zniechęcać, zwyczajna matematyka: szkoda czasu i kasy.

PostNapisane: 30.kwi.2015 05:39:59 
Użytkownik

Nie trzeba ciąć żadnych dziur bo wszystko pasuje i są oryginalne otwory z tego co mi wiadomo i elektryka tez nie widzę problemów większych jak wyjścia komputerach automatu, zamontowania przekaźnika i vagiem przeinstalowania sterownika.
Mogę się mylić ale raczej tak jest więc też nie chce negować profesjonalnych warsztatów, może to było kiedyś i ceny były inne? No nie wiem ale ja nie mam sprawnego auta i tez bym się nie cackał w kombinowania pod górę na sprawnym aucie

Nikt nie jest mi wstanie odpowiedzieć na moje pytania bo z każdym wątkiem obchodzimy
Rozumiem że każdy stara się pomóc i doceniam ale nikt nie robił swapa manual czy tylko każdy chciał?
Tyle było postów i co nic?

Słuchajcie można kupić takie auto za 3 tysiące co prawda na niemieckich blachach i bez gazu, do roboty pół blacharki ale z manualnem i cala i sprawną co wy na to?

PostNapisane: 30.kwi.2015 05:43:47 
Użytkownik

To najlepsze wyjście. Wszystko co potrzebne Znajdziesz w takim aucie.

PostNapisane: 30.kwi.2015 06:15:14 
Użytkownik

No niby tak ale do auta mam ponad 500km może da się wykupić ubezpieczenie za niego może startować coś
Ale to nie wyklucza tego jak to jest z przeróbka bo tematu w połowie nie chce zamknąć bo nie uzyskałem odpowiedzi na dręczące mnie pytania :-D

PostNapisane: 30.kwi.2015 07:17:29 
Użytkownik

Za tysiąc zł to znalazłem rozebrana skrzynie gdzieś w Polsce trzeba doliczyć wysyłkę i gwarancja rozruchowa mnie ani nikogo raczej nie fascynuje
W mojej okolicy nie ma czegoś takiego jak piszesz ze na chodzie i można sprawdzić
Po za tym wiele części by mi zostało dużo bym sprzedał to pieniądze się zwrócą co myślicie 3 tysiące to za połowę silnik można sprzedać zależy w jakim stanie będzie to oczywiste
Wiec matematyka nie wiem może nie jestem dobry nigdy nie byłem ;-) ale myślę że te auto mi się zwróci hak rozbioru na części

PostNapisane: 30.kwi.2015 07:42:16 
Użytkownik

Auto: c3,c4,c5,c5
mialem podobną awarie jak w przypadku Twojego samochodu koszt naprawy 3.500 pln móglby być mniejszy ale zdecydowalem na remont calej skrzyni . Uważam że zmiana na manual to niezbyt ciekawy pomysl jeżeli znasz mechanika który już co najmniej dwa razy dokonal takiej przekladki ro ryzykuj , ale jeżeli nie to pamietaj ze to jest mechanika i NIGDY nie jest to tak że "odręcam 4 nakrętki ,zminiam dwa elementy i wkladam skrzynie i jest ok " Jak znam życie to oblicz koszty tej naprawy i potem pomnóż razy 2 to wtedy wyjdzie Ci koszt tej naprawy

PostNapisane: 30.kwi.2015 08:00:19 
Użytkownik

Może i tak ale za to mam masę części do swojego auta skrzynie za darmo ( po jakimś czasie) bo się zwróci a robota to rzecz normalna i mam manualna co mniej pali po pierwsze i jest mniej obsługowy i co za tym idzie mniej awaryjny :-D Ale za ta mniej WYGODNY :-(
I na pewno robota mnie nie wyniesie 3 tysiące zresztą ja sam też będę to robił
Wiec dobrze ze masz taki przypadek(to nie sarkazm :-D tez wolał bym go nie mieć) i jesteś na forum bo to dobrze możemy porównać po wszystkim i ja cała robotę swoją i nie tylko opiszę dla dalszych członków fora i ciekawych efektów jeżeli są tacy wgl. bo jak narazie napisałem post z myślą że ktoś mi pomoże i odpowie na pytania a nie odmawia mi takiej przeróbki, kto tak naprawdę nie wie z czym to się je. Miałem nadzieję że odezwie się ktoś kto robił coś takiego i podzieli się wiedzą
I tak jak napisałem na wstępie postu nie chciał bym znać czyjejś opini kto coś by robił na moim miejscu ( chyba ze zapytałem co myślicie jak w 2 ostatnich postach) bo nie chodzi tu o wymianę zdań i wmawianie komuś swojej racji.

PostNapisane: 30.kwi.2015 10:16:39 
Użytkownik

Auto: D5
Skoro wiesz co chcesz zrobić, uważasz że tak jest dobrze i wiesz ile co kosztuje to po co zasięgasz opinii? Odrzucasz zdanie tych, którzy na pewno nie raz sie zastanawiali, by zrobić tak jak Ty. A że nie zrobili? No patrz, z jakiegoś powodu wszyscy się rozmyślili. Ja też do nich należę, bo rozkminiałem to mając C4 quattro z automatem - tak na wszelki wypadek.

Z tego co piszesz wnioskuję, że jednym z głównych celów takiego rezania jest spalanie mniejsze o litr na 100km i nie ładowanie paru tysi w automat. Jestem na 99% pewien, że rzeźnia z manualem wyjdzie Cie co najmniej tyle PLN jak naprawa automatu, bo pierdylion czasu i nerwów jest tu niepoliczalny. No ale bedziesz mial manual, z używanym sprzęgłem i innymi gratami, zamiast automatu po dobrej naprawie z gwarancją itd. To zawsze litr mniej. :P

Było: Peugeot Vivacity 05'
Było: S60 D5
Było: A6 C4 30V Q ACK Avant 97'
Było: 100 C3 1.8 SH

PostNapisane: 30.kwi.2015 13:20:50 
Użytkownik

no właśnie takich postów nie potrzebuje i się uchraniałem od tego i napewno nikt czytając post chcący się dowiedzieć o swapie konkretnych rzeczy nie będzie zadowolony i nawet nie doczyta bo to jest wymiana zdań nie potrzebna nikomu bo jak miał bym się z kimś sprzeczać poszedł bym na ulice do zwykłych ludzi a nie szukała na forach w danej marce itp.
tak jestem ukierunkowany w tym kierunku nie jestem pewnien wiec napisałem post w którym chciałem się dowiedzieć konkretnych uwaga konkretnych spraw o które zapytałem
prosiłem o opinie z kupnem całęgo samochodu ogólną jaką otrzymałem a post dalej jest w konkretnym celu uwaga konkretnym ! Jakktoś czyta całość to powinien takie rzeczy wiedzieć a jak nie prosze się nie udzielać i nie robić zbednych hejtów jakie w internecie krążą i to masa tego jest.
I właśnie pisząc że rezania manuala jest celem mniejszego spalania i to stwierdzonego że litr bo jestem pewnien ze nie jest to litr ale dobra nie jest to ważne nie mam zamiaru robić ( pisać ) w taki własnie sposób
tak biore to pod uwagę zdanie każdego co się zastanawiał nad swapem ale kiedyś mogły być inne ceny cześci wiec szukam znowu konkretnej odpowiedzi na pytania. To że ktoś pisze że jest rzeźnia i tym podobne aluzje nie wiem czy zazdrości bo sam nie zrobił tego, czy co pisząc że jest dużo czegoś nie określonego czegoś pier... to jest swap tak że każdy z myślą niech się zastanowi co to jest wgl.
A i dla jasności nie mam na celu zmiany spalania o LITR cały swap tylko po to robię żeby kosztowało mnie to jak najmniej i jaknajlepiej dla mojego samochodu
mając drugi samochód znaczy GRATY z takiego samego samochodu nie dla wszystkich są to graty dbając o samochód i traktując go godnie do (moje zdanie) "godnie dla marki" no i oczywiście stanu w jakim się go utrzymuje można to docenić
Ale to moje zdanie tylko i wyłącznie.

PostNapisane: 30.kwi.2015 13:30:14 
Użytkownik

Auto: c3,c4,c5,c5
jeżeli chodzi o swap to temat jest dość dobrze opisany na forum

PostNapisane: 30.kwi.2015 13:38:01 
Użytkownik

no właśnie czytałem dużo postów i nie znalazłem odpowiedzi na pytania w pierwszym moim poście
stworzyłęm też temat z myślą o innych kolegach tak żyby było wszystko dokładnie w jednym miejscu
no i oczywiście podziele się moimi autkiem jaką podejme decyzje co zrobię jaki będzie finał nawet postaram się o podsumowanie wszystkiego
aby inni mieli prościej :D

Strefa czasowa: UTC + 1