.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 00:34:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 B4- Dziwne zachowanie po odpaleniu na biegu.
PostNapisane: 28.maja.2015 20:08:48 
Użytkownik

Witam. Jest kwiecień. Pewna osoba weszła do mojego 80 B4 90km ABT 2.0 i spróbowała odpalić auto na (lekko pochyłym) parkingu. Nie pamiętam, czy wtedy zostawiałem auto na ręcznym, ale 99% że nie ze względu na to, co się stało (ręczny jest tu nieistotny, po prostu podaję fakt). W każdym razie auto zostało wtedy odpalone na biegu. Wiadomo- szarpnęło i zgasło. No cóż, zdarza się. Wsiadłem, przekręciłem na zapłon, dałem na luz i spróbowałem odpalić. Auto odpaliło, ale nie weszło na obroty. Brzmiało, jakby je zadławiło i audica zgasła. Troszeczkę się przestraszyłem, przekręciłem kluczyk na zapłon, potem spróbowałem odpalić ponownie- kręci rozrusznikiem ale nie odpala. Nie wiem co sie stało, spróbowałem jeszcze raz ale bez skutku. Poszedłem zrezygnowany do domu, a następnego dnia pełen nadziei spróbowałem i... UDAŁO SIĘ!. Niestety nie cieszyłem się długo, bo jak usłyszałem pracę silnika, to myslalem że zejde na zawał. Zachowywał sie tak, jakby chodziły 3 gary na 500 obrotach na minutę. Dla zainteresowanych można to usłyszeć przez pierwsze kilka sekund po odpaleniu na filmiku: Filmik
W każdym razie samochód po jakichś 20-25 sekundach zaczął pracowac normalnie. Nie wiedzialem, co było przyczyną ale postanowiłem być dobrej myśli. Od tamtej pory zauważyłem 3 rzeczy:
1. Samochód niekiedy odpala normalnie, ale od czasu do czasu po odpaleniu brzmi jak na filmiku. Teraz jesli taka sytuacja zaistnieje, zanim wejdzie na obroty, mija jakieś 6-7 sekund więc dużo krócej niż wtedy, ale mimo wszystko nie powinno się tak dziać
2. Jeśli odpalę samochód i zgaśnie samoczynnie (ma takie fochy co prawda rzadko, ale jednak- od tamtego czasu tak jest) to już go się nie da odpalić. Jeśli jednak poczekam na przykład 1 noc, to odpala ale z takim dźwiękiem jak na wyżej wspomnianym filmie i zaraz się ogarnia (czyli dzieje się to samo, co zaraz po nieszczesliwym zdarzeniu. Niemniej jednak teraz wchodzi na obroty szybciej)
3. Jesli jadę na zimnym po odpaleniu, to niekiedy jest tak, że dodaję gazu, auto się rozpędza i w pewnym momencie obroty przestają rosnąc. Auto zachowuje się, jakby hamowało silnikiem i puszczenie oraz ponowne wciśnięcie gazu rozwiązuje problem
Ps. Na filmie dodawałem gazu, aby podtrzymać pracę silnika, nie są to nierówne obroty.
Jak widzicie uzyłem wielu słów "niekiedy" i ich synonimów, co świadczy o tym że sytuacje te nie mają miejsca zawsze. Pozdrawiam, liczę na szybką odpowiedź oraz na pytania które pomogą- odpowiem na tyle, na ile będę mógł
Pozdrawiam!

Tytuł: Re: Audi 80 B4- Dziwne zachowanie po odpaleniu na biegu.
PostNapisane: 29.maja.2015 09:38:02 
Klubowicz

B4 2.0 ma hydrauliczny napinacz paska rozrządu. Jeżeli nie ma ciśnienia oleju, to pasek jest luźny. Na rozruszniku tego nie odczujesz, bo nie ma szarpnięcia, ale przy odpalaniu na biegu może się zrobić zonk. Sprawdź ustawienia rozrządu, jeśli przeskoczył, to tragedii nie ma, ale nie ustawiaj na tym samym pasku. Nowy kosztuje 37-70 zl. Napinacz z rolką i koła pasowe mogą zostać, jeżeli są sprawne (jak chcesz mieć "odfajkowaną" wymianę rozrządu przy okazji, to wymień przynajmniej rolkę napinającą, ale na markową, np. SKF, INA).

Pozdrawiam

PostNapisane: 03.cze.2015 16:47:57 
Użytkownik

Mechanik sprawdził już wiele rzeczy, poczynając od świec aż po regulacje wtrysku. Twierdzi, że wszystko co mechaniczne to sprawdził i teraz pozostaje jedynie elektronika. Nawet mechanik jest bezsilny, już nie wiem co robić.

PostNapisane: 03.cze.2015 20:59:01 
Klubowicz

Rozrząd i zapłon też? W ABT nie ma żadnej regulacji wtrysku (ustawia go sterownik silnika na podstawie uchylenia przepustnicy, odczytu sondy i temperatury silnika), za to wałek aparatu zapłonowego jest napędzany paskiem rozrządu. Warto też sprawdzić płytkę pod monowtryskiem, jeżeli pęknie to mogą się dziać cuda. Co do elektroniki, to ABT ma złącze OBD I, więc można go podpiąć pod komputer i odczytać błędy. Zmień mechanika...

Pozdrawiam

PostNapisane: 03.cze.2015 21:10:02 
Użytkownik

Tak też pewnie zrobie jeśli dalej będzie to samo. Jakie mogą być potencjalne koszty u "standardowego" mechanika?

PostNapisane: 04.cze.2015 07:45:32 
Użytkownik

Mi sie wydaję z czego co napisaleś i z czego co ogladałem filmik ,według mnie jest cos nie tak z rozrządem slychac to bardzo dobrze Zapłon jest cos nie halo i nie potrzebujesz komputera teraz do usterki.
Zmien mechanika ktory ma pojęcie o silnikach i niech ustawi rozrzad na znaki fabryczne . i dopiero napisz czy rozrzad jest poprawnie ustawiony z czego co slychac na filmie ( Podejrzewam ,że może byc krzywy zawór 1 I bez ściagniecia głowicy sie nie obejdzie tylko znajdz kompetetnego mechanika

PostNapisane: 04.cze.2015 08:05:42 
Klubowicz

toxicnoise napisał(a):
Mi sie wydaję z czego co napisaleś i z czego co ogladałem filmik ,według mnie jest cos nie tak z rozrządem slychac to bardzo dobrze Zapłon jest cos nie halo i nie potrzebujesz komputera teraz do usterki.
Zmien mechanika ktory ma pojęcie o silnikach i niech ustawi rozrzad na znaki fabryczne . i dopiero napisz czy rozrzad jest poprawnie ustawiony z czego co slychac na filmie ( Podejrzewam ,że może byc krzywy zawór 1 I bez ściagniecia głowicy sie nie obejdzie tylko znajdz kompetetnego mechanika

Żeby w ABT zgiąć zawór, trzeba mieć wyjątkowego pecha. Na 360 stopni obrotu wału jest może 30 stopni, w których zawór może dotknąć tłoka. Zawór może się zgiąć, jeśli zerwie się pasek, ale jeżeli przeskoczy o dwa-trzy zęby, to jest na to 1% szans. Na zgaszonym silniku po zdjęciu paska i ustawieniu 1 tłoka w GZP można kluczem przekręcić wałek rozrządu dookoła i zawory nie dotkną tłoka (przy pracującym silniku zawory otwierają się troszkę bardziej).

Trzeba ustawić rozrząd na znaki (łącznie z wałkiem napędzającym aparat zapłonowy) i odpalić silnik. Powinno być OK.

Pozdrawiam

PostNapisane: 04.cze.2015 08:18:13 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Masz racje wordeck... ABT jest prawie w 99% bezkolizyjnym silnikiem. Sprawdzalem to kiedys w swojej ABT.
Jezeli byla to tylko proba odpalenia po ktorej silnik szarpnal i zgasl to popychacze powinny zachowac sie jak podczas krecenia walkiem / walem.
Nie powinno dojsc do kolizji.
Kazdy mechanik wykrecil by swiece i sprawdzil kompreche....;) To by wiele wyjasnilo.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 04.cze.2015 09:02:47 
Użytkownik

Żeby w ABT zgiąć zawór, trzeba mieć wyjątkowego pecha. Na 360 stopni obrotu wału jest może 30 stopni, w których zawór może dotknąć tłoka. Zawór może się zgiąć, jeśli zerwie się pasek, ale jeżeli przeskoczy o dwa-trzy zęby, to jest na to 1% szans. Na zgaszonym silniku po zdjęciu paska i ustawieniu 1 tłoka w GZP można kluczem przekręcić wałek rozrządu dookoła i zawory nie dotkną tłoka (przy pracującym silniku zawory otwierają się troszkę bardziej).

Ja wiem o tym , male szanse ale zawsze mogło dojść do kolizji tak i tak uważam pierw sprawdzic rozrzad cisnienie i bd wiadomo gdzie szukać ,a teraz jest gdybanie moze to moze tamto trzeba pokolei wykluczac
Jeżeli to bd ok szukac przyczyn elektrycznych

PostNapisane: 04.cze.2015 12:43:48 
Użytkownik

Ale gdyby mi zawory pokrzywiło to czy samochód nie chodziłby cały czas tak samo? Mam tu na mysli fakt, że w końcu działa normalnie. Nadmienię również, że jak tak chodził pare dni temu i mu dodałem gazu troche mocniej (nie myśleć mi tu o odcinie!) to momentalnie sie uspokoił i działał normalnie

PostNapisane: 04.cze.2015 14:42:56 
Użytkownik

Jest szansa, że padł Ci popychacz, to znaczy zaciął się ścisnięty - najczęściej w przypadku kolizji w ABT to one padają. Jeżeli już do niej dojdzie.
Nowe popychacze to koszt około 20-30PLN/szt INA.
Na wolnych ciśnienie oleju nie ma siły go wypełnić i rozepchnąć, dodajesz gazu, ciśnienie oleju rośnie i go ustawia.
Całkiem też możliwe, że zawór ma zgięcie i kleszczy się w prowadnicy. Ciężko jednak o taki przypadek w ABT - tu zawory są osiowo do tłoka a nie jak w np. w 1.8T pod kątem. Częściej więc zdarza się "przebicie" popychacza a nie skrzywienie zaworka.
Badaj ciśnienie sprężania... będzie wiadomo...

PostNapisane: 04.cze.2015 18:42:06 
Użytkownik

Dam znać w ciągu paru następnych dni. Jeśli ciśnienie będzie za małe- co wtedy?

PostNapisane: 04.cze.2015 19:41:44 
Użytkownik

Prawie pewne będzie, że masz pogięte zaworki. Zanim jednak zwalisz głowicę należało by sprawdzić jeszcze popychacze, a najlepiej jak już będziesz miał wyjęte - wymienić.
By wymienić popychacze musisz zwalić rozrząd, pokrywę zaworów i wyjąć wałek z kółkiem. Przy okazji można wymienić uszczelnienie na wałku rozrządu.
W ABT często występowała przypadłość "klepania popychaczy" przy porannym odpaleniu. Spowodowane było to wyciekającym z nich olejem - robiły się miękkie.
Sprawny popychacz nie powinien dać zgnieść się ręką. Możesz pomierzyć z dystansem od grzybka do górnej powierzchni każdy i porównać z pozostałymi. Znajdziesz w ten sposób spłaszczonego / zepsutego.
Jeżeli to nie popychacz... a ciśnienie będzie nierówne lub będzie na którymś garze całkowity jego brak to pozostanie rwać czapę.

PostNapisane: 04.cze.2015 19:53:47 
Użytkownik

Ale lipa, zobaczy sie. Ile moze kosztować mnie zrobienie tego? Ostatnio widziałem całą kompletna głowice z tłokami itp. za 600 zł do ABT jak nudziłem się na OLX więc jeśli oddam ten samochód do innego mechanika, to chyba w najgorszym wypadku będzie to kosztowało mniej, niż głowica nie?

PostNapisane: 04.cze.2015 21:01:03 
Użytkownik

Jeżeli głowica bd zwalona musisz kupic jeszcze uszczelke pod głowice pasek rozrzadu oraz napinacz,zaden mechanik Ci nie da gwarancji na zrobiona robotejeżeli tych cześci nie dasz nowych do silnika co do głowicy piszesz ze koszt 6 stowek sadzę ,że w 1200 zl z robocizna może Ci sie uda zmieścić.
PIERW POMIERZ WSZYSTKO A NIE GDYBAJ

Strefa czasowa: UTC + 1