.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 00:44:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 c4 2.6 Nie wchodzi na obroty. Pomocy!!!
PostNapisane: 18.maja.2015 10:00:58 
Użytkownik

Witam posiadam Audi A6 C4 2.6 Problem z jakim nie mogę se poradzić to auto nie chce wejść na obroty przy 1500 obr. zachowuje się tak jak by odcinało jej zapłon, na wolnych idealnie. Szukałem już takiego wątku ale nic podobnego nie znalazłem. W aucie podmieniałem już silniczek krokowy i przepustnice ale nie pomogło. Po resecie ECU i nastawach podstawowych krokowego nie ma reakcji. Czasem gdy coś ją trafi to wchodzi na obroty idealnie ale wyskoczy błąd 516 - 0204 Styk biegu jałowego w silniku krokowym CTP (F60) i wtedy auto chodzi prawidłowo przez jakieś 5min. i znowu to samo. Kolektor dolotowy cały przeczyszczony uszczelniony, podciśnienia posprawdzane, dalej nie dało efektu. Może ktoś z was miał taki przypadek bo ja już dostaje szału. Fajne autko a tu takie numery.

Tytuł: Re: A6 c4 2.6 Nie wchodzi na obroty. Pomocy!!!
PostNapisane: 18.maja.2015 23:21:55 
Użytkownik

Panowie nikt na forum nie miał takiego przypadku?

PostNapisane: 19.maja.2015 06:00:38 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Styk silniczka krokowego jest przy przepustnicy. Gdy jest zamknięta, wtedy słychać "klik" i załącza się regulator wolnych obrotów (tzw. krokowiec). Ja bym szukał winy w okolicach przepustnicy (tps ?).

PostNapisane: 19.maja.2015 11:33:21 
Klubowicz

Zdejmij wtyczkę z krokowca kiedy silnik będzie pracował na wolnych obrotach i zobacz, czy się coś zmieni. Obstawiam w kolejności: uszkodzony sterownik silnika (zwykle pada czujnik podciśnienia), uszkodzony hall, albo uszkodzony któryś z czujników na dole silnika (od strony kierowcy: pozycji wału - czarna kostka, 3-pin., lub prędkości obrotowej silnika - szara kostka, 3-pin). Czujniki powinny wygenerować błąd, a go nie widać, dlatego listę zacząłem od sterownika.
Nie zaszkodzi, jeżeli sprawdzisz ustawienie rozrządu, ABC to jest taka bestia, która np. przy przestawieniu rozrządu o dwa ząbki odcina zapłon :D (podobny efekt da uszkodzenie któregoś z wymienionych wcześniej czujników, albo kabli czy wtyczek od nich - na wolnych może być OK, a potem się gubią).
Na próbę możesz też odpiąć wtyczki od czujników stukowych (niebieskie wtyczki 3-pin, lub jedna niebieska i jedna zielona, po 3-pin).

Pozdrawiam

PostNapisane: 20.maja.2015 23:34:31 
Użytkownik

Dzięki wielkie za odpowiedz
Do Energy przepustnice już podmieniałem dwie sztuki efekt ten sam.
A ogólnie to mam w planach podmienić sterownik ECU ale podciśnienie w nim działa jak odepnę wężyk od niego i zaciągnę powietrze to zaczyna falować na obrotach. Co do tych czujników po lewej stronie to sprawa ma się następująco po wypięciu szarej kostki auto gaśnie a po wypięciu czarnej kostki nie ma reakcji na pracę silnika auto dalej chodzi. Nie pamiętam jak z błędem po wypięciu ale na pewno coś się pojawia. Rozrząd już sprawdzałem jest OK na znakach. A może ktoś z was wie jak powinno się zachowywać auto po odpięciu tego czujnika z czarną kostkom i czy jest reakcja po odpięciu czujnika z wałka rozrządu bo u mnie oprócz błędu to reakcji żadnej. Dzisiaj jeszcze wpadła mi do głowy tak myśl, że może być katalizator zapchany i nie puszcza spalin, ale to też okazał się fałszywy trop. Sprawdziłem lipa.

Ok wielkie dzięki za podpowiedz, jutro podjadę na szrot po ten czujnik i po immobilizer, bo ziołem kompa bez imo i dupa. A może ktoś wie jak to obejść żeby podpiąć swój imo?

PostNapisane: 22.maja.2015 08:48:12 
Użytkownik

W jaki sposób sprawdziłeś katalizatory? Ja obstawiam właśnie katalizator(y)

Odkręć je od kolektorów i sprawdź na drodze jak zachowuje się samochód. Miałem podobny przypadek i to właśnie były katalizatory. Chwilę po tym naprawiałem głowicę, bo miały dość.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 29.maja.2015 22:37:39 
Użytkownik

Problem rozwiązany. W A6 C4 jest tyko jeden katalizator, odkręciłem go i odpaliłem nic nie pomogło. Problem polegał na uszkodzonym ECU silnika po podmianie silnik chodzi jak pszczółka. Dzięki wielkie za podpowiedzi.

Strefa czasowa: UTC + 1